Markalı konut üreticileri mutlu

Markalı konut üreticileri mutlu

Markalı konut üretenler mutluyken emlakçıların keyfi kaçtı

İstanbul Emlak Komisyoncuları ve Danışmanları Odası İkinci Başkanı Aşa, piyasanın yüzde 90'ının sıkıntı çektiğini, özel alıcısı olan lüks projelerin de emsal gösterip piyasayı yükseltmeye çalıştıklarını söyledi.

Tutsat (mortgage) faizleri, peşinatları ve inşaat girdilerindeki maliyet artışı nedeniyle emlak, inşaat sektöründe durgunluk beklentisi derinleşirken, markalı konut üretenler hallerinden memnun. Emlakçılar ise keyifsiz.
İstanbul Emlak Komisyoncuları ve Danışmanları Odası İkinci Başkanı Nizameddin Aşa, TÜİK verilerine göre bu yılın ilk çeyreğinde İstanbul'da konut satışlarında yüzde 37, Türkiye genelindeki konut satışlarında da yüzde 13'lük düşüş olduğunu anımsattı.

PİYASADA BALON OLUŞTU

Markalı konut üretenlerin, özel alıcı potansiyeli olduğu için satışta çok fazla güçlük çekmediklerini, bu firmaların bakış açısından piyasanın iyi olduğunu ifade eden Aşa, "Ama bunlar bütün piyasanın yüzde 10'unu geçmiyor. Piyasanın yüzde 90'ı şu anda sıkıntı içinde. Piyasada balon oluştu. Bu balonu bütün piyasaya yayma çabası var. Özel alıcısı olan lüks konseptte yapılan projeleri de emsal gösterip piyasayı yükseltmeye çalışıyorlar" dedi.
Son zamanlarda faizlerin yükseldiğini, bunların hepsinin piyasayı sıkıntıya sokacak uygulamalar olduğunu kaydeden Aşa, "Yılın ikinci çeyreğinde konut satışlarında ilk çeyrekteki yüzde 37'ye ilaveten yüzde 10'luk bir düşüş daha olur.
Yılın ilk 6 ayındaki düşüşün geçen yıla oranla yüzde 50'ye yakın olacağını tahmin ediyorum" dedi.

  • Etiketler:

Yorum Yaz