maritbet girişmaritbet
Kümaş, Sabancı ve Ülker'in takibinde

Kümaş, Sabancı ve Ülker'in takibinde

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Şakir Ercan Gül, 20 Aralık’ta 320 milyon dolara ihaleye çıkarmaya hazırlandıkları Türkiye’nin önde gelen ısıya dayanıklı tuğla üretim tesisi Kümaş’a yerli yabancı büyük gruplardan yoğun ilgi olduğunu söyledi.

Gül, Sabancı Grubu ve Ülker Grubu dahil bir çok yerli şirketin Kümaş'la ilgilendiğini belirterek, “Sabancı ve Ülker her ikisi de güçlü gruplar. Sabancı Grubu'na biz TMSF olarak gidip Kümaş'ı anlatan bir sunum yaptık. Çok ilgilendiklerini belirttiler, şartname aldılar. Ama şartname almaları ihaleye girecekleri konusunda kesin bir karar verdiklerini göstermiyor. Kümaş'ın sahibi Zeytinoğlu Grubu da ihaleyle ilgileniyor. Hatta ihale öncesinde bir teklif verdiler. Kabul etmedik, şimdi ise Ülker Grubu ile ihaleye girmeye hazırlandıklarını belirtiyorlar. Ülker Grubu güçlü bir grup, burası onlar için yeni bir alan” dedi.

YABANCILAR DA İLGİLİ

Kümaş ihalesiyle ilgili 4 şartname sattıklarını kaydeden Gül, şöyle konuştu: “İhaleyle Ortadoğu'dan ve Avrupa'dan yabancı gruplar da ilgili. Yabancı oyuncular ağırlıklı olarak yerli bir ortakla ihaleye girme eğiliminde. Hali hazırda Türkiye'de faaliyette olan yabancı kuruluşlar da var, ilk kez girecek kuruluşlar da var. Yerli oyuncular arasında Cengiz İnşaat da bulunuyor. Kümaş'ı manyezit maden yatakları, gayrimenkulleri ve üretim tesisi ile birlikte bir paket halinde ihaleye çıkaracağız. Kümaş'ın en önemli müştereleri demir-çelik fabrikaları, cam fabrikaları, çimento fabrikaları. Şirketin satışlarının yarıya yakını manyezit tuğla ürününden geliyor. Kümaş ayrıca sahip olduğu maden rezervi ile bu tuğlaların üretimi için gereken hammaddeyi üretip onu da rakiplerine satıyor. Yani hem üretici hem de hammadde tedarikçisi. Bu açıdan rakipleri için oldukça cazip bir şirket.”

KRİZİN ETKİSİ

TMSF'nin Kümaş ihalesi sürecinde aktif pazarlama yaptığını satış danışmanlığını da Garanti Yatırım'ın üstlendiğini belirten Gül, şunları anlattı: “Şu ana kadar ilginin yoğun olduğunu söyleyebiliriz. Ancak her şartnameyi alan teklif verecek diye bir şey yok. İlginin tam olarak nasıl olacağını 19'unda göreceğiz. Aslında ilgilenen çok şirket var ama finansman konusu firmaları düşündürüyor. Çünkü bu uzun vadeli bir finansman değil. Tek seferde 300-320 milyon doları ödemeniz gerekiyor. Belki bir kolaylık sağlanır ama bu yine de ciddi bir finansman gücü gerektiriyor. Özellikle Avrupa'daki kriz bu varlığın satılmasında bir problem. Bu şirketi alacak olanların belli bir finans kaynağı olması gerektiği muhakkak.”

135 MİLYON DOLAR CİRO

Şirketin geçmiş 10 yılını takip edenlerin, gelecek 10 yıldaki potansiyelini görebileceğini kaydeden Gül, şöyle devam etti: “10 yıllık projeksiyona baktığınızda özellikle maden rezervleri ile birlikte satılan Kümaş'a yatırım yapmak cazip. Çünkü bu şirket koyduğunu geri kazandıran bir şirket. Yüzde 25 vergi öncesi kârı var. Bu durum bugün her şirkette yok. Global krizde bile büyüyor. 65 milyon dolarlık ihracatı var. Bir o kadarda iç pazarda cirosu var. Bu yıl itibariyle 135 milyon dolar ciro, 35 milyon dolar da kâr bekliyoruz.”

2011 yılı başında stratejik bir hamle ile Kümaş ile aynı alanda faaliyet gösteren Bommag şirketini 8 milyon Euro'ya satın aldıklarını kaydeden Şakir Ercan Gül, şunları söyledi: “Bu bu şirket Kümaş'a sinerjik bir değer kazandırdı. Bu şirketin etkisiyle önümüzdeki yıllarda büyüme daha da iyi olacak. 2020'ye kadarki süreci görenlerin parası varsa Kümaş'a ilgi göstereceklerini düşünüyorum. 2000'de cirosu 36 milyon dolardı, 2012'de 155 milyon dolar bekliyoruz. Son 10 yılda şirket yapılan yatırımlarla katlanarak büyüdü.”

