maritbet girişmaritbet
Mimar Sinan Camii ramazan ayının ilk günü ibadete açılacak!

Mimar Sinan Camii ramazan ayının ilk günü ibadete açılacak!

92 yıl süren ömründe her biri Osmanlı klasik mimarisinin başyapıtları arasına giren 84 cami, 52 mescit, 57 medrese, 22 türbe, 17 imaret, 3 darüşşifa, 5 su yolu ve kemeri, 8 köprü, 20 kervansaray, 36 saray ve 48 hamama imza atan Mimar Sinan anısına inşa edilen “Mimar Sinan Camii”, 20 Temmuz Cuma günü Sn. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla ibadete açılacak

 

 
İstanbul Ataşehir'de inşa edilen 42 metre kubbe yüksekliğine sahip ve 72 metre yüksekliğinde 3 şerefeli 4 adet minaresi bulunan 10 bin kişilik Mimar Sinan Camii, klasik Osmanlı – Türk mimari üslubu ekseninde yenilikçi mimari anlayış doğrultusunda tasarlanmış olmasıyla ön plana çıkıyor.
 
2 yıl gibi bir sürede tamamlanan Mimar Sinan Camii'yle birlikte 46 bin metrekarelik bir alana inşa edilen Mimar Sinan Parkı da hizmete açılacak. Mimar Sinan'ı ve yaptığı eserleri tanıtan çini panolarla donatılan parkta süs havuzları, kale, kule ve gemi figürlerinin hakim olduğu 3 adet çocuk oyun alanına ek olarak fitness alanları, koşu parkuru ve bisiklet yolu gibi spor aktivitelerinin yapılacağı güzergahlar yer alıyor.
 
Osmanlı Türk mimari üslubunda, gelenekten geleceğe uzanan ve bugünün inşaat teknolojisi ile Klasik Türk Mimari üslubunu buluşturan bir yapı olarak tasarlanan Mimar Sinan Camii, 20 Temmuz Cuma günü Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde ibadete açılacak. 92 yıl süren ömründe her biri Osmanlı klasik mimarisinin başyapıtları arasına giren ve aralarında 84 cami, 52 mescit, 57 medrese, 22 türbe, 17 imaret, 3 darüşşifa, 5 su yolu ve kemeri, 8 köprü, 20 kervansaray, 36 saray, 48 hamamın yer aldığı toplam 384 önemli yapıya imza atan büyük usta Mimar Sinan anısına inşa edilen “Mimar Sinan Camii”, 2 yıl süren bir çalışmanın ardından Ramazan ayının ilk günü resmen açılmış olacak.
 
72 Metrelik 4 Minareli ve 35 Kubbeli Mimar Sinan Camii
 
İstanbul Ataşehir'de inşa edilen 42 metre kubbe yüksekliğine sahip ve 72 metre yüksekliğinde 3 şerefeli 4 adet minaresi bulunan 10 bin kişilik Mimar Sinan Camii, mekânda vahdeti ifade eden, klasik mimarimizde tam olarak işlenmemiş, altıgen şemalı, merkezî kubbe etrafında altı yarım kubbeli mimarisiyle ön plana çıkıyor. Bununla birlikte Mimar Sinan Camii, ibadethane ve avlu alanlarının altında konferans salonu, eğitim odaları, satış birimleri, bay-bayan tuvaletleri, abdesthaneler ve yaklaşık 270 araç kapasiteli 2 katlı otoparkı ve cami katına çıkan dört adet 15 kişilik asansörleriyle de dikkat çekiyor. 
 
Mimar Sinan Parkı'da Aynı Gün Törenle Hizmete Giriyor!
 
2 yıl gibi bir sürede tamamlanan Mimar Sinan Camii'yle birlikte 46 bin metrekarelik bir alana inşa edilen Mimar Sinan Parkı da aynı gün törenle hizmete açılacak. Mimar Sinan'ı ve yaptığı eserleri tanıtan çini panolarla donatılan parkta süs havuzları, kale, kule ve gemi figürlerinin hâkim olduğu 3 adet çocuk oyun alanına ek olarak fitness alanları, koşu parkuru ve bisiklet yolu gibi spor aktivitelerinin yapılacağı güzergahlar yer alıyor.
 
