maritbet girişmaritbet
Konut satışları yıl sonunda ne olacak? İşte çarpıcı açıklamalar!

Konut satışları yıl sonunda ne olacak? İşte çarpıcı açıklamalar!

Emlaktasondakika.com’un Genel Yayın Yönetmeni Yavuz Karaman ve İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes 2014'teki konut satışlarını ele aldı

Emlaktasondakika.com Genel Yayın Yönetmeni Yavuz Karaman, CNBC-e'deki Emlak Hakkında Herşey programında Melda Yücel Kocaalp moderatörlüğüyle İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes'i ağırladı. 

TÜİK'in açıkladığı çarpıcı rakamlara göre Ekim'de konut satışları geçen yıl ile kıyaslandığında yüzde 25.3 artarak 95 bin 646 adet oldu.  

Geçen yıla göre aslında... 

Konut sektöründe bir artış beklediklerini fakat TÜİK'in rakamlarının sürpriz olduğunu belirten Emlaktasondakika.com'un değerli Genel Yayın Yönetmeni ve Gayrimenkul Uzmanı Yavuz Karaman, “Bunun sebebi yılın önceki aylara bakacak olursak, Türkiye çok çalkantılı bir dönemden geçti. Konut alıcısını çok rahatsız edici gelişmeler oldu. Muhtemelen alıcı o bağdireler atlatıldıktan sonra harekete geçtiği için yılın yarısından sonra son çeyreğine doğru öyle bir konut alma hareketine geçmiş olabilir. Bu rakamların içerisinde 1. el ve 2. el konut satışları var. 2. el konut satışlarında, siz gidip 2. el konut aldığınız zaman bu hemen tapuya işliyor. Ama, markalı bir projeden, temelden aldığınız zaman, onu satış  vaadiyle satın alıyorsunuz. O konutun tapuya işlemesi ancak teslimde oluyor. Yani inşaat 2 yıl sürüyorsa 2 yıl sonra teslim alabiliyorsunuz. Bunda 2012'nin performansının da etkisi var. Bunlar rakamları etkiliyor. Fakat rakamlara total olarak bakmak lazım… Geçen yıla göre aslında tablo aynı. Çok fazla artış-azalış yok.” dedi. 

Ayda ortalama 100 bin konutun satıldığını ve bu rakamın çok ciddi olduğunu belirten Yavuz Karaman, bunun büyük çoğunluğunu İstanbul'un oluşturduğunu belirtti. Her 5 konuttan birinin İstanbul'da, daha sonra Ankara'da ve diğer illerde satıldığını ifade etti. Burada ‘yıl sonu ne olacak?' sorusuna dikkat etmek gerektiğini söyleyen Yavuz Karaman, yıl sonunda rakamların geçen  yılın da biraz üzerine çıkabileceği öngörüsünde bulundu. 

Konut satışları Ekim'de yılın en yüksek arıtışını gösterdi 

Ağustos'tan itibaren konut satışlarındaki rakamların biraz yükseldiğini belirten İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes ise geçen yıla göre yüzde 25'lik bir yükselişin beklenilenin üzerinde olduğunu ifade etti. Ocak-Haziran 2013'e göre 2014 yılının yüzde 10 aşağıda seyrettiğini anlatan Tanes, “Acaba sektör durgunluğa mı girdi, acaba bir şey mi oluyor konuşmalarını bu rakamlar verdi. Temmuz'da da öyle devam etti. Aradaki yüzde 10'luk fark 8'e indi ama yine 2013'te konut daha fazla satılmış görünüyor. Baktık ki Ağustos'ta aradaki fark yüzde 6'ya düştü.” dedi. 

Gittikçe satış sinyallerinin gelmeye başladığını belirten Tanes, Eylül'de bir anda konut satışının yükselmeye başladığını ve Ocak-Eylül 2013 ile kıyaslandığında aradaki farkın yüzde 4'e, Ekim'de ise yüzde 1'e düştüğünü ifade etti. 