2009 yılında TMSF yönetimine geçen Kümaş, 1972 yılında kuruldu. Türkiye'de ilk kez eritilmiş magnezyum üreten tesis, 1995 yılında özelleştirilerek Zeytinoğlu Holding'e geçti. Şakir Ercan Gül, Zeytinoğlu Holding'in ihale öncesinde TMSF'ye Kümaş için bir teklif verdiğini belirterek, şöyle konuştu: “Ancak fiyat muhammen bedelin çok altında olduğu için kabul etmedik. Uzun vadede hem şirkette kalalım hem de TMSF yönetimi sürsün şeklinde bir teklifti bu. Biz bu teklifi şu aşamada değerlendirmiyoruz. Şu anda tamamen ihaleye odaklanmış durumdayız. Bizim istediğimiz tekliflerin gelmemesi durumunda belki Zeytinoğlu Holding'in teklifi değerlendirilebilir. Ama normal şartlarda bu fiyata düşeceğimizi sanmıyorum. Biz Kümaş'ı ilk defa satışa çıkarıyoruz. Tespit edilen fiyatın yanında, piyasada oluşacak fiyat da önemli. Bu ihale ile Kümaş'ın boyunu ölçeceğiz.”

BEKLEMENİN SONU YOK

Küresel kriz ortamında finans kaynaklarına ulaşmanın zorlaştığı bir süreçte ihaleye çıkıp çıkmamayı çok düşündüklerini belirten Şakir Ercan Gül, şunları anlattı: “İhaleye çıkmayı ertelemenin sonu yok. Biz aslında iki yıl önce ihaleye çıkacaktık. İlgili hakim ortak yani Zeytinoğlu Grubu, ‘Bunu satarsanız en fazla 100-150 milyon dolar alırsınız. Dolayısıyla ben borcumla kalırım, başka da malım kalmaz.' Sizde yeterince alacak tahsil edemezsiniz' dedi. Referandumu, seçimleri bekleyelim derken bizi oyalamaya çalıştıklarına karar verip artık ihale sürecini başlattık.”

GERİ DÖNÜŞÜ 10 YILDA

Analistlerin ödenen bedelin geri dönüşünü 7 yıl olarak hesapladıklarını belirten Şakir Ercan Gül, “Bana göre 10 yıldır, 7 yıl biraz erken. Biz bu şirketi ilk defa satışa çıkarıyoruz. İlk kez boyunu ölçücez. Bakalım piyasada nasıl bir fiyat oluşacak. Bu fiyat da önemli” diye konuştu.

KÜMAŞ'a ait maden rezervlerinin büyüklüğünün tam olarak büyüklüğü bilinmediğini kaydeden Şakir Ercan Gül, “Zaten şirketi cazip kılan da bu. Biz bugün kadar TMSF kaynaklarıyla değil şirketin kendi kaynakları ile Kümaş'ı büyüttük. Alan şirket, daha fazla yatırım yaparak şirketi daha da büyütebilir. Paket olarak satışa sunulan Kümaş, TMSF yönetimindeki en değerli varlıklardan biri” dedi.

KÜMAŞ'ın muhammen bedel ya da üzerindeki bir fiyattan satışından sonra Zeytinoğlu Grubu'nun borcunun büyük oranda ödenmiş olacağını belirten Şakir Ercan Gül, “Entil diye bir işletme daha var. Bu kendilerine ve gelecek nesillere çok yüksek standartta hayat sürmeye yeter de artar bile. Gayrimenkuller, akaryakıt istasyonları var. Onların satışı ile Zeytinoğlu dosyasını kapatmış oluruz.” diye konuştu.

Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

TMSF, Alfemo Mobilya'yı satışa çıkardı
  • 29.10.2022 09:40

TMSF, Alfemo Mobilya'yı satışa çıkardı

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), kayyım olarak atandığı Alfemo Mobilya AŞ ...

TMSF, İnanlar İnşaat'ı 206 milyon TL'den satışa çıkardı!
  • 23.08.2022 09:18

TMSF, İnanlar İnşaat'ı 206 milyon TL'den satışa çıkardı!

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunca (TMSF), İnanlar İnşaat 138 Gayrimenkul Ticari ...

TMSF, İnterdepo Bayraklı Gayrimenkulü Ticari ve İktisadi Bütünlüğü'nü satışa çıkardı
  • 29.07.2022 11:30

TMSF, İnterdepo Bayraklı Gayrimenkulü Ticari ve İktisadi Bütünlüğü'nü satışa çıkardı

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunca (TMSF), İnterdepo Bayraklı Gayrimenkulü Ticari ...

TMSF kapatılan 'evim şirketleri' için 698 milyon TL aktardı
  • 08.07.2022 11:16

TMSF kapatılan 'evim şirketleri' için 698 milyon TL aktardı

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nca (TMSF) kapatılan şirketlerin tasfiye komisyon ...

TMSF ve BDDK, ''Evim'' şirketleri için son noktayı koydu!
  • 30.04.2022 09:45

TMSF ve BDDK, ''Evim'' şirketleri için son noktayı koydu!

TMSF ve BDDK aldığı kararla ''Evim'' şirketlerinde süreci tamamladı ve nihai kar ...

TMSF, 500 milyon TL ve 19 milyon TL muhammen bedelli taşınmazları satışa çıkardı
  • 08.04.2022 13:11

TMSF, 500 milyon TL ve 19 milyon TL muhammen bedelli taşınmazları satışa çıkardı

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Kocaeli'de muhammen bedelleri 500 milyon ...