maritbet girişmaritbet
Nurcan Özdemir susuz köyden ısı yalıtım devi oldu!

Nurcan Özdemir susuz köyden ısı yalıtım devi oldu!

Nurcan Özdemir, bu yıl Türkiye'nin Kadın Girişimcisi' seçildi. Ardahan'ın elektriği suyu olmayan 50 haneli köyü Ardıçköy'de doğan Nurcan Özdemir'in hayatı, ailesi Bursa'ya göçünce değişti

Nurcan Özdemir, bu yıl Türkiye'nin Kadın Girişimcisi' seçildi. Ardahan'ın elektriği suyu olmayan 50 haneli köyü Ardıçköy'de doğan Nurcan Özdemir'in hayatı, ailesi Bursa'ya göçünce değişti. Ortaokuldan sonra eğitimine devanı edemeyen ve Bursa'da ünce teksti] işçiliği, sonra da sekreterlik yapan Özdemir'in kaderi bir ısı yalıtım şirketine girmesiyle şekillendi. Bugün ısı yalıtımında kentin en etkin şirketi olaıı EPSA'yı kuran Özdemir, pazarın en büyüklerinden biri olmayı başardı.

Girişimci olunur mu yoksa doğulur mu? Birazdan anlatacağımız öykü, girişimci olarak doğan bir kadına ait. Kendisinin ne formasyonlu bir eğitim hayatı ne de güçlü sermayeye sahip bir ailesi var. O deyim yerindeyse, tırnaklarıyla kazıyarak bağan elde etmiş bir kadın girişimci.

Adı Nurcan Özdemir. Yaşı 39. Erkek egemen olarak algılanan ısı yalıtım sektörünü Bursa'da yüzde 70 pazar payıyla domine ediyor. Ve o bu etkileyici öyküsüyle. Ekonomist Dergisi, Garanti Bankası ve KAGlDER'in işbirliğiyle bu yıl 6'ncı kez düzenlenen Türkiye'nin Kadın Girişimciler Yarışması'nda 'Türkiye'nin Kadın Girişimcisi' seçildi Öyküsü ise 1973 yılında Ardahan'ın 50 haneli köyü olan Ardıçköy'ünde yedi kardeşi i bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmesiyle başlıyor

TEKSTİL İŞÇİSİYDİ

Elektrik ve suyu olmayan bu köyde büyüyen Özdemir, televizyonla da ilkokul 4'üncü sınıfta tanışır. İlk ve ortaokulu bu köyde okuyan Özdemir, daha sonra ailesiyle birlikte Bursa'ya takınır. Liseye Bursa'da başlayan ancak maddi imkansızlıklar nedeniyle lise l'inci smıfin sonunda okulu bırakmak zorunda kalan Özdemir, bir tekstil fabrikasında ablası ve kızkar-deşiyle birlikte işçi olarak çalışmaya başlar.

LİSEYİ DIŞARIDAN BİTİRECEK

Nurcan Özdemir, akşamları, akşam lisesine gidiyor. Liseyi dışarıdan bitireceğini söyleyen Özdemir, "Okumayı çok seviyorum. Rrsattm olursa üniversiteyi de bitirmek istiyorum" diyor. Aynı zamanda aktif bir şekilde kadın girişimciliğini de desteklediğini itade eden Özdemir, Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği (BUİKAD), Bursa Girişimci iş Adamları Derneği (8UGIAD) ve TOBB Girişimci Kadınlar Kurulu üyesi.

KENDİ İŞİNİ KURDU 

Bu fabrikada bir süre çalıştıktan sonra bir avukatlık bürosuna sekreter olarak girer. Avukatlık bürosunun müvekkillerinden biri. havalandırma işiyle uğraşıyordur ve Özdemir'e yanında sekreter olarak çalışması için teklif götürür. Ozdemir'in hayatının dönüm noktası bu şirkette işe girmesiyle başlayacaktır.

Bu firmaya sekreter olarak girmesine karşın Özdemir bu firmada, içinde yalıtım malzemeleri de olan ürünlerin pazarlamasını o kadar iyi yapar ki, bu başarılı satışların ardından aynı şirket cadde üstünde bir mağaza açar ve Türkiye geneline bayilikler verir. İçindeki potansiyeli fark eden ve "Bu işi neden ben tek başıma yapmayayım?" diye düşünen Özdemir, kendi işini kurmaya karar verir ve eşi Özden Özdemir'i yalıtım firması açmak konusunda ikna eder.

1999 yılından Bursa'da bir çıkmaz sokakta 35 metrekarelik bir dükkan kiralarlar karı-koca. Bit pazarından masa-sandalye, dükkan salı illinin de kullanılmış koltuklanın alırlar. Dükkanın ismi İzonur'dur. Bu küçük dükkanda çok iyi bir satış performansı yakalarlar ve bunun ardından Karsan'ın  binasının tüm yalıtım işini üstlenirler. Ardından cadde üstünde daha büyük bir dükkan açarlar.