“Ocak-Ekim 2013'te 938 bin, 2014'te 926 bin, 12 bin fark kaldı.” dedi ve Kasım-Aralık 2014'ü gördüğümüzde 2013'e göre 2014'te ya aşağı yukarı aynı ya yüzde 1-2 daha fazla konut satışı göreceğiz.” diyerek öngörüde bulundu. 

Sektörde bir süre yaşanan durgunlukta siyasi ve toplumsal bazı durumların etkili olduğunu da ekleyen Turgay Tanes, seçim dönemlerinde tüketicinin beklemeye geçtiğini belirtti. Ortalama olarak 500-600 konutluk bir markalı projenin 2 yıl gibi bir sürede teslim edildiğini ifade ederek 2015'te de enteresan rakamların oluşabileceğini açıkladı. 

Arsa fiyatları neydi, ne oldu? 

Özellikle İstanbul'da konut fiyatlarının artmasıyla arsa, yatırım aracı olarak önemini daha da artırdı. Arsanın gayrimenkul için en önemli hammadde olduğunu söyleyen Yavuz Karaman, “Tüm mülkler bir arsa üzerine yapılıyor. İstanbul gibi yerde arsa bol değil. Kuzeyinde ormanlar var, güneyi denizle çevrilmiş… Doğusu Gebze İzmit'e dayanmış. Batıda biraz yer var, oraları zaten çıktık. İstanbul'da arsası olan zaten zengin oldu. Çünkü arsa fiyatları inanılmaz derecede yükseldi. Yatırımcılar imara açılacak diye alım yapıyorlar. İmara açılınca fiyatlar 10 kat, proje ile 40 kat artıyor. Bu diğer sektörlerde yaşanmaz. Silivri de arsalar böyle alınıyor.” diyerek arsa yatırımının değerini anlattı.  

Arsa maliyetinin yüzde 30'lardan yüzde 60'lara geldiğini açıklayan Turgay Tanes, “Küçük müteahhitler bir dükkan için binayı yeniden yapabiliyor. İnşaattaki maliyet de buna eklendiğinde nitelikli konutlarda maliyet artıyor. 

Arsa da önemini koruyor. Bunlar maliyeti etkiliyor. Türkiye 1990'lara kadar markalı ve büyük konut yapmadı. Toplumun üst katmanları sadece iyi evlere de otururken halk kötü binalarda yaşıyordu. Mimari dönüştü.” dedi. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'de şubatta 80 bin 31 konut satıldı
  • 15.03.2023 12:05

Türkiye'de şubatta 80 bin 31 konut satıldı

Türkiye genelinde konut satışları şubatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18 d ...

İşsizlik oranı tek haneye düştü
  • 10.03.2023 14:18

İşsizlik oranı tek haneye düştü

Türkiye'de işsizlik oranı, ocakta bir önceki aya göre 0,5 puan azalarak yüzde 9, ...

Ocak ayında ipotekli konut satışları yüzde 10,9 azaldı!
  • 17.02.2023 10:39

Ocak ayında ipotekli konut satışları yüzde 10,9 azaldı!

Türkiye'de yabancılara yapılan konut satışı sayısı, ocakta geçen yılın aynı ayın ...

Türkiye nüfusu 85 milyon 279 bini geçti!
  • 06.02.2023 10:48

Türkiye nüfusu 85 milyon 279 bini geçti!

İstanbul'un nüfusu geçen yıl, bir önceki yıla göre 67 bin 51 kişi artarak 15 mil ...

Aralık 2022'de fiyatı en fazla artan ürün "konut sigortası" oldu!
  • 03.01.2023 10:43

Aralık 2022'de fiyatı en fazla artan ürün "konut sigortası" oldu!

Tüketici fiyatları bazında Aralık 2022'de en fazla fiyat artışı yüzde 79,26 ile ...

İstanbul, hem en fazla göç alan hem de en fazla göç veren il oldu
  • 28.12.2022 11:06

İstanbul, hem en fazla göç alan hem de en fazla göç veren il oldu

Türkiye'de geçen yıl 2 milyon 777 bin 797 kişinin iller arasında göç ettiği beli ...