maritbet girişmaritbet
Nükleer santraller Greenpace ile yapılacak!

Nükleer santraller Greenpace ile yapılacak!

Taner Yıldız, Türkiye'nin elektrik enerjisinde kaçınılmaz olarak gördüğü nükleer enerji santrallerindeki hassasiyetini Güney Kore'de 8 santral incelemesiyle ortaya koyarken, ay sonunda yapacağı Çin ziyaretinde de hem işletmede olan hem de yapımı süren nükleer santralleri de inceleyeceğini söyledi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin elektrik enerjisinde kaçınılmaz olarak gördüğü nükleer enerji santrallerindeki hassasiyetini Güney Kore'de 8 santral incelemesiyle ortaya koyarken, ay sonunda yapacağı Çin ziyaretinde de hem işletmede olan hem de yapımı süren nükleer santralleri de inceleyeceğini söyledi. TBMM'de önceki gün ev sahipliğini Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu yaptığı Danıştay'ın 144'üncü yıldönümü resepsiyonu gerçekleşti.

TÜRKİYE BÖYLE BÜYÜYECEK

Bakan Yıldız'a, nükleer enerji konusunda özellikle Greenpeace üyelerinin eleştirilerinin hatırlatılması üzerine de 'Gayet normal karşılıyorum. Ülkemizin renkliliği çeşitliliğidir. Eleştirenler olacak, hepimiz açık olacağız. Nükleer santrali zaten Greenpeace ile birlikte yapacağız. Herkesin her konuda aynı düşünmesi mümkün olmaz. Bunu normal karşılamak lazım. Protestosunu yapan olacak, olumsuz fikrini söyleyen olacak. Bunlar normal. Türkiye böyle büyüyecek' diye konuştu.

ZAMAN KAYBEDEMEYİZ

Nükleer enerji projelerini biran önce sonuçlandırmak istediklerini bu konuda 2 aylık bir süre verdiklerini ve bu sürenin bir aylık kısmının dolduğunu hatırlatan Yıldız, 'Fukushima ile bir yıl kaybettik. Vakit kaybetmememiz lazım. Ben bu konuda artık söyleyeceklerimi söyledim, tercihlerimizi yaptık biz. Gelsin yatırımcılar, kim gelmek istiyorsa gelsin, dünyanın dört bir yanından yatırımcılara hazırız, açığız. Bazen süre istiyorlar. Bazen mazeret koyuyorlar şunu da hazırlayalım diye. Bir ay sonra seçmemiz uygun olur. Ben isterim ki önümüzdeki hafta belli olsun' değerlendirmesi yaptı.

TOSHIBA DA İLGİLENİYOR

Gazetecilerin Japon Toshiba'nın da nükleer ile ilgilendiğini hatırlatması üzerine Bakan Yıldız, 'Onlarla da aktif olarak görüşüyoruz. Biz bu konuda açık olduğumuzu ve kendilerinin tekliflerini hızlıca değerlendireceğimizi söylemiştik. Aynen devam edeceğiz, hızlıca değerlendireceğiz. Biz bu konuda kendi tercih ortaya koyduk, onlar da kendi tercih ortaya koyacak. Örtüşme varsa olur' dedi. Bir gazetecinin 'Kanada'nın teklifi 3'üncü santral için mi değerlendirilecek' biçimindeki bir soruya ise Bakan Yıldız, 'Şu anda da ikinci nükleer santrali konuşuyoruz' cevabını verdi.

İHALELER DURMAZ

Sohbete sonra Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu da katıldı. Bir gazetecinin Danıştay'ın özelleştirme ihalelerinde yaptığı durdurma kararlarına ve ÇED süreciyle ilgili bir yürütmeyi durdurma kararına gönderme yaparak 'nükleer santral projeleri de Danıştay tarafından durdurulur mu' şeklindeki sorusuna Başkan Karakullukçu, 'Biz idareye karşıyız. Ne varsa durdururuz' şeklinde espri yaptı. Karakullukçu 'Arkadaşlar şimdi siz benim bu esprilerimi de yazarsınız. Ama artık öyle bir şey yok. Durdurma yok artık, ilerleme var' dedi.

Cahit Saraçoğlu-Yeni Şafak

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Akkuyu, tek başına ülkemizin elektrik ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayabilecektir"
  • 04.04.2018 10:38

"Akkuyu, tek başına ülkemizin elektrik ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayabilecektir"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir ...

Nükleer santral Akkuyu, 2023'e yetişecek
  • 16.12.2018 11:06

Nükleer santral Akkuyu, 2023'e yetişecek

Akkuyu Nükleer Santrali’nde işler hızlanıyor. Projeyi yapan Rosatom’un Direktörü ...

3. nükleer santralin çalışmaları başladı
  • 10.07.2017 13:24

3. nükleer santralin çalışmaları başladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3. nükleer santrali için çalışmaların başlad ...

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi, Türk müteahhitlere seslendi
  • 30.09.2016 08:39

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi, Türk müteahhitlere seslendi

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Gennadiyeviç Karlov, Ankara Sheraton Otel'de ...

8 milyar dolarlık fırsat!
  • 30.09.2016 08:38

8 milyar dolarlık fırsat!

8 Milyar dolarlık iş fırsatı ile Türkiye’nin ikinci nükleer santral projesi Sino ...