maritbet girişmaritbet
'Konut satış rakamlarında sürekli artan bir ivme var'

'Konut satış rakamlarında sürekli artan bir ivme var'

Keller Williams Türkiye Ülke Direktörü Emre Erol, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Şubat ayı konut satış istatistiklerini değerlendirdi.

TÜİK'in yaptığı açıklamalara göre Şubat ayında toplamda 101 bin 703 konut satışı gerçekleşti. Geçen sene ile kıyaslandığında yüzde 7 oranında bir artış gözlemlenirken 2016 yılının Ocak ayına oranla yüzde 16 civarında bir artış yaşandı. Konut satış rakamlarında sürekli artan bir ivme olduğuna dikkat çeken Keller Williams Türkiye Ülke Direktörü Emre Erol; “Yılın ilk ayı her zaman sakin geçer fakat Şubat ayı rakamlarının da işaret ettiği gibi rakamlar artmaya devam edecek. İkinci el konut satışları birinci el satışlara oranla yüzde 15 daha fazla gerçekleşti. Arz daha çok lüks konutlara yönelik. Üretici firmaların biraz daha orta gelirli alıcılara yönelik projeler üretmesi gerektiği kanaatindeyim. Talebe yönelik projeler artar ve talebi karşılarsa ilk el satış rakamlarının da yükselmesi kaçınılmaz olacaktır.” dedi.

Konut kredilerinin yükselişine dur denmeli

İpotekli konut satışının Türkiye genelinde toplam konut satışının yüzde 30'u civarında olduğuna vurgu yapan Emre Erol; “2016 yılının Şubat ayı konut kredi oranlarını aynı yılın Ocak ayı ile kıyasladığımızda hafif bir yükselme olduğunu görüyoruz. Genel rakamlara bakıldığında ise konut kredi oranları özellikle son dönemde çok yüksek. Tüketiciler doğal olarak bu yüksek kredi yükünün altına girmeye korkuyor. Nakit parası bulunan yatırımcı istediği gayrimenkulü ya peşin olarak alıyor yada proje geliştiricileriyle anlaşıp alternatif ödeme planları oluşturuyor. Ülkemizin son dönemde yaşadığı siyasi ve ekonomik sorunlar sebebiyle rakamlarda bir dalgalanma söz konusu. İstikrar sağlanmadıkça konut kredi faiz oranları yüzde 1'in üzerinde kalmaya devam edecek ve bu durum yatırımları da olumsuz yönde etkilenecek.”

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Mayıs ayında Türkiye genelinde 93 bin 333 konut satışı gerçekleşti
  • 18.06.2026 10:12

Mayıs ayında Türkiye genelinde 93 bin 333 konut satışı gerçekleşti

Türkiye genelinde Mayıs ayında ilk el konut satışları 30 bin 196, ikinci el konu ...

Ramazan Taş: "Konutta talep birinci ele yöneldi"
  • 15.05.2026 16:01

Ramazan Taş: "Konutta talep birinci ele yöneldi"

Luxera GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Taş, “Konut kredisi kullanımındaki yüz ...

Nisan ayında Türkiye genelinde 126 bin 808 konut satıldı
  • 14.05.2026 11:52

Nisan ayında Türkiye genelinde 126 bin 808 konut satıldı

Türkiye'de nisan ayında ilk el konut satışları 40 bin 306, ikinci el konut satış ...

Mart'ta 35 bin 725 ilk el, 77 bin 642 ikinci el konut satışı gerçekleşti
  • 17.04.2026 10:17

Mart'ta 35 bin 725 ilk el, 77 bin 642 ikinci el konut satışı gerçekleşti

Mart ayında ülke genelinde toplam 113 bin 367 konut satışı gerçekleşti. ...

Şubat'ta 124 bin 549 adet konut satıldı
  • 13.03.2026 11:54

Şubat'ta 124 bin 549 adet konut satıldı

Türkiye'de Şubat ayı içerisinde ilk el konut satışları 37 bin 785, ikinci el kon ...

Küresel risklere rağmen inşaat sektörü yüzde 10,8 büyüdü
  • 06.03.2026 11:44

Küresel risklere rağmen inşaat sektörü yüzde 10,8 büyüdü

TMB Başkanı Eren, TÜİK'in açıkladığı Ekim-Aralık 2025 dönemine ve yılın tamamına ...