maritbet girişmaritbet
Ne alıyoruz?

Ne alıyoruz?

Konut alım kararında etkili ancak en çok kavram karmaşasına yol açan, konut üreticilerinin de sıkça kullandıkları bir göstergeden bahsetmek istiyorum. Metrekare fiyatı

Pazardan alışveriş yaparken kullandığımız “ Kilosu kaça? “ sorusu, artık konut sektöründe de başrol oyuncusu. Kilosunu 1 TL'ye aldığımız domates ile 3 TL'ye aldığımız domates arasında nasıl bir fark varsa, acaba metrekaresi 1.000TL ye satılan konut ile 2.000 TL'ye satılan konut arasında da benzer bir ilişki mi vardır?

Neden sektör oyuncuları, birbiri ile metrekare fiyatı çıtasında rekabet etmeye gayret ederler? Komşu bölgelerde bile arasında uçurumlar olan metrekare fiyatı, konut alım kararında gerçekten bu kadar etkili olmalı mıdır? Metrekare birim fiyatı, birden fazla parametrenin dahil olduğu karmaşık bir formülün sonucunda ortaya çıkan bir göstergedir.

Bu yüzden, iki konut arasında hangi kriterin göstergesidir sorusuna net bir cevap veremez. Arsa maliyeti düşük, ancak yapım kalitesi ve malzemesi yüksek bir konut ile arsa maliyeti çok yüksek ancak kabul edilebilir alt sınırlarda yapım kalitesine ve malzemeye sahip iki konutun, metrekare birim fiyatı aynı olabilir. Esas sorulması gereken soru, bu birim fiyata neyi satın aldığınızdır? Bu noktada tüketicinin tercihleri belirleyici olmalıdır. Konut almak, toplumumuzun çoğunluğunun belki de hayatı boyunca hedeflediği en önemli satın almalardan biridir.

Her geçen gün, birbiri ardına yapılan tanıtımlar ve yeni projeler ile bu kararı vermek artık daha da zorlaşmaya başladı. Alternatifler çok olunca, karşılaştırma yapabilmek için metrekare fiyatı, kira çarpanı, bölge ortalaması gibi türlü türlü göstergeler üretilmeye, bu göstergeler zamanla pazarlama ve satış argümanları haline gelmeye başladı.

Sektörün içinde bulunan danışmanlık misyonunu üstlenen birçok insan da bu kavramları daha da sık kullanarak konut alıcısının kafasını iyice karıştırmaya başladı. Büyük bir ihtimalle internette konut araştırması yaparken şans eseri rastladığınız bu yazı ile umarım aklınıza konut alımında sorulması gereken doğru sorular hakkında bir fikir oluşmuştur.

Satın aldığınız ne olursa olsun, kilosuna bakıp karar vermeyin. Hayallere kapılıp, hayal kırıklığı mı, dokunarak, hissederek, görerek ve yaşayarak elde edilebilen mutluluk ve huzur mu? Hayatınızla ve sağlığınızla birebir ilişkili bu kararlarda önemli olan satın alma gücünüz dahilinde, sizi en çok mutlu edecek olanı seçebilmektir önemli olan. Sağlık, mutluluk ve huzurla kalın…

Murat Keskiner / Nish Adalar Satış Müdürü

  • Etiketler:

Yorum Yaz