maritbet girişmaritbet
Kooperatifler kar amaçlı hareket etmez!

Kooperatifler kar amaçlı hareket etmez!

Tamer Heper imar planlarının çelişmesinin birinci hata. Şuyulandırma işleminin kesinlik kazanması beklenmeden inşaata başlanmasınında ikinci hata olduğunu belirtti

 

Bir kooperatife ortak olmuştum, birkaç parsel birden alarak üzerine inşaat yapacaktı. Bazı parselleri aldı bazılarını alamadı ama yine de bu parsellere inşaat yaptı. İmar planı ise karışık. Anakentin farklı, mahalli belediyelerinki farklı. Satış yapmayan parsellerin malikleri açtığı davayı kazandı, şuyulandırma iptal oldu. Belediyeden sonuç alamadım, kooperatif ise şuyulandırma karan iptal olan daireleri satmış. Şimdi ne olur? • N.Ü. 
 
Doğrusunu isterseniz bu işte neler olduğunu anlamak zor. İşin içine kimler karışmamış ki? Bir kere imar planlarının çelişmesi birinci hata. Şuyulandırma işleminin kesinlik kazanması beklenmeden inşaata başlanması ikinci hata. Siz bir kooperatiften söz ediyorsunuz sonra da kooperatifin daire sattığından söz ediyorsunuz. Kooperatif ticari bir kuruluş değildir. Daire satarak para kazanmaz. Ancak ortaklarının yararına inşaat yapar ve mesken ya da işyerlerini ortaklarına dağıtır. Sizinkiler ise daire satıyorlar yani belki karşınızda kooperatif bile yok. Şimdi bunlardan hangisini düzelteceksiniz. Sizden önce arsasına inşaat yapılanların hukuki müdahalesi muhtemelen gelecek ve yine muhtemel ki mahkemeden bu yerlerin tapu kaydı üzerine tedbir konulmasını isteyecekler. Bu halde ne satışı mümkün olacak ne de kooperatif var ise ortaklarına tahsis. Yani işiniz uzun. Ama önce kiminle muhatap olduğunuza bakın. Karşınızda bir kooperatif mi var yoksa kötü niyetli birileri mi? 
 
Artık çok geç 
 
Babam vefat etti. İki bankadan kredi almış. Biri hayat sigortası yapmış, diğeri yapmamış. Hayat sigortası yapan parayı sigortadan çekmiş. Diğeri sigorta olmadığı için tahsil edememiş şimdi bizden istiyor. Buna hakkı var mı? Hayat sigortası yapılması mecburi değil mi? • M.U.
 
Önce sigorta konusu. Hayır kredi almak için hayat sigortası yapılması mecburi değil. Ancak bazı bankalar sanki mecburiymiş gibi kredi verirken hemen hayat sigortası yapar ve sigorta primini kredi bedelinden keser. Müşteriye mecburi olduğunu söylemez ama kredi belgeleri arasına sigorta belgelerini de sokup imzalatır. Bu işi aradan çıkarır. Ancak bu mecburi olduğu anlamına gelmez. İstemeyen sigorta yaptırmaz. Peki sizin durumunuz ne? Babanızın borcu, aynı zamanda mirasçılarının borcu. Mirasçılar arasında kimler varsa bu borçtan müteselsil olarak sorumlu. Siz tek mirasçı iseniz tek başınıza sorumlusunuz. Dolayısı ile bunu ödeyeceksiniz. Babanızın bir yıl önce öldüğünü söylüyorsunuz. Yani mirası reddetme süreniz geçmiş. Şayet babanızın ölümünden sonraki üç ay içinde mirası reddetseydiniz bu borçtan da kurtulurdunuz ama artık çok geç. Bu parayı mirasçılar ödeyecek. 
 
Tamer Heper/Posta

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı
  • 26.03.2024 14:12

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının başlattığı kampanya kapsamın ...

Bakan Özhaseki:"Bakanlığımızın deprem bölgelerinde 1000’e yakın şantiyesi, 110 bin çalışanı var"
  • 27.02.2024 15:50

Bakan Özhaseki:"Bakanlığımızın deprem bölgelerinde 1000’e yakın şantiyesi, 110 bin çalışanı var"

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Malatya’da Bakırcı ...

Malatya'da 6 bin 100 deprem konutu şubatta teslim edilecek
  • 01.02.2024 13:17

Malatya'da 6 bin 100 deprem konutu şubatta teslim edilecek

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerin yıkıma neden olduğu Malatya'da, ...

Trabzon Şehir Hastanesi'nin inşaatı görüntülendi!
  • 30.01.2024 17:24

Trabzon Şehir Hastanesi'nin inşaatı görüntülendi!

Türkiye'nin ve dünyanın en modern hastanelerinden biri olarak tasarlanan Trabzon ...

Ümraniye'de metro hattının inşaat çalışmaları sırasında iki bina çöktü
  • 18.01.2024 13:13

Ümraniye'de metro hattının inşaat çalışmaları sırasında iki bina çöktü

Ümraniye'de, Göztepe-Ümraniye Metro hattının inşaat çalışmaları sırasında yolda ...

Elazığ'da 1374 deprem konutu ay sonunda tamamlanacak
  • 22.12.2023 18:51

Elazığ'da 1374 deprem konutu ay sonunda tamamlanacak

Elazığ'da Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca (TOKİ) inşasına başlanan 2 bin 936 d ...