maritbet girişmaritbet
Ömer Faruk Çelik: Konut fiyatlarına yüzde 17 zam gelecek!

Ömer Faruk Çelik: Konut fiyatlarına yüzde 17 zam gelecek!

Konut satışlarında uygulanan KDV sistemi yenileniyor. Arsa rayiç bedelinin dikkate alınacağı yeni sistemde, lüks, orta ve sosyal konutlardan farklı oranda KDV alınacak

Konut satışlarında uygulanan KDV sistemi yenileniyor. Arsa rayiç bedelinin dikkate alınacağı yeni sistemde, lüks, orta ve sosyal konutlardan farklı oranda KDV alınacak. Konut 150 metrekareden küçük olsa bile lüks ise KDV'si yüzde 1 'den 18'e çıkacak. Bu durum fiyatları yüzde 17 artıracak

Arsa bedeli baz alınacak

Konutta Katma Değer Vergisi (KDV) sistemi değişiyor. Artık 150 metrekareden küçük de olsa lüks konutlan yüzde 18 KDV alınacak. KDV sosyal konutlarda yüzde 1-3 arasında uygulanacak. Maliye'nin hazırladığı yeni tasarıda konuttaki KDV'nin belirlenmesinde arsa rayiç bedelleri baz alınacak. Buna göre; arsasının bedeli yüksek olan konutlar lüks sayılacak. Bu konutlar 150 metrekareden küçük de olsa yüzde 18 KDV'ye tabi olacak. Bu durum, KDV'yi inşaat firması üstlenmeyeceği için konut fiyatlarını yüzde 17 artıracak.

Maketten eve ek vergi yok

Yeni sistemde, sosyal konutlardan yüzde 1, orta sınıf konutlardan yüzde 8, lüks konutlardan ise yüzde 18 KDV tahsil edilecek. Halen devam eden projelerden konut alanlar evleri lüks olsa da ek vergi ödemeyecek. Torba yasada yer alan hükümlerle, konutta yeni KDV uygulaması Haziran 2012'den sonra yapılan konutlar için geçerli olacak. Düzenleme yürürlüğe girmeden önce ruhsat alınan yapılarda, eski sistem uygulanacak. 1 Haziran'dan önce maket üzerinden alınan konutlar lüks olsa bile yüzde 1 KDV ödenecek.

Bir yanlışlıktan dönüyoruz

Maliye'den bir yetkili durumu şöyle özetledi: "Son dönemde yapılan projelere bakıyoruz. Mesela Zorlu Center'ın metrekaresi 9 bin ile 18 bin dolar arasında. Ancak evlerin büyüklüğü 100 metrekare. Burada bir daireye 1.5 milyon dolar ödeniyor ama KDV'si yüzde 1. Çünkü daha önce lüksün tanımı büyüklüğe göre yapılmış. O yüzden de “150 metrekarenin üzerindeki konutlardan yüzde 18 KDV alınır” denmiş. Bu yanlıştan dönüyoruz. Yanlıştan dönmek için de lüks projelerin durumunu incelememiz gerekti”

İstanbul 4 bölgeye ayrılacak

Emlak Vergisi'nde ortaya çıkan farklı tarifenin bir benzerinin KDV için de oluşturulması bekleniyor. Örneğin İstanbul 4 bölgeye ayrılacak ve KDV oranı birinci bölge için Yüzde 18, İkinci bölge için Yüzde 15, üçüncü bölge için yüzde 8 ve dördüncü bölge için Yüzde 3 olarak uygulanacak. Oranlar ve bölgelerle ilgili son kararı ise Bakanlar Kurulu verecek. Uygulamanın Ocak 2013'ten itibaren Yürürlüğe girmesi planlanıyor.

Ömer Faruk Çelik: Yeni projelerin önü kesilir

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, KDV'nin yüzde 18'e yükseltilmesi halinde, ilave gelecek yüzde 17'lik KDV yükünün pek çok aileyi olumsuz etkileyeceğini söyledi. Çelik, "Bu durumda bugün itibarıyla 1 milyon adede yakın konut stoğu olan ülkemizde yeni projelerin önü kesilecek" dedi. Markalı konut sektörünün önde gelen bir temsilcisi de firmaların uzun süredir konutlara zam yapmadığını, sistem değiştiği anda konut fiyatlarının yüzde 17 artacağını belirtti.

Posta

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Evdeki Fırsat, daire bedelinin yüzde 4'ünü veriyor!
  • 02.02.2017 15:54

Evdeki Fırsat, daire bedelinin yüzde 4'ünü veriyor!

Evdekifirsat.com İcra Kurulu Üyesi Ömer Faruk Çelik, yeni kampanyayla birlikte s ...

'Adım İstanbul, Kayaşehir'in merkezi olacak'
  • 27.04.2016 17:08

'Adım İstanbul, Kayaşehir'in merkezi olacak'

EYG İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, Adım İstanbul'daki dükkanlar için 400 ...

Körfez Yatırımcıları Buluşması ne kazandıracak?
  • 12.10.2015 23:29

Körfez Yatırımcıları Buluşması ne kazandıracak?

Konutder Başkanı Ömer Faruk Çelik, Körfez Yatırımcıları Buluşması'nın Türk gayri ...

Ömer Faruk Çelik, Gelişen Kentler Zirvesi'ni değerlendiriyor!
  • 11.05.2015 23:11

Ömer Faruk Çelik, Gelişen Kentler Zirvesi'ni değerlendiriyor!

EYG Grup'un patronu, GYODER'in yönetim kurulu üyesi olan Ömer Faruk ÇElik, Balık ...

Yavuz Karaman, Ömer Faruk Çelik'i ağırladı
  • 09.12.2014 10:56

Yavuz Karaman, Ömer Faruk Çelik'i ağırladı

Gayrimenkul Uzmanı Yavuz Karaman, Cnbc-e'deki Emlak Hakkında Herşey programında ...

evdekifirsat.com basına tanıtıldı! Ömer Faruk Çelik...
  • 19.09.2014 16:51

evdekifirsat.com basına tanıtıldı! Ömer Faruk Çelik...

Ömer Faruk Çelik tarafından kurulan evdekifirsat.com görücüye çıktı ...