"Sadece ayağınızı yorganınıza göre uzatın"
Türkiye’nin yanı başında olan depremin çevrede hissedildiğini belirten Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Önemli olan deprem olduğunda, binamız sağlam mı, kolonlarımız, kirişlerimiz sağlam mı, önemli olan bu” dedi
Günlük hayatın gereği harcama yapılabileceğini, bu konuda en ufak bir yavaşlamaya, tedirginliğe gerek olmadığını vurgulayan Ali Babacan, “Çünkü ekonomik altyapımız sağlam. Dışarıda fırtına kopar, deprem olur ama biz yapıyı sağlamlaştırdık çok şükür. Korkmamak lazım ama ölçülü gitmek lazım” dedi.
Türkiye'de israf ekonomisi değil, verim ekonomisi görmeyi arzu ettiklerini belirten Babacan, “Herkes ayağını yorganına göre uzatırsa Türkiye'de hiçbir problem olmaz. Sadece ayağınızı yorganınıza göre uzatın. Devlet olarak, hükümet olarak biz devlet bütçesinde ayağımızı yorganımıza göre uzatacağız inşallah. Formül bu, reçete bu.”
Dünyada likiditenin çok bol olduğuna, dikat çeken Babacan, şöyle konuştu: “Bol likidite dünyada dolaştığı sürece bizim inşallah çok ciddi bir sıkıntımız bu konuda olmaz. Ancak gün gelip de bu likiditenin piyasadan çekildiği günler de gelecek. Bu artık 2013 mü olur, 2014 mü olur, 2015 mi olur onu da kestirmek kolay değil. Dolayısıyla bizim şu andaki bakışımız, bu cari açığımızı basamak basamak tedbirci bir şekilde nasıl aşağı doğru çekebiliriz şeklinde. Ki gün gelip de dünyadaki bol likidite döneminin bittiği günlerde bir problemimiz olmasın.”
‘Büyüme rakamı düşük olacak'
Türkiye'nin 2011 yılı için büyüme rakamının geçen yıla göre daha düşük olacağını söyleyen Babacan, şunları kaydetti: “2012'deki büyüme rakamımız da 2011'e kıyasla biraz daha düşük bir rakam olacak.
‘Yol otobandan tek şeride düştü'
Çünkü otobanda giderken artık yoğun inşaatların olduğu, hatta yolun yer yer tek şeride düştüğü bir dönem var önümüzde. Şimdi otobanda 120 ile gittiğiniz hızla, yol tek şeride düşerken aynı hızla gideyim derseniz Allah korusun yol kazası olur. Dolayısıyla vites düşürerek, biraz hızımızı düşürerek ama yine mesafe kaydederek, yine büyüyerek önümüzdeki birkaç yılı geçirmeliyiz.”
‘Pervasızca para basıp dağıtmak ciddi risk'
Babacan, Amerika ve Avrupa'da merkez bankalarının sürekli para basmasını eleştirerek, “Bastığın paranın değeri ne olacak? Dolar ve euro dünyanın en önemli para birimleridir. Herkes buna güveniyor, rezerv para olarak saklıyor. Dünyada Birleşmiş Milletlere kayıtlı 202 ülke var, 202'si özellikle doları rezerv para olarak saklıyor. Bir şey olursa oradan kullanırım diye. Dünyanın güvendiği bir para birimini böylesine karşılıksız ve pervasızca basıp dağıtmak dünya ekonomisini ciddi riskli ortama sokuyor” dedi.
- Etiketler:





























Yorum Yaz