maritbet girişmaritbet
Nazmi Durbakayım 'Bu yıl 200 bin konut satılır'

Nazmi Durbakayım 'Bu yıl 200 bin konut satılır'

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım 2014 yılında 200 bin konutun satılacağını dile getirdi

İnşaat sektöründe son dönemde yaşanan ekonomik dalgalanmaların sektöre kısa vadede olumsuz olarak yansıması beklenmezken, maliyet artışından dolayı fiyatların yükselmesi bekleniyor. İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım'a göre döviz kurundaki artışın direkt etkisinden ziyade, hammadde fiyatlarındaki artışın fiyat artışlarında etkisi olacağını söylüyor. İnşaat sektörü son yıllarda hızlı bir büyüme seyri izliyor. Özelikle büyük kentlerde konuttan altyapı projelerine kadar inşaat faaliyetleri son yıllarda artmış durumda. Bu da sektörün Türkiye için önemini artırıyor. Kentsel dönüşümle bağlantılı inşaat faaliyetlerinin önümüzdeki 10 yıl içinde devam edeceği düşünüldüğünde sektörün uzun yıllarda gündemden düşmemesi bekleniyor. İnşaat sektörünü, önümüzdeki dönemde sektörü bekleyen konuları İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım ile konuştuk. Son 8 yıldan bu yana konut fiyatlarının TL üzerinden işlem gördüğünü, konut kredilerinin de TL üzerinden verildiğini belirten İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, bu nedenle döviz kurlarındaki artışın konut fiyatlarına direkt bir etkisi bulunmadığını ancak hammadde fiyatlarındaki artışın konut fiyatlarına yansıyacağını söylüyor. Mütekabiliyet Yasası kapsamında yapılacak her satışın döviz üzerinden olacağına dikkat çeken Durbakayım, "Döviz kurlarındaki artış yurtdışı alıcıları tarafından olumlu karşılanacak ve ertelenen alımları hızlandıracaktır" diyor. 

Durbakayım sorularımıza şu yanıtları veriyor: 
Son dönemde piyasalarda yaşanan dalgalanmalar, kurlardaki artış konut sektörüne nasıl yansıyor?
ektörde son 8 yıldan bu yana konut fiyatları TL üzerinden işlem görüyor. O nedenle döviz kurlarındaki artış konut fiyatlarına direkt olarak yansımayacaktır. Ancak hammadde fiyatlarındaki artış nedeniyle maliyetlerin artması konut fiyatlarına yansıyacaktır. Sizce bu yansıma nasıl gerçekleşecek? Dövizin dolaylı etkisi, konut üretimindeki maliyetler vasıtasıyla olacaktır. Her ne kadar konut üretimindeki malzemelerin yüzde 90'ından fazlası yerli malı olsa da ithal edilen enerjiye bağlı olarak konutta kullanılan her hammaddenin fiyatında bir artış olacak ve bu zincirleme reaksiyon olarak konut fiyatlarına yansıyacak. Yılın ilk çeyreği için de yüzde 5 ila 10 arasında artış gerçekleşmesini tahmin ediyoruz. 

Dövizdeki artışın yabancıya satışa etkisinin nasıl olmasını bekliyorsunuz? 
Mütekabiliyet Yasası kapsamında yapılacak her satışın döviz üzerinden olacağı düşünüldüğünde yansımanın da pozitif yönlü olması kaçınılmaz. Döviz kurlarındaki artış yurtdışı alıcıları tarafından olumlu karşılanacak ve ertelenen alımları hızlandıracaktır. 

Yerel seçimler sonrasında nasıl bir seyir bekliyorsunuz? 
Bu yılın ilk yarısında özellikle yerel seçim öncesi ve sonrasında döviz kurlarındaki volatilitenin yüksek olacağını tahmin ediyoruz. Siyasi sonuçlara göre döviz kurları yönünü belirleyecek. Dövizdeki her iniş veya çıkış direkt olarak gayrimenkul fiyatlarına anında yansımayacak ama dönemsel bazda metrekare fiyatlarını en az yüzde 5 oranında artıracaktır. 

