maritbet girişmaritbet
 Merter'in yıldızı metrobüs seferleri ve şehir parkı ile parladı!

Merter'in yıldızı metrobüs seferleri ve şehir parkı ile parladı!

Ticari yapıların çoğaldığı Merter'de metrekare fiyatları 4 bin 500 TL'ye çıkarken Zeytinburnu'nda yapılacak şehir parkı projesinin de fiyatları etkilediği belirtiliyor

Bir dönem tekstil ve hafif sanayinin yoğunlaştığı Merter'de bu yapıların yerini ticari yapılar ve konutlar almaya başladı. Özellikle ulaşım rahatlığı ve sahile yakınlık bölgeye olan talebi yükseltirken, Zeytinburnu Veliefendi semtindeki, Çırpıcı Parkı'nı da içine alan park alanlarının birleştirilmesi ile oluşturulması planlanan şehir parkı projesi de bölgede fiyat artışına neden oldu.  

Merter'de birinci el konutların metrekare satış değerleri 3 bin 500 TL ile 4 bin 500 TL'ler seviyesine çıkarken, bölgedeki yeni ticari birimlerde yer alan dükkanların metrekare fiyatları ise 8 bin TL ile 10 bin TL'lere çıktığı dikkat çekiyor.  Özellikle E-5'e yaknlığın avantaj getiriği Merter'de Türkiye'nin önde gelen birçok gayrimenkul firmasının projeler yaptığı görülüyor. Bunlardan Eroğlu Holding'e ait Platform projesi; Türköz İşaat – İttifak İnşaat ve Oliv Yapı ortaklığı ile Real İstanbul projesi; Beyaz İnşaat'a ait Topkapı Beyaz Residence projesi; Feryapı'ya ait Parima Residence projesi; Multi Development ortaklığıyla Garden Office projeleri hayata geçirilmiş olup, Ağaoğlu, Ofton İnşaat, Garage Group ve Çukurova Gayrimenkul'ün de bölgede yeni projelerini başlatacağı bekleniyor.

Merter bölgesinde gelişimin en çok E-5'e yakın kesimlerde yaşandığını aktaran TSKB Gayrimenkul Değerleme Kıdemli Değerleme Uzmanı Simge Sevin Aksan, markalı konut ve ticari projelerin de bu kesimlerde yer seçmesinden dolayı fiyatlarda en fazla artışın E-5 kuzeyinde yerleşmiş mahallelerde özellikle de Abdurrahman Nafiz Gürman mahallesinde yaşandığını söyledi. Tozkoparan bölgesinin ise genellikle eski tip yapılaşmalardan oluştuğunu kaydeden Aksan, "Kuzey kesimlerde ikinci el konutların metrekare fiyatları 1.200  TL – 1.500 TL aralığında; birinci el konut fiyatları ise 2 bin 500 TL – 3 bin 500 TL seviyesinde seyretmekte. E-5'e yaklaştıkça yeni konut projelerinin göze çarptığını anlatan Aksan, bu projelerde yer alan birinci el konutların metrekare satış fiyatlarının 3 bin 500 TL ile 4 bin 500 TL mertebelerine ulaşmakta. Bölgedeki ticari birimler ise Merter bölgesini Tozkoparan'a bağlayan Mehmet Akif Ersoy Caddesi üzerinde yoğunlaşırken, yeni binalarda yer alan dükkanların metrekare fiyatları ise 8 bin TL ile 10 bin TL'yi gördü" dedi.

Yeni binalara talep sürecek

Bölgede yer alan konutların çoğunluğunun eski ve niteliksiz yapılaşmaya sahip olması nedeniyle yapılacak markalı yeni konut projelerinin ilgi göreceğini dile getiren Aksan,  bölgenin sahil ve E-5 aksına yakın konumu dolayısı ile Bahçelievler ve Bakırköy benzeri konut ve ticari yapılaşmalarının olacağını, bölgesel ihtiyaçlar doğrultusunda eğitim ve sağlık tesislerinin yer almasının beklendiğini kaydetti. Sanayi kuruluşlarının da konut tarzı fonksiyona dönüşüm ile oturacak kitlenin profilini değiştireceğini belirten Aksan, bölgede dönüşümün hızlanması için yapılması gerenleri şöyle anlattı: "Konutların ağırlıklı olduğu E-5'e yakın kısımdaki genel yapılaşma küçük parseller üzerinde konumlu yüksek katlı bloklar şeklinde. Bu kesimin müteahhitleri çekmesi ve nitelikli bir projeler yapılabilmesi için parseller arasında toplulaştırma ve emsal haklarında artışlar söz konusu olmalı.  Yoksa mevcut haliyle yüksek katlı yapılaşmaya sahip bir bölge için pek de mümkün görünmemekte. Ancak mahalle bazında kentsel yenileme çalışmaları yapıldığı bilinmekte" dedi.

