maritbet girişmaritbet
Müteahhitler sorunlarına çözüm bekliyor

Müteahhitler sorunlarına çözüm bekliyor

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, müteahhitlerin yaşadığı sorunları değerlendirdi.

Tellioğlu, yazılı açıklamasında, 24 Haziran'daki seçimlerin hemen ardından gündemin hızla ekonomiye dönmesi ve sektör açısından yeni bir sayfa açılması gerektiğini belirtti. 

Döviz kuru ve inşaat malzemeleri fiyatlarında yaşanan artış nedeniyle müteahhitlerin zor durumda olduğuna işaret eden Tellioğlu, seçim öncesi inşaat sektörünün sorunlarının çözümüne yönelik somut adımlar beklediklerini bildirdi. 

Tellioğlu, küresel konjonktürde radikal siyasi ve ekonomik değişimler yaşandığına dikkati çekerek, "Bu konuda, herkes gibi bizler de üzerimize düşen fedakarlıkları elbette yapacağız. Üyelerimiz şartlarını zorlayarak işlerine devam etmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Geçen yıl süreli taahhüt işi almış müteahhitlerin maliyet artışlarını takip etmekte zorlandığını ifade eden Tellioğlu, hükümetin seçim öncesi "Fiyat Farkı Kararnamesi" çıkartması talebinde bulundu. 

"Konut almanın tam zamanı"

Son bir yıldır başta demir, çimento, beton, akaryakıt ve demir türevi tüm malzemelere gelen zamlara, son günlerde yaşanan dövizdeki artışlar da eklenince yatırımı başlamış projelerde maliyetlerin yükseldiğini vurgulayan Tellioğlu, bundan sonra çıkılacak ihalelerde mutlaka 'fiyat farkı verilmesi' şartının bulunması gerektiğinin altını çizdi. 

Tellioğlu, maliyet artışlarının bundan sonra yapılacak konutların fiyatına olumsuz etki edeceğini ancak mevcut yapılan ve satışı devam eden konutlara yansımadığını belirterek, şunları kaydetti:

"Piyasada oluşan talep azalmasının önüne geçmek için hükümetimiz tarafından KDV ve tapu harçlarında indirime gidildi, konut kredi faizleri 0,98'e düştü. Meslektaşlarımız da konut girdilerindeki fiyat artışlarını henüz fiyatlarına yansıtmadı. Dolayısıyla şu anda konut almanın tam zamanı olduğunu söyleyebilirim."

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Küresel inşaat sektörünün kalbi Ankara’da atıyor
  • 18.06.2026 10:05

Küresel inşaat sektörünün kalbi Ankara’da atıyor

Türkiye ve dünyanın farklı bölgelerinden inşaat sektörünün temsilcilerini bir ar ...

İnşaat harcamaları 2025 yılı genelinde 9 trilyon TL sınırını aştı
  • 10.06.2026 11:27

İnşaat harcamaları 2025 yılı genelinde 9 trilyon TL sınırını aştı

Türkiye İMSAD Aylık Sektör Raporu’nun Nisan 2026 sonuçlarına göre 2025'in son çe ...

THBB: "İnşaat ikinci çeyreğe pozitif başladı"
  • 04.06.2026 10:47

THBB: "İnşaat ikinci çeyreğe pozitif başladı"

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), inşaat ve bağlantılı sektörlerin nabzını tut ...

İnşaat sektöründe büyüme sürüyor ancak yavaşlama sinyalleri güçleniyor
  • 02.06.2026 15:59

İnşaat sektöründe büyüme sürüyor ancak yavaşlama sinyalleri güçleniyor

TMB Başkanı M. Erdal Eren inşaat sektörünün sürdürülebilir büyüme performansını ...

Fikirtepe'de depreme dayanaklı 11 bin yeni yuva
  • 24.05.2026 23:23

Fikirtepe'de depreme dayanaklı 11 bin yeni yuva

Türkiye'nin en zorlu kentsel dönüşüm süreçlerinden biri olan ve uzun yıllar tama ...

Başkentte inşaat sektörü birleşiyor
  • 20.05.2026 15:43

Başkentte inşaat sektörü birleşiyor

Ankara’da faaliyet gösteren inşaat firmalarının ortak dayanışma, güçlü temsil ve ...