maritbet girişmaritbet
Sedat Üründül son yolculuğuna uğurlandı

Sedat Üründül son yolculuğuna uğurlandı

Türkiye'nin sanayici ve önde gelen işadamlarından Halil Sedat Üründül, bir çok kişinin katıldığı cenaze namazının ardından toprağa verildi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne hayat veren Atatürk Barajı başta olmak üzere altyapı ve müteahhitlik sektörü adına Türkiye'de mihenk taşı olmuş İstanbul Harbiye Radyoevi, İstanbul Opera Binası (Atatürk Kültür Merkezi), İstanbul Haydarpaşa Silosu ve İzmir Alsancak Silosu'nun yanı sıra pek çok fabrika, soğuk hava deposu, tahıl silosu, karayolu, demiryolu, tünel, köprü, liman, konut, iş merkezi, hastane, kanalizasyon, baraj, hidroelektrik santrali, sulama kanalı, askeri füze rampaları ve radar tesisleri gibi projelerde imzası bulunan ve Türk Ytong ile TAB Gıda Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Üyesi Türkiye'nin önde gelen iş adamlarından Üründül Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Yüksek Mühendis H. Sedat Üründül, başta ailesi ve Üründül Grubu olmak üzere iş ve spor dünyasının önde gelen isimleriyle son yolculuğuna uğurlandı. 

Cenaze törenine Şarık Tara, Murat Haznedar, Orhan Keçeli, Mehmet Ağar, Bülent Demiren, Sinan Tara, Kamuran Okyar, Erhan Kurdoğlu, Korhan Kurdoğlu, Yılmaz Vural, Şanşal Büyüka, Kadir İnanır, Gülsüm Sağlamer, Mehmet Karaca, Muhammed Şahin, Lütfi Arıboğan, Levent Bıçakçı, Senes Erzik, Mahmut Uslu, Rıdvan Dilmen, Harun Erdenay ve Fatih Terim gibi iş, spor ve eğitim dünyasının önde gelen isimleri katıldı.
6 Ocak Çarşamba günü Teşvikiye Camii'nde kılınan öğle namazını müteakip cenaze namazının ardından Zincirlikuyu'daki aile mezarlığına defnedilen Üründül'ü binler uğurladı.

Türk müteahhitlik tarihinde ilkleri gerçekleştirdi

Türkiye'nin önde gelen gruplarından Üründül Grubu'nun ve Atatürk barajı Konsorsiyumu Ata İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Halil Sedat Üründül inşaat mühendisi olarak başladığı iş hayatında Türkiye Cumhuriyeti inşaat tarihinde sembol haline gelmiş projeleri gerçekleştirdi.

Hiç kuşkusuz 1919 yılından bugüne Sedat Üründül'ün kişisel tarihi Türkiye Cumhuriyeti'nin de tarihi oldu. Geçmişimizi bugüne taşıyan önemli binaları, köprüleri, yolları, fabrikaları, enerji santrallerinin yanısıra Türkiye'nin en büyük dünyanın dördüncü büyük barajı olan Atatürk Barajı'nın üç kadim ortağından biri olarak Ata İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı oldu. Yokluklar içinden geçen bir ülkenin yeniden ayağa kalkma macerasının tam ortasında, Sedat Üründül'ün azmi, kararlılığı, aklı, memleket sevdasıyla şekillenen birbaşarının ışığı vardı. Ve bu ışık kendilerinden sonra yetişen nice gencin de yolunu aydınlattı.

Genç nesiller için rehber niteliği taşıyan ve iş yaşamının aile ve okul yaşamıyla harmanlanarak aktarıldığı “İtibar ve İtimat” adlı biyografi kitabında İTÜ'yle beslenmiş yüksek bilgisi, bütünü gören gözleri, zekâsı bir yana, arı gibi çalışkanlığı, yönetim bilgisi, derin bir insanlık duygusu, kararlılığı, destekleyiciliği, pozitif bakışı, bilime, ülkesine, kendisine, canlı olana duyduğu güven ve inançla Türkiye Cumhuriyeti'nin inşasında var olmuş, eserleriyle Türkiye'yi sarıp sarmalamış, çoluk çocuk genç yaşlı herkesin hayatını yaşanılır kılmış bir sessiz kahraman oldu.
İş dünyasında ve özellikle de mühendislik çerçevesinde üzerine çok konuşulacak büyük işleri ardında bırakan çok özgün bir isim olan Sedat Üründül'ün de liderliğiyle edindiği saygınlığın izi çok derinlikli bir biçimde yol gösterdi genç nesile. İTÜ Vakfı'nın dağıtımını üstlendiği kitabında Sedat Üründül'ün yaşadıklarına tanıklık etmeye çalışırken özel hayatına ait güzel ayrıntılarda duygulanmamak, heyecanlanmamak ve çalışma hayatına ait nice atılımın içindeki bilgiye ve deneyime, sağduyuya, zekânın inceliklerine hayran olmamak elde değil.