Yeni binalar fiyatı yükseltti

Çok eski bir yerleşim merkezi olan Merter'in özellikle sunduğu ulaşım kolaylığı nedeniyle tercih edildiğini kaydeden Century21 Academy-Merter'in Yöneticisi Mehmet Sandıkçıoğlu, bölgedeki eski yapıların yerini yavaş yavaş yenilerine bırakmaya başlamasıyla bölgedeki fiyatların daha da artmaya başladığını söyledi. Bunun yanı sıra Merter'de tekstil alanında yapılan yatırımlarında bölgenin yıldızının parlamasına etkili olduğunu aktaran Sandıkçıoğlu, "Laleli ve Osmanbey'e göre fiyatların uygun olması ve havaalanına yakınlık nedeniyle yabancı alıcıların daha fazla ilgi gösterdiği bir bölge oldu. Bu da ticari gayrimenkulde fiyatları yükselten bir unsur oldu. Merter'de üst katları atıl kalan yüksek katlı çarşı tipi yapılar Güngören belediyesi tarafından şu anda çarşılar yıkılarak yerine üç katlı müstakil binalar yapılıyor. Bu da bölgede yenileşmeyi beraberinde getirdi ve 1.5yıl önce Merter'in en kıymetli yerinde yer alan 140 metrekarelik bir parsel üzerinde kurulan bir bina 6 milyon dolara satılırken, yenilme sonrası fiyatı 20 milyon dolara çıktı. Yerine 6 veya 12 dükkanlı mağazalar yapılıyor. Dükkanların her birinin fiyatı ise ortalama 3 milyon dolar" dedi. Bölgenin son zamanlarda ticari şekilde geliştiğine dikkat çeken Sandıkçıoğlu, oturanlarında daha çok bölgedeki ticari yapılarda çalıştığını söyledi. 

Orta vadede tekstil bölgeyi terk edecek

Merter bölgesinde Fatih Caddesi etrafında konumlanan tekstil işletmelerinin bir kısmı Eroğlu Fashion Park projesi içerisinde yer alarak bu projeye taşınırken, orta vadede ise tekstil sektörüne ait kolların bölgeyi terk edeceği belirtiliyor. Boşalan yerlerde konut projeleri ile nitelikli ticari fonksiyonların yer alacağı düşünülmekte.

Leyla İLHAN/Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı
  • 26.03.2024 14:12

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının başlattığı kampanya kapsamın ...

Bakan Özhaseki:"Bakanlığımızın deprem bölgelerinde 1000’e yakın şantiyesi, 110 bin çalışanı var"
  • 27.02.2024 15:50

Bakan Özhaseki:"Bakanlığımızın deprem bölgelerinde 1000’e yakın şantiyesi, 110 bin çalışanı var"

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Malatya’da Bakırcı ...

Malatya'da 6 bin 100 deprem konutu şubatta teslim edilecek
  • 01.02.2024 13:17

Malatya'da 6 bin 100 deprem konutu şubatta teslim edilecek

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerin yıkıma neden olduğu Malatya'da, ...

Trabzon Şehir Hastanesi'nin inşaatı görüntülendi!
  • 30.01.2024 17:24

Trabzon Şehir Hastanesi'nin inşaatı görüntülendi!

Türkiye'nin ve dünyanın en modern hastanelerinden biri olarak tasarlanan Trabzon ...

Ümraniye'de metro hattının inşaat çalışmaları sırasında iki bina çöktü
  • 18.01.2024 13:13

Ümraniye'de metro hattının inşaat çalışmaları sırasında iki bina çöktü

Ümraniye'de, Göztepe-Ümraniye Metro hattının inşaat çalışmaları sırasında yolda ...

Elazığ'da 1374 deprem konutu ay sonunda tamamlanacak
  • 22.12.2023 18:51

Elazığ'da 1374 deprem konutu ay sonunda tamamlanacak

Elazığ'da Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca (TOKİ) inşasına başlanan 2 bin 936 d ...