maritbet girişmaritbet
Kat mülkiyetindeki en büyük sorun!

Kat mülkiyetindeki en büyük sorun!

Sağlıklı bir gayrimenkul envanteri oluşturulması, başta belediyelerin Emlak Vergisi gelirleri olmak üzere birçok konuda önem taşıyor

Sağlıklı bir gayrimenkul envanteri oluşturulması, başta belediyelerin Emlak Vergisi gelirleri olmak üzere birçok konuda önem taşıyor. Ülkemizde konut veya işyeri olarak kullanılan binaların ciddi bir kısmı tapuda arsa veya kat irtifaklı arsa olarak görünüyor. Geçtiğimiz yıllarda, fiilen tamamlanmış binaların kat mülkiyetine geçişini sağlamak üzere Kat Mülkiyeti Kanunu'nda (KMK) bazı değişiklikler yapılmıştı. Ancak öngörülen cezanın yüksekliğine gelen tepkiler üzerine geri adım atılmıştı.

SORUN İSKANSIZ BİNALARDA

İskanı alınmış binalarda kat mülkiyetine geçişi sağlamak üzere

3 yıldır cins değişikliği harcı maktu olarak uygulanıyor. Şu an itibarıyla uygulanan cins değişikliği harcı 136 lira 15 kuruş.

Kat mülkiyetine geçilmemesi halinde uygulanması öngörülen para cezalarını düzenleyen hükümler tepkiler üzerine yürürlükten kaldırıldı. Kaldı ki, ceza uygulanması amacıyla kat mülkiyetine geçiş için belirlenmiş olan süreler zaten yapı kullanma izin belgesinin alındığı tarihten itibaren başlıyordu.

İmar Kanunu'nun 31. maddesi, iskan alınmayan binaların, izin alınıncaya kadar elektrik, su ve kanalizasyon hizmetlerinden ve tesislerinden faydalandırılamayacağını öngörüyor. Ancak, Yasa'nın açık hükmüne rağmen, iskan alınmamış binalar bu hizmetlerden yararlandırılıyor. Temel gerekçe ise kaçak kullanımın önüne geçmek. Yani, uygulamada bu hüküm çalışmıyor.

ANA SEBEP ASGARİ İŞÇİLİK

Tamamlanmış binalarda yapı kullanma izin belgesi (iskan) alınması için inşaatı yapan müteahhidin Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) 'ilişiksizlik belgesi' getirmesi isteniyor. İlişiksizlik belgesi verilmesi için inşaatın asgari işçilik yönünden incelenmesi gerekiyor. Bu inceleme sonucunda genellikle eksik işçilik ve prim borcu ortaya çıkıyor. Müteahhit, asgari işçilik incelemesi sonucunda ortaya çıkacak prim farklarını ödememek için bu belgeyi getirmiyor.

Dolayısıyla iskan alınmaksızın binalarda oturulmaya başlanıyor. Kat malikleri konuyu yeterince bilmediklerinden ellerindeki 'kat irtifakı tapusunun' verilmesini yeterli sanıyor. Konuyu öğrendiklerinde ise geç kalmış oluyorlar. Bazen de inşaatı yapan müteahhit iflas etmiş, kaçmış, hatta ölmüş olabiliyor. Bu durumda ya hiçbir şey yapmıyorlar ya da müteahhidin prim borçlarını ödemek zorunda kalıyorlar.

SORUN UZLAŞMAYLA ÇÖZÜLEBİLİR

5510 sayılı Kanun'un 85. maddesinde yer alan düzenlemeyle 'devamlı mahiyetteki' işyerlerinde yapılan asgari işçilik incelemesi sonucu bulunan işçilik farkları için uzlaşma olanağı sağlandı. İnşaat işleri devamlı mahiyetteki işyeri kapsamında olmadığından uygulamanın dışında kalıyor. Oysa, asgari işçilik incelemesi sonucu en çok prim farkı bulunan sektör, inşaat sektörü. Yasal düzenlemeyle inşaat işlerinin de uzlaşma kapsamına alınması, iskanla ilgili sorunların çözülmesinde ciddi katkı sağlayabilir.

DEVLET GELİRLERİNİ ARTIRIR

İnşaat işlerinin uzlaşma kapsamına alınması, yıllar sonra alınabilecek, belki de hiç alınamayacak primlerin bir an önce kamuya aktarılmasının sağlanması açısından da yararlı sonuçlar doğurabilecektir.

Bunun dışında, iskanın alınmasının kolaylaştırılması sayesinde kat mülkiyetine geçiş de sağlanacaktır. Bu sayede kayıtlarda arsa veya inşaat olarak gözüken binalar gerçek nitelikleriyle kayıtlara girmiş olacaktır. Bu, hem Gelir Vergisi bağlamında kira gelirlerinin denetimi için hem de Emlak Vergisi için doğru bir veri tabanının oluşumuna katkı sağlayacaktır.

AKLINIZDA BULUNSUN- Ortak giderlere katılmaktan kaçınamazsınız

Aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça kat maliklerinden

her biri;

- Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak

-  Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında katılmakla yükümlüdür.

Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürerek bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz.

Evlendiğimde çeyiz parası alabilir miyim?

Ben babamdan dolayı yetim aylığı alıyorum. Kısa bir süre sonra sigortalı olarak çalışmaya başlayacağım. Sigortalı olarak çalışmaya başladığımda aylığımın kesileceğini biliyorum. Ancak, diyelim ki sigortalı olarak çalışmaya başladım ve çalışmaya devam ederken bir yıl sonra evlendim. Acaba evlendiğimde çeyiz parası denen o yardım parasını alabiliyor muyum? Arda

Evlenme ödeneği (çeyiz parası), evlenmeleri nedeniyle gelir veya aylıklarının kesilmesi gereken kız çocuklarına yapılan bir ödeme. Sigortalı çalışmaya başladığınızda almakta olduğunuz aylık kesilecek. Evlendiğiniz tarihte aylık alıyor olmayacağınızdan çeyiz parası alamazsınız.

Metin Taş-Sezgin Özcan-Akşam

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Sitede ve apartmanda otopark paylaşımı nasıl yapılmalı?
  • 30.09.2021 09:51

Sitede ve apartmanda otopark paylaşımı nasıl yapılmalı?

Otopark sorunu araç sahiplerini sokak aralarında yer bulmakta zorlarken, yeni bi ...

Konut alım satımında arsa payı hakkında yeni genelge!
  • 16.09.2021 10:18

Konut alım satımında arsa payı hakkında yeni genelge!

Konut alım satımında büyük önem taşıyan ve çoğu kez göz ardı edilen 'Arsa payı' ...

Binalarda ortak alan sınırları neler?
  • 11.08.2021 10:21

Binalarda ortak alan sınırları neler?

Son yıllarda otoparklı, sosyal tesisli, bahçeli, havuzlu siteler yaygınlaştı. Or ...

Kat Mülkiyeti Nedir, Nasıl Kurulur?
  • 28.01.2021 14:30

Kat Mülkiyeti Nedir, Nasıl Kurulur?

Kat mülkiyeti, bir konutun mahiyetini gösteren en önemli belgelerin başında geld ...

'Yöneticilik artık profesyonel bir meslek haline geldi'
  • 30.01.2018 10:13

'Yöneticilik artık profesyonel bir meslek haline geldi'

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Günümüzde yöneticilik artık ...

Kiracının ödemediği aidat ev sahibinden sorulacak!
  • 01.09.2014 10:33

Kiracının ödemediği aidat ev sahibinden sorulacak!

Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre kiracının ödemediği durumlarda aidatlar mal sahibin ...