maritbet girişmaritbet
İznik Vakfı yok olan çini sanatını yeniden diriltti!

İznik Vakfı yok olan çini sanatını yeniden diriltti!

Güngör Uras Milliyet'teki yazısında İznik Vakfı'nın çinicilik kursları dışında birçok etkinliği de yer verdiğini, ve bu etkinlikleri yerinde izlediğini aktarıyor

 

Yaz aylarında, İznik Vakfı'nın, İznik'teki çini atöyesinin bahçesindeki bir binada, “Uluslararası Viyola Kampı” açılıyor. Kamp süresi sonunda da bir konser düzenleniyor. Gençlere eğitim veren yerli ve yabancı usta sanatçılar ile gençler marifetlerini sergiliyor. Gençlere sertifikaları dağıtılıyor. Bu etkinliklere bundan sonra TEB Bireysel ve Özel Bankacılık bölümü destek verecekmiş.
 
Geçen hafta sonu İznik'te konseri izledim. Bu yıl 7'ncisi düzenlenen viyola kampına ve viyola yapımı programına katılan genç kızlar ve erkeklerle konuştum.
 
Bizans döneminde İznik'te kurulan çini fırınları, Osmanlı döneminde de çalıştırılmış. Osmanlı sarayı siparişleri kesince İznik'te çinicilik ölmüş. Bütün dünyada ün yapan İznik çinisinin formülü, desenleri yok olmuş.
 
Prof. Dr. Işıl Akbaygil, İznik'teki eski çini sanatını yaşama geçirmek için ciddi araştırmalar yapmış.  1993 yılında İznik çiniciliğini araştırmak, geliştirmek için İznik Vakfı'nı kurmuş.
 
İznik Vakfı'nın çini atölyelerinde TÜBİTAK'ın desteği ile 300 yıl öncenin çini teknolojisi ile kuarz bazlı İznik çinileri üretiliyor. Geleneksel desenlere dayalı yeni tasarımlarla çiniler üretiliyor.
 
Yok olan sanat diriltildi
 
İznik Vakfı şehirde çiniciliğin tekrar canlanmasına imkân vermiş. Şimdilerde 150 dolayında küçük atölyede üretim yapılıyor.
 
Prof. Dr. Işıl Akbaygil'in çabalarıyla İznik Vakfı hızla gelişti. Şimdilerde İznik Vakfı çinileri “marka” oldu. Özelliği ve desenleri yurtdışında ün yaptı.
 
Vakfın İzmit'teki çini atölyesinin bahçesi yaz dönemin de sanat faaliyetleri için kullanılıyor. Bu yıl uluslararası Viyola Kampı'nı Viyolonist Betil Başeğmezler ile misafir sanatçı Tatjana Masurenko yönetmişler. Kampa Alman asıllı bir viyola sanatçısı ve piyanist de katılmış. Betil Başeğmezler'in oğlu Atina'da orkestrada çalan viyola sanatçısı Ali Başeğmezler kampa katılanlar arasında. Bilkent, Eskişehir, Bursa üniversitelerinde viyola eğitimi gören genç kızlar ve erkekler ile
3 Koreli ve bir Alman viyola öğrencisi usta viyola hocaları ile birlikte çalışmışlar, ders almışlar, sanatlarını geliştirmişler.
 
İznik Vakfı şehre ilgiyi artırıyor
 
Konser programında Teleman, Hendel, Zelter, Rameau, Dittmar gibi sanatçıların eserleri vardı.
 
İznik Vakfı'nın bahçesinde bir başka bölümde Alman viyola yapımcısı Jurgen Manthey'in viyola yapım programına katılan İTÜ Devlet Konservatuarı ile Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı çalgı yapım bölümlerinden gelen öğrencilerle sohbet ettim. Gencecik kızlar ve erkekler, okullarında öğrendikleri viyola yapım tekniklerini geliştirmek için Alman hocadan ders alıyorlardı.
 
Şimdi sorulacak: İznik çinisinin viyola ile ne ilgisi var? Jurgen Manthey, ürettiği viyolaların abanoz kuyruğunun ortasına İznik Vakfı tarafından üretilen küçük bir parça İznik Çinisi koyuyor. İznik çinili viyolaların tınısı farklı oluyormuş. Yakında çinisinden ayrı olarak İznik çinili viyolaların da talebi patlar ise şaşırmayınız.
 
Güngör Uras / Milliyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bu kadar güzelini ilk defa göreceksiniz!
  • 23.06.2015 14:30

Bu kadar güzelini ilk defa göreceksiniz!

İran'ın Şiraz kentindeki Nasır El-Mülk Cami görenleri kendine hayran bırakıyor. ...

Güneş bu camiye böyle doğuyor!
  • 23.06.2015 15:02

Güneş bu camiye böyle doğuyor!

1876'da Mirza Hasan Ali Nasır el-Mülk'ün emri ile inşa edilmeye başlanan Nasır E ...

Renklerin camisi Nasır El-Mülk
  • 23.06.2015 15:31

Renklerin camisi Nasır El-Mülk

İran'ın Şiraz kentindeki Nasır El-Mülk Cami görenleri kendine hayran bırakıyor. ...

Çini dış mimaride de kullanılacak! Nasıl mı?
  • 24.11.2014 13:21

Çini dış mimaride de kullanılacak! Nasıl mı?

Kütahya'da yaşayan 35 yıllık çini ustası, 850 derecede pişirilen çiniyi, 1100 de ...

İznik çinilerine kadın eli değdi
  • 12.09.2014 16:22

İznik çinilerine kadın eli değdi

Çini sevdasının buluşturduğu Nejla Anıl ve Sevinç Öztürk, kaybolmak üzere olan İ ...

İstanbul 8 bin 500 yaşında ama inşaatlaşma tüm hızıyla sürüyor!
  • 06.08.2012 09:12

İstanbul 8 bin 500 yaşında ama inşaatlaşma tüm hızıyla sürüyor!

Dünya Şehirleri Kültür Raporu 2012’de, İstanbul’un 8 bin 500 yaşında olduğu ilan ...