“Bize kâr değil, Atatürk Barajı'nın yapım şerefi yeter“

ATA İnşaat; baraj inşaatı, HES ve altyapı projeleri kapsamında geniş kapasite ve deneyime sahip ‘Palet İnşaat, Seri İnşaat ve Enerji- Su İnşaat' firmalarının katılımı ile 24 Ekim 1983 tarihinde kuruldu. Atatürk Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nin (HES) uluslararası ihaleye katılması ve yürütülmesi için başlatılan bu ortak girişim çok sayıda uluslararası tanınmış müteahhidin de ilgisini çekti ve uluslararası basında da geniş yer aldı.

26 Ağustos 1983'te Ata İnşaat Limited Şirketi olarak Atatürk Barajı ve HES projesi ihalesi kazanılarak diğer katılımcıların, “en az bir yabancı yüklenicinin olması gerekliliği” gibi kaygılarının aksine yalnızca Türk müteahhitlerinden oluşturuldu. İhaleyi alarak, henüz işin başında devlete neredeyse yeni bir baraj yapılabilecek 80 milyar lira daha kazandıran Ata İnşaat Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Üründül şöyle diyecektir “Biz, ne iş aldıksa ihtilafsız başarmış, tecrübe sahibi üç Türk şirketinden doğmuş tek yürek olarak Atatürk Barajı'nın yapımını ticari amaç gütmeden üstleniyoruz. Bize kâr değil, Atatürk Barajı'nın yapım şerefi yeter. “
2400 MW kapasiteli ve 11000 kişilik personeliyle Atatürk Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) içerisindeki en önemli projelerden biri olduğu gibi aynı zamanda da uluslararası inşaat yayınlarında yer alan dünyanın en büyük Barajı ve HES projelerinden biri oldu.

Ana sözleşmede bitirme süresi 10 yıl olarak tanımlanmasına rağmen dönemin Barajlar Dairesi Başkanı'nın “Bu işi 10 sene değil 15 senede bitirirseniz bile müteşekkir oluruz” dedi. Sedat Üründül'ün ise cevabı gecikmedi “ Bu bir prestij projesidir, sorumluluğumuza müdrikiz.” Zira baraj inşaatı süresinden 18 ay önce bitirilerek bir rekora imza atıldı. Getirdiği teknolojik yeniliklerle Türk Mühendisliğinin ufkunu genişleten ve bölgede hayat standardını yükselterek bölgeye ‘bereketli hilal' dedirten projenin 18 ay önce bitirilmesinin Türkiye ekonomisine katkısı ise sadece yıllık gelir artışları ile değil, baraj maliyetlerini de düşürmesi ve gayri safi milli hasılaya katkıları ile ölçüldü. Sedat Üründül bu başarıyı şöyle açıkladı. “Çalışanlarımıza saygı duyduk ve Türkiye'nin kalkınması için kollarımızı sıvadık.”

 

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Atatürk Baraj Gölü kıyısına yapılan bungalov evler turizme kazandırılıyor
  • 29.07.2022 16:11

Atatürk Baraj Gölü kıyısına yapılan bungalov evler turizme kazandırılıyor

Türkiye'nin en büyük barajı olan Atatürk Barajı'nın göl kıyısına yapılan 11 bung ...

Atatürk Barajı 2020'de 7,2 milyar kilovatsaat enerji üretti
  • 26.01.2021 11:49

Atatürk Barajı 2020'de 7,2 milyar kilovatsaat enerji üretti

Türkiye'nin en büyük barajı olan Atatürk Barajı, 2020 yılında ürettiği 7,2 milya ...

Emlakçılar dışında satılık ve kiralık yazanlara 30 bin TL ceza!
  • 19.06.2020 09:00

Emlakçılar dışında satılık ve kiralık yazanlara 30 bin TL ceza!

SATEM Başkanı Mevlüt Oral, "Emlakçılar dışında ‘satılık’ veya ‘kiralık’ yazanlar ...

Taş evler turizme kazandırılmayı bekliyor
  • 16.06.2020 13:48

Taş evler turizme kazandırılmayı bekliyor

Adıyaman’ın Kahta ilçesinde kayalıkların oyulmasıyla yapılan Roma Dönemi'ne ait ...

Atatürk Barajı maliyetinin 6 katı gelir getirdi
  • 22.11.2018 13:39

Atatürk Barajı maliyetinin 6 katı gelir getirdi

Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımlarından GAP'a hayat veren Atatürk Barajı, ...