maritbet girişmaritbet
Konut alırken dikkat edilecek 8 püf noktası!

Konut alırken dikkat edilecek 8 püf noktası!

Beğendiğiniz konutu satın alma sürecinde kişisel ihtiyaçlardan altyapı ve kaliteye, tapu durumundan finansman yönetimine kadar tüm ayrıntıları enuygun.com Baş Analisti Betül Sungurlu, inceledi. Sungurlu konut satın almak isteyenleri uyarıyor ve dikkat etmeleri gereken püf noktalarını şöyle sıralıyor

Beğendiğiniz konutu satın alma sürecinde kişisel ihtiyaçlardan altyapı ve kaliteye, tapu durumundan finansman yönetimine kadar tüm ayrıntıları enuygun.com Baş Analisti Betül Sungurlu, inceledi, Sungurlu konut satın almak isteyenleri uyarıyor ve dikkat etmeleri gereken püf noktalarını şöyle sıralıyor 

TERCİHLER: 
İlk faktör kişisel ihtiyaç ve tercihler olmalı. Alınacak evde oturulacaksa sosyal yaşam beklentisi, iş yerine olan uzaklık ve ulaşım olanakları, yakınında okul olup olmadığı, hatta diğer aile bireylerine olan mesafeler gözden geçirilmeli. 

BÖLGE: 
Gelişen bölgelerin fırsatını mutlaka inceleyin. Yatırım amacıyla alınacak konutlarda hedef ‘düşük maliyet yüksek getiri' olmalı. Seçilecek evin özelliklerinin yanı sıra hastane, havaalanı, metro, üniversite gibi bölgeye değer katan ya da katması planlanan yatırımlar hakkında bilgi edinin. 

KİRA KARŞILAŞTIRMASI: 
Seçtiğiniz bölgedeki konutlan araştırıp karşılaştırın. Evlerin satış fiyatlarını karşılaştırırken kira bedellerini baz alın. Satış bedelinin kiraya bölünmesiyle evin kaç senede kendini amorti edeceğini kabaca hesaplayın. Alternatiflerle bu değer üzerinden karşılaştırma yapın. 

ALTYAPI VE KALİTE: 
Güvenilir ve bilindik inşaat şirketlerini tercih edin. İkinci el ya da piyasada çok bilinmeyen inşaat şirketlerinden konut almayı düşünüyorsanız inşaattan anlayan uzmanlardan yardım alın. Kalitesini ve deprem yönetmeliğine uygun olup olmadığını inceleyin. 

BOŞ MU, DOLU MU? 
Yatırım amaçlı da olsa konutta ev sahibi ya da kiracı oturuyor olabilir. Ev sahibi oturuyorsa; evi ne kadar zamanda boşaltacağı, kiracı varsa; mevcut kira sözleşmesinin ne kadar süresinin kaldığını değerlendirin. 

TAPUYA DİKKAT: 
En önemli aşama tapu aşaması. Özellikle kredi kullanarak konut alınacaksa evin tapu durumu önemli. Genellikle bankalar kat irtifakı veya kat mülkiyeti olmayan, hisseli ya da üzerinde ipotek bulunan konutları teminat olarak kabul etmezler. Karar vermeden önce tapu dairesinden net bilgi almalısınız. 

KREDİ HAZIR MI: 
Peşin ödenecek ve kredi alacak tutarı önceden belirleyin. Bankalara ön başvuru yaparak kredi alınacak miktarı önceden belirleyebilirsiniz. Bazen planlanan kredi ile alınabilen kredi miktarı birbirinden farklı olabilir. Kredi öncesi banka evin değeri için uzman incelemesi yaptırır. Banka, konut bedelinin en az yüzde 25'inin peşinat olarak ödenmesini ister. 

KREDİ MASRAFLARI: 
Konut fiyatlarının yanı sıra kredileri de karşılaştırın. Faiz oranlarını karşılaştırmak yeterli değildir. Kredi masraflarıyla birlikte vade boyunca ödenecek toplam tutar üzerinden karşılaştırma daha gerçekçi sonuç verir. Projeden konut satın alıyorsanız tüketici finansmanı için bankalarla anlaşma yapmış inşaat firmalarından yana tercih kullanmak daha uygun olur. 

Betül Sungurlu/Haftasonu 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Konut alımında banka kredisi ve senet ile ödemeler arttı
  • 17.05.2022 11:07

Konut alımında banka kredisi ve senet ile ödemeler arttı

‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ Nisan 2022 sonuçları açıklandı. Endekse ...

Suudiler konut alımında İstanbul’u tercih ediyor
  • 10.07.2017 10:32

Suudiler konut alımında İstanbul’u tercih ediyor

Suudi Arabistan vatandaşları, mayıs ayında Türkiye’den 285 konut satın alarak ya ...

Ramazan’da ‘Birevim’ ile faizsiz ev sahibi olma fırsatı
  • 08.06.2017 14:07

Ramazan’da ‘Birevim’ ile faizsiz ev sahibi olma fırsatı

Ramazanın bereketini kampanyasına yansıtan Birevim, çalışma bedelinde net yüzde ...

'Konut satışlarında yukarı seyreden bir ivme var'
  • 25.04.2017 10:25

'Konut satışlarında yukarı seyreden bir ivme var'

BESA Grup Yönetim Kurulu Üyesi Efe Bezci, TÜİK verilerini değerlendirerek "Ocak ...

Konut alımında inovatif yöntem!
  • 21.03.2017 09:31

Konut alımında inovatif yöntem!

Bugünlerde Türkiye’de gayrimenkul sektörünün geleceğini tasarlamak için birbirin ...

Konut alım-satımı yaptıktan sonra vergi sürpriziyle karşılaşmayın
  • 18.02.2017 10:32

Konut alım-satımı yaptıktan sonra vergi sürpriziyle karşılaşmayın

İleride vergi sürprizi ile karşı karşıya kalmak istemeyenler alım satım işinde ç ...