Döviz hareketlerinin konut satışlarına etkisi sizce nasıl olacak? 
Döviz hareketleri konut satışlarına dolaylı etki yapacak. Dövizin dolaylı etkisi, konut üretimindeki maliyetler vasıtasıyla olacak. Konut üretiminde kullanılan malzemelerin yüzde 90'ından fazlası yerli girdi ancak enerji fiyatlarındaki artışa bağlı olarak konutta kullanılan hammaddelerin fiyatlarının artması konut fiyatlarına yansıyacaktır. 

Sizce 2014 yılında inşaat sektöründe bir durgunluk olur mu? 
Şu anda piyasada çok sayıda proje mevcut. Bu süreçte her mal satılmayacak. Tüketiciler fiyat/fayda analizi yapıp en iyisini almayı tercih edeceklerdir. Üretilen projeler de lokasyon, fiyat, firma gibi faktörlerle öne çıkacak ya da çıkmayacak. 

İstanbul'da metrekare fiyatları her geçen yıl artıyor. Sizce daha nerelere kadar gider? 
Bu soruyu yanıtlayabilmek için İstanbul'u nerede ve nasıl konumlandırdığımıza bakmak lazım. İstanbul'un yeri ne? New York'a Tokyo'ya mı benzetiyorsunuz? İstanbul'u bir yere benzetiyorsak kentteki metrekare fiyatları da oralara benzeyecektir. İstanbul bir tane. Wallstreet'te fiyatlar 20 bin dolarsa Bağdat Caddesi'nde 20 bin TL olması normal. Lüks dev markalar Bağdat Caddesi'nden yer alıyor. Zorlu Center özel bir yer. Dünya markaları artık buralarda olmak için can atıyor. Bu da gelinen noktayı göstermeye yetiyor. 

Bu yıl inşaat sektöründe trendler neler? 
Yerel seçimler öncesinde piyasalarda beklentiler olacak. Mütekabiliyet Yasası'nın meyvelerinin bu yıl alınmasını bekliyorum. Kentsel dönüşümün de bu yıl dolu dizgin gitmesini bekliyorum. Türkiye'ye direkt inşaat yatırımı yapmak üzere gelecek olan yabancı sayısının artması en büyük beklentilerden. Önümüzdeki dönemde yabancılara hitap edecek projeler üretilmesini bekliyorum. Fikirtepe projesi de bu projeler arasında yerini alacaktır. 

Bu yıl 200 bin adet satış olur 
Nazmi Durbakayım'ın, 2014 yılına ilişkin konut satışlarına dönük kanaati ise olumlu. Durbakayım, "Ne kadarlık bir konut satısı bekliyorsunuz? Sorusuna şu yanıtı verdi: "Kentsel dönüşüm ruhsatlarının verilmesiyle 2014 yılında birinci el konutta 150-200 bin adet arasında satış gerçekleşmesini bekliyorum. Yabancılara satış konusunda 3 milyar dolarlık bir hedeften bahsediliyor ancak ben Türkiye'de yabancılara hitap edecek o kadar mal olduğunu düşünmüyorum". 

Ekonomist 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

'Dövizden gelen nakit 2. el konut satışına kanalize oldu'
  • 15.04.2021 16:08

'Dövizden gelen nakit 2. el konut satışına kanalize oldu'

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, "Dövizde gerçekleşen kar realizasyonları ve haft ...

İNDER'de Nazmi Durbakayım yeniden başkan oldu
  • 01.04.2021 15:53

İNDER'de Nazmi Durbakayım yeniden başkan oldu

İNDER'in olağan genel kurulunda Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbaka ...

19 günde çekilen konut kredisi, geçen yılı geçti
  • 30.06.2020 10:42

19 günde çekilen konut kredisi, geçen yılı geçti

Düşük faizli kredi kampanyasıyla 19 günde 11,5 milyar liralık konut kredisi kull ...

'Tekrar bir imar barışına ihtiyaç olmayacak düzenleme lazım'
  • 04.05.2018 16:20

'Tekrar bir imar barışına ihtiyaç olmayacak düzenleme lazım'

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, im ...

'Kentsel dönüşüme seferberlik olarak bakmak gerek'
  • 22.02.2018 15:08

'Kentsel dönüşüme seferberlik olarak bakmak gerek'

5. Ulusal Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Kongresi" kapsamında "Sektörel STK'lar açı ...