Mimar Sinan Hk.
 
Mimarlık Anlayışı
 
Süleymaniye Camii, Selimiye Camii ve Sinan Paşa Camii başta olmak üzere toplam 364 önemli esere imzası atan Mimar Sinan, Osmanlı mimarlığında klasik dönem denen dönemin başlıca yaratıcısı olmuş, Osmanlı'ya kimlik kazandıran çalışmalar yapmıştır. Yapıtlarında, güzellik ve işlev kavramlarını birleştirerek, mühendislik tekniğinin yaratıcılığını, sanatçı beğenisiyle birleştirip özgün yapılar ortaya koymuştur. Ancak bu yapıtlarda işlevi, estetiğin ardına gizleyen bir sanatçı anlayışı egemendir. Özellikle, yaptığı binalarda genişlik duygusu yaratmak amacıyla kare, altıgen ve sekizgen planlar kullanmıştır. Bu binalardaki birbirleriyle uyumlu olarak kullanılan mimarlık öğeleri, bir görkem duygusu yaratacak biçimde düzenlenmiştir. 
 
Mimar Sinan pek azı onarım olmak üzere çok sayıda cami, mescit, medrese, darülkurra, türbe, imaret, darüşşifa, sukemeri, köprü, kervansaray, saray, mahzen, hamam yapmış, verimli bir mimardır. Kendisinden önceki Ayas, Hayrettin gibi mimarlardan yararlanan Mimar Sinan'ın klasik dönem olarak adlandırılan mimarlık anlayışı; Ayas, Şecca, Acem Ali, Küçük Sinan, Davut Ağa, Ahmet Ağa ,Kemalettin, Yusuf Mehmet Ağa, Süleyman Ağa Muslihittin, Hüseyin Çavuş, Hacı Hasan, İbrahim gibi mimarlar tarafından sürdürülmüştür.
 
MİMAR SİNAN CAMİİ TEKNİK BİLGİLERİ
 
Toplam İnşaat Alanı: 36.758 m2
 
Bodrum Katlar: 21.000 m2
 
Zemin Kat: 5.191m2
 
Mahfil Kat Seviyesi: 5.191m2
 
Ana Kubbe Seviyesi: 722 m2
 
Cami Toplam Brüt Alan: 6.163m2
 
İbadethane Brüt Alan: 2.808m2
 
Toplam Cemaat Kapasitesi: 10.000 kişi
 
Kubbeler / Kemerler
 
Ana Kubbe Yüksekliği:42 metre
 
Ana Kubbe Çapı:27 metre
 
Kubbe Sayısı:35 adet
 
Kemer Sayısı:184 adet
 
Pencere Sayısı:293 adet
 
Kapı Sayısı:12 adet
 
Abdesthane kapasitesi:104 kişi

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul ortalama yolculuk süresini 64 dakikadan 39'a düşürmek"
  • 29.01.2024 17:21

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul ortalama yolculuk süresini 64 dakikadan 39'a düşürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Havalimanı Metrosu Kağıthane-G ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"
  • 25.12.2023 09:48

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Programı'nda konu ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Amacımız, İstanbul'da 5 yılda acil dönüşüm gerektiren binaları yenilemektir"
  • 07.12.2023 15:01

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Amacımız, İstanbul'da 5 yılda acil dönüşüm gerektiren binaları yenilemektir"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Dönüşüm çalışmalarında, pazartesi günü 5,1 ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"
  • 07.12.2023 14:36

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"

  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Hiç kimsenin ülkemizi depreme haz ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Yıl bitmeden 46 bin deprem konutu ve köy evini teslim etmeyi planlıyoruz"
  • 29.11.2023 16:36

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Yıl bitmeden 46 bin deprem konutu ve köy evini teslim etmeyi planlıyoruz"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'na katıldı. ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Sene sonuna kadar 41 bin konut ve 5 bin köy evinin teslimini planlıyoruz."
  • 01.11.2023 14:08

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Sene sonuna kadar 41 bin konut ve 5 bin köy evinin teslimini planlıyoruz."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Kabine Topl ...