maritbet girişmaritbet
Kirada öğrenci istismarları işbaşında!

Kirada öğrenci istismarları işbaşında!

Öğrencilerin sayısının az olduğu dönemlerde kiralık evlere fazla rağbet olmazken, öğrencilerin sayısının artmasıyla birlikte ev sahipleri kiraları yükselterek bu işi ranta çeviriyor


 
Konya Emlakçılar Odası Başkanı İsmet Çakır, ev sahiplerinin öğrencilere kiralık daireleri yüksek bedellerle kiraladıkları için ailelerin mağdur edildiğini söyledi
 
Çakır, öğrencilerin sayısının az olduğu dönemlerde kiralık evlere fazla rağbet olmadığını belirterek, öğrencilerin sayısının artmasıyla birlikte ev sahiplerinin kiraları yükselterek bu işi ranta çevirdiğini ileri sürdü.
 
Birkaç yıl öncesine kadar öğrencilere kiralık daire verilmediğini dile getiren Çakır, şunları kaydetti:
"Eskiden ev sahipleri öğrencilere rağbet göstermiyordu. Öğrencilere dönüp bakmıyorlardı bile. Ama son zamanlarda ev sahipleri, kiralık evlerini rant haline getirdikleri için kiracı olarak öğrencileri tercih ediyorlar. Çünkü 4 öğrenci bir araya gelerek ev sahibine istediği bedeli verebiliyor. Ancak ailelerin böyle bir kira bedelini karşılaması mümkün değil. Dolayısıyla ev sahipleri öğrencileri tercih ediyor. Bugün ortalama 300-350 civarındaki bir kirayı aileler ancak ödeyebiliyor. Kiralar 500-600 olduğu zamanlarda ise aileler kiraları ödemekte zorlanıyor dolayısıyla ev sahipleri evlerinin öğrencilere verilmesini istiyorlar. Aileleri tercih etmiyorlar."
 
Geçmiş yıllarda ev sahiplerinin, evlerini öğrencilere kiralamadan önce evde kaç öğrencinin kalacağını sorduğunu vurgulayan Çakır, şöyle devam etti:
 
"Ev sahipleri önceki yıllarda evde kalan öğrenci sayısına bakıyorlardı. 3'ten 4'ten fazla öğrencinin oturmasını istemiyorlardı ama şimdi 'benim param gelsin de dört mü oturur, altı mı oturur önemli değil. Benim param gelsin de kaç kişi oturursa otursun' diyorlar. Ev sahipleri kiraları gelir kapısı olarak gördükleri için öğrencileri tercih ediyorlar. Artık evdeki sayısına bakmıyorlar."
 
ÖĞRENCİLER YÜZÜNDEN AİLELER MAĞDUR OLUYOR

Öğrenci ile ailelerin birlikte oturduğu apartmanlarda öğrencilerin 400 lira kira verdiğini, ailelerin 300 lira kirayı ancak verebildiğini belirten Çakır, "Ev sahipleri öğrencilerin yüksek kiralar verdiğini görünce aileleri sıkıntıya sokuyorlar. Kirayı artırması talebinde bulunuyor ya da evi boşaltmasını istiyorlar. Böyle olunca aileler mağdur oluyor. Burada ev sahiplerinin biraz daha bilinçli olması gerekir. Aileleri mağdur etmemek için kira bedellerini belirlerken ailelerin de düşünülmesi lazım" dedi.
 
Öğrencilere ev verilmediği dönemde yakıt parasına evlerin kiraya verildiğini hatırlatan Çakır, şimdi ev sahiplerinin 2 ay boyunca evleri boş tutarak kira bedellerini artırmaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.
 
 

  • Etiketler:

Yorum Yaz