maritbet girişmaritbet
“Konutlara bilgi bankası kurulacak”

“Konutlara bilgi bankası kurulacak”

Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği Başkanı Bekir Yener Yıldırım, Türkiye’de değerleme sektörünün hızlı büyüme gösterdiğini belirterek, gayrimenkul bilgi bankası kurarak sektörü daha şeffaf bir yapıya kavuşturacaklarını açıkladı

Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği Başkanı Bekir Yener Yıldırım, Türkiye'de değerleme sektörünün hızlı büyüme gösterdiğini belirterek, gayrimenkul bilgi bankası kurarak sektörü daha şeffaf bir yapıya kavuşturacaklarını açıkladı.

Yıldırım, ilgili yasayla kendilerine böyle bir yetki verildiğini belirterek, “Gayrimenkullere dair bölgesel ya da ülke genelini yansıtan istatistikler yayınlayacağız. Yakın zamanda bunu da hayata geçirmeyi planlıyoruz” dedi.

Yıldırım, yaklaşık 5 bin kişiye istihdam sağlayan gayrimenkul değerlendirme sektörünün, 10 yılda ciddi büyüme gösterdiğini hatırlatarak, sektörün yıllık cirosunun da 150 milyon doları bulduğunu bildirdi. Değerleme deyince Türkiye'de konut değerlendirmesinin anlaşıldığını ifade eden Yıldırım, tarafsız değerlendirmenin önemi konusunda ise şu görüşleri paylaştı:

Yılda 700 bin işlem

“Değerleme sektörü ne kadar tarafsız kalır ve bilimsel bir değerlendirme yapılabilirse, bankaların ve yatırımcının riski azalır. Tarafsız ve bilimsel değerleme hem bankaların riskini azaltıyor, hem de halka açık şirketlere olan güveni pekiştiriyor. Bugün ülkemizde Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından onay almış 2 bin 600 lisanslı değerlendirme uzmanı var. Yardımcı elemanlarla 5 bin kişiye nitelikli istihdam sağlayan bir sektör. Türkiye'de 118 şirket aktif değerleme yapıyor.”

2011 yılında 700 binin üzerinde değerleme raporu yapıldığını ifade eden Yıldırım, Türkiye'de artan konut ihtiyacı nedeniyle konut kredilerinin sürekli gündemde olduğunu, bu rakamın daha da artacağının söyledi.

Yıldırım, yabancıya satış, 2B ve kentsel dönüşüm gibi değer tespiti gerektiren her yeni düzenleme ile değerleme sektörünün büyüyeceğini belirterek “Sektörün ciddi bir potansiyele sahip olduğu ortaya çıkıyor. Kamu yeni kentsel dönüşüm çerçevesinde özel değerlendirme şirketlerine de yetki tanıyor, bu alanda değerleme ileride sadece bağımsız kurumlara da devredilebilir” şeklinde konuştu.

% 30'unun iskânı yok

Değerleme sektörünün genel kanının aksine konut dışı alanları da kapsadığını belirten Yıldırım, ”Bugün Türkiye'de değerlendirmesi yapılamayan bir sektör yok. Gayrimenkul sektörü Türkiye'nin büyümesinin dinamosu gibi çalışıyor. Genelde değerleme konut algılı düşünülüyor. Çok kolay bir işlem olduğu sanılıyor ama öyle değil” dedi. Yıldırım, İstanbul'daki konutların yüzde 60'dan fazlasının değerlemesinin yapılamadığına dikkat çekerek, “Bu konutların iskânı yok. Bazıları prosedürü tamamlayamamış ama oran büyük. Bu oran Türkiye genelinde ise yüzde 30'ların biraz üzerinde” dedi. 

Milliyet
Yavuz Karaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bekir Yıldırım Gayrimenkul Yatırım Fonu'nu anlattı
  • 11.04.2018 15:27

Bekir Yıldırım Gayrimenkul Yatırım Fonu'nu anlattı

Emlak Konut GYO, Torkam İnşaat ve Yatırım Global Menkul Değerlerin olduğu Gayrim ...

Yusufeli Barajı inşaatını 3 bakan yerinde inceleyecek
  • 29.01.2021 11:10

Yusufeli Barajı inşaatını 3 bakan yerinde inceleyecek

Bakan Pakdemirli, Bakan Kurum ile Bakan Karaosmanoğlu, Yusufeli Barajı inşaatın ...

Emlak Konut Ayazağa ihalesini Ebruli İnşaat kazandı!
  • 20.01.2021 09:46

Emlak Konut Ayazağa ihalesini Ebruli İnşaat kazandı!

Emlak Konut GYO Sarıyer Ayazağa ihalesinin 2. Oturumu'nu emlaktasondakika.com ol ...

Türkiye kabuğunu kırdı, devamını getirmeli
  • 22.09.2015 12:20

Türkiye kabuğunu kırdı, devamını getirmeli

Dünyanın her yerinde Türk iş adamlarının olduğunu belirten Bekir Yener Yıldırım, ...

Gayrimenkule ilgi hiçbir zaman azalmayacak
  • 18.09.2015 10:42

Gayrimenkule ilgi hiçbir zaman azalmayacak

Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği Başkanı Yener Yıldırım, piyasalardaki durgun ...

"Piyasalar 12 ay daha idare edebilir"
  • 16.09.2015 17:17

"Piyasalar 12 ay daha idare edebilir"

Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği Başkanı Bekir Yener Yıldırım, piyasaların bi ...