maritbet girişmaritbet
Onları OGS ile KGS bile durduramadı

Onları OGS ile KGS bile durduramadı

Köprü ve otoyollarda geçiş kolaylığı sağlamak amacıyla uygulamaya konan OGS ve KGS suistimal ediliyor.

Köprü ve otoyollarda geçiş kolaylığı sağlamak amacıyla uygulamaya konan OGS ve KGS suistimal ediliyor. İki yılda gişelerden kaçak geçenlere 1 milyar 70 milyon lira ceza kesildi. Ancak bu paranın ancak yüzde 9'u tahsil edilebildi. Yetkililer, gişe borcu olanların araç muayenesi ve satış işlemleri yaptıramadığına dikkat çekiyor.

Otoyol ve köprülerden kaçak geçen araç sayısı 20 milyona ulaştı. Karayolları, bu sürücülere 1 milyar 70 milyon lira ceza kesti. Ancak sadece 98 milyon lirası tahsil edilebildi. Bu rakam, kaçak geçişlerin yüzde 9'una tekabül ediyor. Karayolları yetkilileri ise buna gerekçe olarak vatandaşın tebligat sırasında evde olmamasını ya da taşınmış olmasını gösteriyor. Geçmiş yıllarda yaşanan tebligatlarda kullanılan evraklara yapıştırılan pul parasının verilmemesinden dolayı yaşanan sıkıntının ise aşıldığı belirtiliyor.

Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından köprü ve otoyollarda geçiş kolaylığı sağlamak amacıyla 1999 yılında otomatik geçiş sistemi (OGS) 2005'te ise kartlı geçiş sistemi (KGS) kuruldu. Elektronik sistem sayesinde köprü ve otoyollarda sıra beklemeden, nakit ödeme yapmanın getirdiği para ödeme, para üstü alma gibi zorluklarla uğraşmadan kolaylıkla geçiş yapılabiliyor. Ancak otoyol ve köprülerdeki araç kuyruklarına yol açan KGS'nin yerine, OGS benzeri Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) kurulacak. Türkiye'de 3 milyona yakın OGS, 2 milyon civarında da KGS abonesi var. Bunların yüzde 80'inin ise 13 milyon nüfusu ve 3 milyon araç mevcuduna sahip olan İstanbul'da olduğu belirtiliyor. Sistemi suistimal ederek kaçak geçiş yapan araçların ise önü alınamıyor. Tahsilât yüzdesi ise her yıl azalıyor. Karayolları'nın verilerine göre her iki sistem devreye girdiğinden bu yana 19 milyon 761 bin 601 sürücü kaçak geçiş yaptı. Kesilen ceza miktarı ise 1 milyar 70 milyon 281 bin 322 lira oldu. Ancak bu cezaların sadece 98 milyon 387 bin 78 lirası tahsil edilebildi.

Yetkililerden alınan bilgiye göre bunun en önemli sebebi adres değiştiren ya da evinde olmayan vatandaşa tebligatın yapılamaması. Bunun sonucunda ise katlanarak çoğalan cezaların ödenmemesi için vatandaşın son ana kadar direnmesi. Yetkililer, eskiden maddi sıkıntıdan dolayı yaşanan pul sıkıntısının tebligatların yapılamamasına yol açtığını, ancak şu an ekonomik sıkıntı bittiği için böyle bir problemin kalmadığını belirtiyor. Her türlü tebligat sorununa rağmen kaçak geçişler sürücünün yanına kâr kalmıyor. Sürücü araç muayenesini ve satış işlemlerini kaçak geçtiği için oluşan borcu ödemeden yapamıyor. Ayrıca ceza yönetmeliğine göre kaçak geçen sürücüler, 10 kat idari para cezası ödemek zorunda. Normal geçiş ücreti de eklendiğinde kaçak geçiş, tarifenin 11 katı para ödemek anlamına geliyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

OGS dönemi tarihe karışıyor! Son gün 31 Mart!
  • 29.03.2022 17:17

OGS dönemi tarihe karışıyor! Son gün 31 Mart!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) otoyol ve köprü ...

OGS kaldırılıyor! Geçiş ücretleri artık HGS'den tahsis edilecek!
  • 14.02.2022 16:00

OGS kaldırılıyor! Geçiş ücretleri artık HGS'den tahsis edilecek!

KGM'den yapılan açıklamada, otoyol ve köprü geçiş ücretlerinin, OGS ve HGS olmak ...

HGS ve OGS'yi 458,3 milyon kez kullandık
  • 08.03.2018 09:23

HGS ve OGS'yi 458,3 milyon kez kullandık

Köprü ve otoyollardan geçen yıl sonu itibarıyla HGS ve OGS kullanılarak toplam ...