YALITIM ÜRETİMİNE GEÇTİ

Özdemir, o dönemde bir dergide Bursa'nın Batıya doğru gelişeceğine ilişkin bir haber okur. Bunun üzerine bu dükkandan elde ettiği tüm kazancıyla o bölgeden 10 adet dükkan satın alır. Bölgenin 2-3 yıl içerisinde değerlenmesiyle dükkanların 8''ini satan Özdemir, buradan elde ettiği kazancıyla yalıtım üzerine üretime geçmeye karar verir.

Bursa'nın Kestel bölgesinden 6 bin metrekarelik arsa alan Özdemir, 2008 yılında EPSA markasıyla artık Türkiye'nin sayılı ısı yalıtım malzemeleri üreticilerinden biridir. İki yıl sonra mobilya ve otomotiv sektöründe nakliye yapılırken ürünlerin koruma malzemesi olan straforlu ambalaj üretmek için aynı bölgede ikinci fabrikasını açar. "Tamamen kendi ürünüme katma değer katmak için bu ikinci fabrikayı açtım. Çünkü bu ambalaj ve ürettiğim ısı yalıtım malzemesinin hammaddesi aynı" diyen Özdemir, bu ürünle Tofaş'ın sayılı tedarikçilerinden biri olur.

TOKİ TEDARİKÇİSİ

Özdemir1 in ürünlerinin kalitesi oldukça beğenilmesine karcın, müşterilerinden bu ürünleri yapıştırırken sorunlarla karşılaştıkları yönünde şikayetler alan kadın girişimci, bu ürünlerin kimyasal yapıştırıcılarını üretmeye karar verir. Bunun üzerine Bursa-Eskişehir Kalkınma Ajan sı'ndan 300 bin TL'lik hibe alan Özdemir. kendi fabrikasından dört kilometre uzakta yeni bir fabrika inşa eder ve 2012 yılının başından itibaren de ısı yalıtım kimyasallarını üretmeye başlar. Özdemir, bugün İstanbul'da 50'nin üzerinde, Marmara genelinde ise 300'den fazla TOKİ projesine ısı yalıtım malzemesi tedarik eden bir kadın girişimci.

Bursa'da ısı yalıtım malzemeleri sektöründe yüzde 70 pazar payına sahip. Doğtaş, Çilek Mobilya, Renault, Tofaş. Karsan gibi markaların da tedarikçisi konumunda. Yıllık 5 bin ton ısı yalıtım malzemesi üretilen EP- SA'da üretimin yüzde 30'unu straforlu ambalaj oluşturuyor. Isı yalıtım yapıştırıcıları fabrikasında ise yıllık 150 bin ton üretim yapılacak.

İHRACATA BAŞLAYACAK

Yapıştırıcılarla birlikte anık tam entegre  bir tesis haline geldiklerini söyleyen Özdemir, bu yıl içerisinde Irak, Azerbaycan ve Suriye'ye ihracata başlayacaklarım ifade ediyor. En az 2 milyon Euro ihracat hedeflediklerini vurgulayan Özdemir, "2011 yılında 18,5 milyon TL ciro yapmıştık. Hu yeni yatırımlarla birlikte 2012 hedefimiz 25 milyon TL ciro. 20131e ise 35 milyon TL ciro hedefliyoruz" diyor.

Özdemir, bugün EPSA'da 45 kişinin çalıştığını ancak bu yılın sonuna katlar çalışan sayısının 70'e ulaşacağını ifade ediyor. En büyük hayalinin aynı tesisleri Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne taşımak olduğunu söyleyen Özdemir, "2014 yılında aynı tesisleri bir doğu iline açacağız. Bunu haricinde Bursa'da beş yıldızlı bir otel kurmak da hayallerimin arasında" şeklinde konuşuyor.

"6 BİN 200 KADINI DUYUNCA ÇOK GURURLANDIM"

Nurcan Özdemir, geçtiğimiz yıl Bursa İş Adamları Derneği'nden 'Yılın İş Kadını' ödülünü almış. Bursa'da markasının çok iyi tanınmasına karşın, Türkiye çapında ün kazanmış Türkiye'nin Kadın Girişimciler Yarışması'na başvururken, -«zarıma konusunda çok (azla umudu olmadığını söyleyen Özdemir, ödülünü kazandıktan sonraki duygularını şu şekilde ifade ediyor:

"Açıkçası ödülü kazanmaktan çok bu yıl yarışmaya 6 bin 200 kadın girişimcinin başvurduğunu duymak beni daha çok gururlandırdı. O kadınların lıepsi kendi İşini kurmuş ve hepsinin birer öyküsü var, Kadın girişimciliğini desteklemek için daha çok çalışacağım,"

Burcu Tuvay/Ekonomist

Yorum Yaz