maritbet girişmaritbet
Seçim günü bile 50 ev satan oldu

Seçim günü bile 50 ev satan oldu

Konutu seçim bile durduramadı. İstanbul’da seçim günü 50 daire satan proje var

Konut sektörü, seçimden tek parti iktidarının çıkmasıyla artık daha da umutlu. Mevsimsel durgunluğun yaşandığı yaz döneminde seçim sonrası kampanyaların artması, geçen yıla kıyasla talebin yüzde 15 yükselmesi öngörülüyor. Satışlar da şimdiden hareketlendi. Emay İnşaat seçim günü Brandium Ataşehir projesinde 50 daire satarken, Dumanka'ya da seçim haftasında satışa çıkardığı Modem Vadi projesinde 50 dairenin satışını tamamladı. Markalı projelere ilginin daha çok artması bekleniyor

GAYRİMENKUL sektörünün Eylül ayıyla birlikte 2005 yılındakine benzer bir çıkış yakalayacağına inanan sektör yetkilileri, son iki yılda artmayan konut fiyatlarının ise maliyet artışlarından dolayı Eylül başından itibaren yüzde 15-20 arasında yükseleceğini savunuyor. Gayrimenkulün uzun vadede enflasyon ve faizlerdeki düşüş trendi nedeniyle en önde gelen yatırım enstrümanı olacağı belirtilirken, sektör profesyonellerinin ortak beklentisi; cari açığı azaltacak önlemlerin hızla devreye girmesi

 

Hakan Çağlar / Emay İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi

Rekabet artacak, iyi projeler kazanacak

KRİZ döneminde fizibilitesi kuvvetli, iyi konumlandırılmış projelerin önü daha çok açılacak. Seçim belirsizliğine rağmen, tüketicilerin lokasyonu iyi olan, fonksiyonel, ödeme imkanları avantajlı projelere ilgi gösterdiğini, satın aldığını da biliyoruz. Biz tanıtımını yaptığımız Brandium Ataşehir projesinde sadece seçim gününde bile 50 daire satışı yaptık.
Önümüzde mevsimsel yaz durgunluğu yine olsa da, bu dönemde iyi projelerin satılmaya devam edileceğini öngörüyoruz. Ayrıca bu yeni dönem, seçeneklerin, rekabetin ve talebin daha çok artacağı bir dönem olacak. Kampanyaların da hızla devam edeceğini tahmin ediyoruz.
 

Kürşat Tuncel / Ukra İnşaat CEO'su

Cari açığı azaltmaya yönelik tedbirler şimdi hız kazanmalı

SEÇİM sonrası en büyük beklentim cari açığı azaltmaya yönelik tedbirlerin hız kazanması ve bankalar üzerindeki büyümeyi ve kredi kullanımını sınırlandırma baskısının artırılmasıdır. Özellikle enerji kredileri gibi' selektif bazı kredilerin genel büyüme sınırlamasından çıkarılması bankaları tüketici kredileri için daha fazla önlem almaya teşvik edecektir.
Özellikle büyümesini engelleme Önlemleri başarısız olmuş gözüken konut ve taşıt kredileri için ek maliyet artırma önlemleri gündeme gelebilir, bankalar buralardaki maliyet baskısını daha fazla sübvanse edemeyeceklerdir, dolayısıyla da kredi kullanım maliyetlerinin yavaş yavaş yükselmesini ve uzun vadede aylık yüzde 1 'in üstüne gelmesini bekliyorum. Bunun sonucunda konut alıcılarının ihtiyaç sahibi kısmı taleplerini kısa sürede realize etmeye çalışacak ve maliyet artışından kaçınmayı hedefleyeceklerdir, diğer yandan alıcı kitlesinin yüzde 50-60'lık bir bölümü yatırım amacıyla gayrimenkul aldığından faizlerdeki yükseliş eğilimi bu kesimin gayrimenkul tercihlerini bir miktar yavaşlatacaktır.
İstikrarlı bir tek parti hükümeti piyasalardaki genel beklentiyi iyimser hale getirmiştir ve orta vadede gayrimenkul talebi için temel göstergeler olumludur, , ancak kısa vadede talep hızında bir yavaşlama görebiliriz.
Son iki yılda artmayan konut fiyatlarında seçimi takiben yüzde 15-20 arasında artışlar görebiliriz.
Firmalar artan inşaat maliyetlerinin baskısını artık taşımayacaklardır. Eylül başından itibaren hem konut fiyatları artacak hem de yeni fiyat ve faiz seviyelerini piyasanın benimsemesini takiben yavaş yavaş gayrimenkul talebi yükselmeye devam edecektir, zira uzun vadede enflasyon ve faizlerdeki düşüş trendi nedeniyle gayrimenkul en önde gelen yatırım enstrümanı olacaktır.


