maritbet girişmaritbet
Konut projelerinin isimleri Türkçe'ye zarar veriyor mu?

Konut projelerinin isimleri Türkçe'ye zarar veriyor mu?

İnşaat firmalarının uluslararası arenada ödül alan projelerine bile yabancı isimler koyması yüzünden Türkçe'ye zarar verildiği iddia edildi

Türkiye Müfettişler Derneği, okullarda Türkçe'nin en iyi şekilde öğretilmesine yönelik ciddi çalışmalar yapılırken, inşaat firmalarının uluslararası arenada ödül alan projelerine bile yabancı isimler koyması yüzünden Türkçe'ye zarar verildiğini dile getirdi.


'BUNLARIN BİZİM OLDUĞUNU GÖSTERECEK TÜRKÇE ADLARI YOK'

Türkiye Müfettişler Derneği Başkanı Doğan Ceylan, yaptığı açıklamada, Türkçe'nin en güzel şekilde öğretilmesine yönelik okullarda iyi bir eğitim verildiğini hatırlatarak, son yıllarda inşaat sektörünün, ülke kalkınmasında önemli pay sahibi olduğunu ifade etti. Ceylan, "Toplu konutlar, alış veriş merkezleri, iş merkezleri hızla çoğalıyor.


Firmalar birbirinden yüksek kuleler, özgün iş merkezleri ve daha güzel konut projeleri gerçekleştirmek için yarışıyorlar. Hatta bazı projeler uluslararası yarışmalarda ödüller alıyor. Bütün bu çalışmaları, ülkemize katkılarından dolayı takdirle izliyoruz.
Lakin bu güzel çalışmalar Türkçemize zarar veriyor.


Çünkü bu projelerin neredeyse tamamına yabancı adlar koyuluyor. Bir kısmının ise yabancı kelimelerden oluşan adlarının yanına İstanbul ekleniyor. Bu isimlerin ne anlama geldiğini, nasıl okunduğunu bilmiyoruz. Avrupa'nın en yüksek kulesinin, dünyanın en iyi konut projesinin veya alışveriş merkezinin Türkiye'de olmasına sevinemiyorsunuz, çünkü bunların bizim olduğunu gösterecek Türkçe adları yok." dedi.


YERYÜZÜNDE VAR İSEK BUNU DİLİMİZE BORÇLUYUZ

İnşaat firmalarının, gazete ilanlarında daha çok yabancı kelime kullandıklarını hatırlatan Ceylan, "Milletimizce yürekten takdir edilen bir etkinlik olan 9. Türkçe Olimpiyatları için ülkemize gelen çocukların Sapphire'e çıkıp 50 ülke bayrağını dalgalandırdıkları haberlerde yer aldı.
Binlerce kilometre uzaklardan ülkemize Türkçe konuştuklarını göstermek için gelen bu çocuklara Avrupa'nın en yüksek binası olduğu için gurur duyduğumuz binanın adının neden "Safir" değil de "Sapphire" olduğunu kim açıklayabilir? Bugün Türk milleti olarak yeryüzünde var isek bunu dilimize borçluyuz." diye konuştu.


Ceylan, dilin kaybedilmesi halinde kültür, değerler ve millet olma özelliğinin de kaybedileceğini ifade ederek, "Bu nedenle bu ülkede yaşayan her vatandaş, bu ülkede iş yapan her firma Türkçemizi korumalı, ürünlerine Türkçe adlar koymalıdır. İnşaat firmalarının sitelerimize, kulelerimize, alış veriş merkezlerimize yabancı isimler vermesini Türkçe'ye ihanet, Türkçe'ye ihaneti vatana ihanet olarak görüyor, inşaat firmalarını dilimizi koruma sorumluluğunu yerine getirmeleri için uyarıyoruz." şeklinde konuştu.

  • Etiketler:

Yorum Yaz