maritbet girişmaritbet
Ömer Faruk Çelik: 2013 yılında gayrimenkul piyasasında kurallar değişecek!

Ömer Faruk Çelik: 2013 yılında gayrimenkul piyasasında kurallar değişecek!

Konutder Başkanı Ömer Faruk Çelik, 2013 yılının konut sektöründe kuralların değiştiği bir yıl olacağını belirterek, “Nitelikli konutlara olan ihtiyaç ile talebin önümüzdeki yıllarda da devam etmesini bekliyoruz” dedi

 

Konutder Başkanı Ömer Faruk Çelik, 2012 yılında konut sektörünü ilgilendiren pek çok yeni düzenleme yapıldığını ve halen taslak olarak bekleyen ve önümüzdeki günlerde meclis gündemine gelecek başka düzenlemelerin de bunları takip edeceğini söyledi. Çelik, bu açılardan bakıldığında 2013 yılının konut sektöründe kuralların değiştiği bir yıl olacağını belirterek, “Ülkemizde nüfus artışı, iç göç, devam eden şehirleşme ve mevcut konut stokunun vahim durumu dikkate alındığında, yeni ve nitelikli konutlara olan ihtiyaç ile talebin önümüzdeki yıllarda da devam etmesini bekliyoruz” dedi. 
 
Bu çerçevede 2013 yılında doğru planlanmış ve doğru fiyatlarla piyasada arz edilmiş projelerin hızlı bir şekilde tüketileceğini söylemenin yanlış olmayacağına vurgu yapan Çelik, değişime ayak uyduran ve pozisyonunu alan firmaların projelerine pazarda her zaman talep olacağını söyledi. 
 
Sektörün kaderi kamunun elinde 
 
2013 yılında sektörün büyümesi veya küçülmesinin tamamen kamunun yapacağı düzenlemelere bağlı olacağını vurgulayan Çelik, “Bu süreç aynen devam ederse sektör biraz küçülme riskiyle karlı karşıya kalacaktır” dedi. 
 
Ömer Faruk Çelik, kentsel dönüşüm ve yabancıya mülk satışı konusunda atılan adımların önümüzdeki yıl için önemli bir fırsat teşkil ettiğini ancak gerekli kanun değişiklikleri yapılmış olsa da, alt düzenlemelerin ve uygulamanın nasıl şekilleneceğinin belli olmamasının sıkıntı yarattığını belirtti. Çelik, bu belirsizliklerin giderilmesi ve doğru bir sistemin kurulması halinde bu iki unsurun 2013 yılında konut sektörünü taşıyacak lokomotif unsurlar olabileceğini dile getirdi. 
 
KDV sorunu devam ediyor
 
Konut satışlarında uygulanacak KDV oranlarına dair yapılan kanun değişikliğinin ise konut sektörü için büyük bir belirsizlik yarattığını anlatan Çelik, şunları söyledi:
 
“Bakanlar Kurulu'nun kendisine verilen yetkiyi bir an önce kullanması bu belirsizliğin ortadan kalkması için elzem olmakla birlikte, Konutder olarak burada atılacak en doğru adımın, sektörü bir belirsizlik içine sokan ve daha büyük adaletsizliklere yol açacak olan bu kanun değişikliğinin iptal edilmesi ve eski duruma geri dönülmesi olduğunu düşünüyoruz.”
 
Yasal düzelmeler kapsamında olmasa da müktesep hak konusunun da önümüzdeki yıl ele alınmasının büyük bir önem taşıdığını anlatan Çelik, “Bugün mevcut imar durumuna göre milyonlarca lira ödenerek satın alınan arsalar, belediyelerin bir kararı ile yeşil alana dönüşebiliyor veya imar haklarının bir kısmı kaybedilebiliyor. İmar planlarının mümkün olduğunca değişmemesi ve eğer yine de değişiklik zaruri ise bundan olumsuz etkilenen hak sahiplerinin uğradığı zararların tazmin edilmesini sağlayacak tedbirlerin alınmasına ihtiyaç duyuluyor” diye konuştu. 
 
Konutder'in adını daha sık duyuracağız
 
Çelik, 2013 yılında Konutder'in adını daha çok duyuracak adımlar atacaklarını belirterek, “Henüz çok genç bir dernek olan Konutder son durum itibariyle 19 adet üyeye ulaştı. Önümüzdeki yıl üye tabanımızı genişletmeye devam etmek arzusundayız. 2013 yılında Fransa'da düzenlemen MIPIM fuarında ülkemiz onur ülkesi olarak yer alacak. Konutder olarak biz de bu fuarda yerimizi alıp sektörümüzün uluslararası çevrelere tanıtımına katkı yapmak istiyoruz. Diğer yandan 2013 yılında özellikle ülkemizden konut almayı düşünen yabancılara yönelik bir web sayfası hazırlamak üzere sektörün tüm alanlarda sesi olmak ve sektör problemlerinin çözümü adına çalışmalarımıza devam etmek istiyoruz” diye konuştu. 
 
Yavuz Karaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Evdeki Fırsat, daire bedelinin yüzde 4'ünü veriyor!
  • 02.02.2017 15:54

Evdeki Fırsat, daire bedelinin yüzde 4'ünü veriyor!

Evdekifirsat.com İcra Kurulu Üyesi Ömer Faruk Çelik, yeni kampanyayla birlikte s ...

'Adım İstanbul, Kayaşehir'in merkezi olacak'
  • 27.04.2016 17:08

'Adım İstanbul, Kayaşehir'in merkezi olacak'

EYG İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, Adım İstanbul'daki dükkanlar için 400 ...

Körfez Yatırımcıları Buluşması ne kazandıracak?
  • 12.10.2015 23:29

Körfez Yatırımcıları Buluşması ne kazandıracak?

Konutder Başkanı Ömer Faruk Çelik, Körfez Yatırımcıları Buluşması'nın Türk gayri ...

Ömer Faruk Çelik, Gelişen Kentler Zirvesi'ni değerlendiriyor!
  • 11.05.2015 23:11

Ömer Faruk Çelik, Gelişen Kentler Zirvesi'ni değerlendiriyor!

EYG Grup'un patronu, GYODER'in yönetim kurulu üyesi olan Ömer Faruk ÇElik, Balık ...

Yavuz Karaman, Ömer Faruk Çelik'i ağırladı
  • 09.12.2014 10:56

Yavuz Karaman, Ömer Faruk Çelik'i ağırladı

Gayrimenkul Uzmanı Yavuz Karaman, Cnbc-e'deki Emlak Hakkında Herşey programında ...

evdekifirsat.com basına tanıtıldı! Ömer Faruk Çelik...
  • 19.09.2014 16:51

evdekifirsat.com basına tanıtıldı! Ömer Faruk Çelik...

Ömer Faruk Çelik tarafından kurulan evdekifirsat.com görücüye çıktı ...