maritbet girişmaritbet
Mobilya sektörü müteahhitlik firmalarıyla uçuşa geçti!

Mobilya sektörü müteahhitlik firmalarıyla uçuşa geçti!

Türk müteahhitlerin son yıllarda yabancı ülkelerde üstlendiği projeler Türk mobilyasına yaradı

 

Türk müteahhitlerin son yıllarda yabancı ülkelerde üstlendiği projeler Türk mobilyasına yaradı. Yabancı ülkelerdeki saraylarda bile Türk mobilyası kullanılırken, iç pazarda ise mobilya almak isteyenler golf arabalarıyla gezdiriliyor

Son dönemde Türki cumhuriyetleri, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki otel ve villa gibi yapıların Türk mobilyalarıyla donatıldığını dile getiren MASKO Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Karcı, “Türk müteahhitlik firmaları dünyada ikinci sırada. Bu firmaların projelerinde çokça Türk mobilyaları kullanılıyor. Bu da mobilya sektörünün büyümesini sağlıyor” dedi.

Otelden ofisi, villadan rezidansa kadar birçok binada tüm dekorasyon işlerinin Türk firmaları tarafından yapıldığını anlatan Karcı, “Ölimpiyatlar için hazırlanan Soçi'de mobilyalarımız kullanılacak. Ayrıca Libya ve Arabistan'daki alım heyetleriyle direk görüşmelerimiz sürüyor”” diye konuştu. 

Hedef 7 milyar dolar

Hasan Karcı, mobilya sektöründe ihracatın fazla olmasına rağmen değer olarak pek iyi bir tablo olmadığının altını çizerek, Türk mobilyasının yurtdışına düşük fiyattan satıldığını söyledi. Bu olumsuzluğu gidermek için Türk mobilyasının marka değerini artırmak gerektiğini anlatan Karcı, şunları söyledi:

“Almanya 1 kilo oturma grubunu 12.58 dolara, İtalya 11.50 dolara, İspanya 8.5 dolara ihraç ediyor. Fason üretim yapan Polonya bile 4.48 dolara satıyor. Türkiye ise ancak 3.84 dolara ihraç edebiliyor. İhracatımız geçen yıl yüzde 19 arttı ve 1 milyar 730 milyon dolara çıktı. Ama marka değerini yükselterek bu rakamı yukarı çekebiliriz. Zaten 2023 hedefimizde 7 milyar dolara ulaşmak.”

Golf arabasıyla hizmet

Hasan Karcı, 351 bin metrekare arsada, 483 bin metrekare kapalı alanı bulunan Masko'da 500 firmanın 778 işyeri ile faaliyet gösterdiğini belirterek, “Şu anda yüzde 100 doluluyuz. Firmalar burada mağaza açmak için sırada bekliyor. Yabancı firmalardan bile talep var” diye konuştu. Masko'da 30 bin metrekare sosyal tesislerin yanı sıra 10 bine yakın otopark olduğunu ifade eden Karcı, “Ev-ofis mobilyaları, halı, perde, aydınlatma, mutfak ve aksesuarlarla ilgili faaliyet gösteriyoruz. 4 bin kişi burada çalışıyor” açıklamasını yaptı. Karcı, Masko'nun çok iyi bir lokasyonda bulunduğunu anlatarak, şu bilgileri verdi:

“Mahmutbey gişelerinin yanındayız. TEM'e 2 kilometre cephemiz var. Haftasonları Masko'yu yaklaşık 25 bin kişi geziyor. Bölgedekimall Of İstanbul AVM'nin açılmasıyla ziyaret daha çok artacaktır. Ayrıca yapılacak metroda Masko'yu daha çekici hale getirecek. Golf arabalarıyla müşterilerimize hizmet veriyoruz.”

Yeni proje sinyali

Masko'nun şehrin merkezi noktasında kaldığını dile getiren Karcı, 778 ortaklı arsada yeni projelerin gündeme gelebileceğini kaydetti. Bölgede 1.2 emsalin bulunduğunu ama bunun arttırılabileceğini dile getiren Karcı, “Arsaya yeni proje yapılabilir ama acele etmiyoruz. Orta vadede çok katlı bir proje yapabiliriz. Bölgedeki yatırımlar tamamlansın biz de ona göre karar vereceğiz. Ama son karar genel kurulunun olacaktır” dedi.

Lüks saraylarda Türk mobilyası

Hasan Karcı, mobilyaların birçok ülkedeki lüks yapılarda ve hatta saraylarda bile kullanıldığına vurgu yaparak, “Mesela Azerbaycan'daki birçok sarayda Masko ürünleri kullanıldı. Türkmenistan, Kazakistan, Dubai, Libya, Katar ve Abu Dabi'deki saraylarda ve devlet binalarında bizim mobilyalarımız kullanıldı” dedi. Karcı, Masko mobilyalarının Emirgan Sarı Köşk örneğinde olduğu gibi Türkiye'nin lüks ve tarihi konutlarında da tercih edildiğini vurguladı

Tüketiciye garanti veriyor

Karcı, Masko'dan mobilya alan tüketicilerin haklarını koruduklarını belirterek, bu kapsamda MEP projesini hayata geçirdiklerini kaydetti. Karcı, bu kapsamda firmaları eğitim sertifika verdiklerini anlatarak, şöyle konuştu:

“130 firmaya bu sertifikayı verdik. Şartları yerine getiren tüm firmalara bu sertifikayı verebiliriz. Biz firmalardan büyük miktarlarda teminat alıyoruz. Müşterilerin firma tarafından mağdur olması durumunda bu teminatları kullanıyoruz. Bizden alışveriş yapan müşterileri güvence altına alıyoruz. Sadece müşterilerin mağdur olmaları durumunda bize başvurması gerekiyor.”

Yavuz Karaman/Milliyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Varank: Türkiye mobilya sektöründe birinci ligde
  • 23.07.2022 00:54

Bakan Varank: Türkiye mobilya sektöründe birinci ligde

Bakan Varank, Recep Tayyip Erdoğan Uluslararası Fuar Merkezi'ndeki "Doğu Anadolu ...

Mobilya ihracatının 2023'te 10 milyar doları aşması bekleniyor!
  • 15.07.2022 11:43

Mobilya ihracatının 2023'te 10 milyar doları aşması bekleniyor!

Türkiye Ağaç İşleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu (TAİF) Genel Başkanı Hüsey ...

Mobilya sektörü 6 milyar dolarlık buluşma için hazır!
  • 21.01.2022 10:52

Mobilya sektörü 6 milyar dolarlık buluşma için hazır!

Türk fuarcılık tarihinin en büyük fuarı olarak IIFF 2022 İstanbul Mobilya Fuarı, ...

Mobilyada talep patladı, sektör çift vardiyaya geçti!
  • 09.07.2021 10:30

Mobilyada talep patladı, sektör çift vardiyaya geçti!

Evlenenler ve evini yenilemek isteyenler mobilyaya talebi patlattı. Sektör ilk d ...

Düğün sezonuyla mobilya sektöründe hareketli dönem başladı
  • 05.07.2021 12:21

Düğün sezonuyla mobilya sektöründe hareketli dönem başladı

Tepe Home Genel Müdürü Levent Çapan, mobilya sektörüne dair önemli öngörülerde b ...

Evlenecek çiftlerin mobilya alma telaşı sektöre yaradı!
  • 08.06.2021 16:55

Evlenecek çiftlerin mobilya alma telaşı sektöre yaradı!

Cumartesi günleri mağazaların açılmasıyla birlikte mobilya alışverişlerinde cidd ...