maritbet girişmaritbet
Merhaba ve hoşbulduk!

Merhaba ve hoşbulduk!

Kalem yoruldu, biz yorulmadık… Yazdık, yazıldık, geldik bugünlere… Ak’a kara demedik, karaya da ak demedik, doğrusu neyse onu yazdık

Gazetecilikte 48 yılımızı doldurduk. Kalem yoruldu, biz yorulmadık… Yazdık, yazıldık, geldik bugünlere… Ak'a kara demedik, karaya da ak demedik, doğrusu neyse onu yazdık. Bazı kalem erbabları! ve iş olsun babımdan muhabirlik yapanlardan da hiç olmadık.

       Eğilmedik, bükülmedik

       Zaman, zaman pervasızlaştık!

       Pervasızlığımızı ilkelerimizden,

       Doğruluğun kaynağından aldık.

    Eh bu kadar giriş yazısı yeter deyip, ana konumuza dönelim.

GAYRİMENKUL...

Hani ya, atalarımız ne demişler “Ahrette iman, Dünya'da mekan…” Bizde sizlere, haftada veya onbeş günde bir yazacağız. Kıymetli dost, Yavuz Karaman'ın, özverili,

kılı kırk yaran prensiplerine uyarak, uzaktan da olsa ışık tutmaya çalışacağız.

Direk olarak 920, yan katmanlarıyla, 2100 kalem sektöre hitap eden, inşaat Dünyası,

Türkiye'mizin lokomotif sektörüdür. Dünya'da insan, araba, kalem, buzdolabı vs. alabildiğine artar. Artmayan tek nesne, bir santim ilave yapamayacağımız topraktır.

Doğduğumuz toprak, gittiğimiz toprak, haydi hayırlısı…

Gayrimenkulle ilgili ilk yazımız…

“EV SAHİPLERİ, KİRACILAR DİKKAT!” diye başlasın.

YENİ YASA NE GETİRİYOR?

 -Borçlar kanunu bünyesinde, değişikliğe ve ilavelerle, işlerlik kazanacak, kiralarla ilgili yasanın, yürürlük tarihi, 1 Temmuz 2012'den itibaren geçerlidir. Vatandaş sanki bu  kanun yürürlüğe girmiş gibi kontrat tanzim ediyor ve hükümleri içeren isteklerde  bulunuyor.

  Şu anda yapılan kontratlar, mevcut yasa çerçevesinde değerlendirilir.

-1 Temmuz 2011 tarihinden itibaren yapılacak kontratlarda,

-Depozito, 3 aylık kirayı aşamayacak. Kiracı, mal sahibinin onayı olmaksızın parayı çekemeyecek, vadeli tasarruf hesabı açacaktır. Güvence senedi alınmışsa, banka da saklanacaktır.

-Kira artışı her yıl, ÜFE ile sınırlı olacaktır. Bu artış, kira uzatıldığı takdirde, ekonomik koşullara göre değiştirebilinecek.

-Dövizle kiralamalarda, 5 yıl sonunda artış istenebilir.

-Kiracının talebi halinde, tapuya şerh konulabilinecek. Bu yolla da, daire satışa çıkartıldığında, alıcının aldanmaması önlenecek.

-Kiralanan taşınmazlarda (konut) eşin rızası alınmadan, kira kontratı fesh edilmeyecektir.

-Taşınmaz sahibi, yakınlarından birisinin oturmasını öngördüğünde, tahliye talebinde bulunabilecektir.

-Kiracı oturduğu konut da, ayıplı bir durum tespit ederse, ayıpla eşit, indirim talebinde bulunabilecek. (Şofben bozuk, ama sağlam gibi teslim edilmiş vs…)

-Kiracıların aidatlarını (iki ay) geciktirmeleri halinde, taşınmaz sahibi tahliye talebinde bulunabilir.

- KİRACI KOMŞUYA SAYGILI OLACAK:

  Gürültü, mangal yakmak, komşuları rahatsız ederse ve bunda da devam ederse, ev  sahibi yazılı bildirimle sözleşmeyi fesh edebilir.

-10 yıldan sonrasında, mal sahibi 3 ay öncesinden bildirim de bulunup kayıtsız, şartsız, tazminat ödemeksiz, kontratı tek taraflı fesh edebilir.

 Yasa yürürlüğe girince, “Bu pilav daha çok su kaldırır mı?” denilecek, yoksa, “taşlar yerine oturdu mu?!” denilecek? Bekleyip göreceğiz.

Başkent Mektubu / Salim TAŞÇI (Gayrimenkul Uzmanı)

           

  • Etiketler:

Yorum Yaz