İstanbul'da ortalama konut fiyatı 5 yılda 3 bin dolan aşar

ÖNÜMÜZDEKİ 10 yıllık dönemde talep fazlasının devam edecek olmasından dolayı gayrimenkul popüler olmaya devam edecektir, 7 yılda 7 milyon konutun üretilmesi gerekiyor.
Bunun yanında milli gelirin 15 bin dolarlar seviyelerine gelmesi, düşük faiz ve enflasyon ortamı, yabancı yatırımların,yükselmesi ve Türkiye ekonomisinin dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasına girme hedefine paralel olarak konut fiyatlarında artışlar görmeye devam edeceğiz.
Bugün İstanbul'da ortalama konut fiyatı 1.000 dolar/m2 civarındayken, önümüzdeki 5 , yıl içinde bu rakamın 3.000 dolarları aştığını göreceğiz, 10 yıllık bir periyodda ise İstanbul diğer Avrupa metropollerinin fiyat seviyelerine yaklaşacak ve 7-8.000 dolar/m2 fiyatlarını görecektir.
Ayrıca faizli enstrümalarda çeşitlendirme ihtiyacı ve maliyetleri düşürmek için bankalar konut kredilerinin sekuritizasyonuna başlayacaklardır, bu da kredi maliyetlerini orta vadede düşürecek ve kredi hacmini katlayacaktır.
Orta vadede konut sahibi olma eğilimi A ve B gelir grubundan Cl ve hatta C2 gelir grubuna doğru genişleyecektir.

Serdar İnan / İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı
Yeni projeleri artık daha iyi algılayacağız

SEÇİM sonrası gelecek yaz rehaveti bile konut sektöründeki yükselişi durdurmayacaktır. Bilhassa seçim sonrası kanunların değiştirilmesi ve şehircilik bakanlığı kurulmasıyla birlikte, yabancı yatırımcının önü açılacaktır.
Henüz toplum olarak ülkenin hemen hemen büyük tüm şehirlerinde açıklanan projeleri algılamadık. Bu algısızlıkta seçim sonucu ne olur kaygısının önemli bir yeri var. Ancak seçim sonrası taşlar yerine oturacak ve algı keskinleşecek.
 

Tamer Özyurt / Özyurtlar Şirketler Grubu Başkanı
Cazip kampanyalar hız kazanacak

TÜRK inşaat sektörü en iyi satışlarından birini bu seçim döneminde yaptı. Seçimlerin sona ermesiyle birlikte kampanyalar hız kazanacak. Bu yıl yaz durgunluğu yaşanmayacak. Gayrimenkul sektörü en iyi satışlarından birini bu seçim döneminde yaptı. Birbirinden cazip kampanyalardan yararlanarak birçok kişi ev sahibi oldu. Seçim atmosferi sona erdiğine göre bundan sonra hem hükümetin hem de iş dünyasının ana hedefi daha fazla üretmek ve daha fazla istihdam oluşturmak olmalı.
 

Altan Elmas / Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı
İç sorunları halledip komşulara odaklanacağız

İÇ sorunlarını halletmiş bir Türkiye, Suriye başta olmak üzere komşu coğrafyalara odaklanacak. Ortalama " yüzde 6 büyüme oranı sürdürüldüğü takdirde 2015 yılında bambaşka bir Türkiye'de yaşayacağız. İstikrarla birlikte ekonomik göstergelerin olumlu seyretmeye devam etmesi, konut sektöründe ertelenen yatırımları harekete geçirecek ve uluslararası yatırımcıların ilgisi tekrar canlanacaktır. Bu zaten yükselişte olan gayrimenkul sektörüne ciddi bir ivme kazandıracaktır.
 

Ali Dumankaya / Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi

Eylülden sonra sektör 2005 yılındaki gibi bir çıkış yakalayacak

TÜRKİYE, seçim sonuçlarıyla ve yeni şehircilik politikalarıyla birlikte global gayrimenkul sektörünün ilgi odağı olacak. Önümüzdeki dönemde kentsel dönüşüm ve planlamanın daha çok önem kazanmasını bekliyoruz. Bu yıl firmalar, seçim yokmuş gibi hazırlıklarını yaptı. Biz şirket olarak seçimden 1 hafta önce 1.495 dairelik Dumankaya Modem Vadi projesini satışa çıkardık.
 

180 dairelik ilk etabın yüzde 30'unu, 50'ye yakın daireyi sattık. Global bir kriz olmadığı takdirde gayrimenkul sektörünün Eylül ayıyla birlikte 2005 yılındakine benzer bir çıkış yakalayacağına inanıyoruz.

Nazmi Durbakayım / Teknik Yapı ve İNDER Başkanı

Yaz satışları ivme kazanacak, tek handikap cari açık

TEK parti iktidarının sağladığı olumlu hava, Ramazan'ın bu yıl denk geldiği Ağustos ayına kadar satışlara ciddi bir ivme kazandıracak. Bu dönemde zam yapamayacak firmalar, rekabetle ara kampanyalarla satışları canlı tutmaya çalışacak. Satışların yaz döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 15 fazla olmasını bekliyoruz. Tek handikap ise cari açık. Hükümetin bu yöndeki tedbirlerini de alması beklentimiz.


Işık Gökkaya /GYODER Başkanı

Talep geçen yılın yaz dönemine kıyasla yüzde 10-15 artacak
YABANCI yatırımcı ve proje geliştiriciler zaten tek parti hükümeti beklentisiyle yatırımlara başlamıştı. Yaz döneminde geçen yıla kıyasla yüzde 10-15 oranında bir talep artışı bekliyoruz.
Eğer BDDK, konut kredilerinde ek tedbir almaz ve kısıtlamaya gitmezse, Mayıs sonu itibarıyla 68 milyar TL'ye dayanan konut kredilerinde, buna bağlı olarak talepte daha fazla bir büyüme bekliyoruz. KDV oranında indirim ve mütekabiliyet yasasının çıkarılması alanlarında gelişmelerin gündeme gelmesi de sektörde doping etkisi yaratacak.

Kaynak: Nihal Yuvacan / Vatan

  • Etiketler:

Yorum Yaz