maritbet girişmaritbet
İstiklal Caddesi'ndeki kentsel dönüşüm kira fiyatlarını arttırdı

İstiklal Caddesi'ndeki kentsel dönüşüm kira fiyatlarını arttırdı

TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Değerleme Uzmanı Mert Erişen İstiklal Caddesi’nin merkezi konumunu ve kira fiyatlarını değerlendirdi

İstiklal Caddesi, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, Beyoğlu İlçe sınırları içinde bulunan, ticari fonksiyonlu yapılaşmış, İstanbul'un en eski yerleşim lokasyonlarından biridir. Taksim Meydanı'ndan başlayıp, Karaköy-Tünel'e kadar uzanan İstiklal Caddesi ticari potansiyeli ve reklam kabiliyeti oldukça yüksek ticari hacimlerden oluşmaktadır. Bu durum, bölgenin Beşiktaş, Mecidiyeköy, Eminönü, Karaköy gibi merkezi noktalar arasında konumlu olması ve turizm açısından gelişmiş olmasından kaynaklanmaktadır.

İstiklal Caddesi'ne yakın ve bölgedeki alt gelir grubunu barındıran Tarlabaşı bölgesinde, kentsel dönüşüm çerçevesinde gerçekleştirilen ofis, otel ve rezidans projeleri ile Taksim Meydanı yayalaştırma çalışmaları sonucunda inşaa edilen Cumhuriyet Caddesi Alt  Geçidi gibi ulaşımda yapılan iyileştirmeler, bölgeye yaya ulaşımını kolaylaştırmış ve İstiklal Caddesi üzerindeki yaya trafiğini de  artırmıştır. Bu durum, İstiklal Caddesi üzerinde konumlu dükkan ve restoranlar ile diğer ticari kullanımların birim değerlerinde artışa sebep olmuştur.


İstiklal Caddesi üzerinde konumlu olan ticari hacimler üzerindeki tasarruf, yoğunlukla kiralama yönündedir. Son dönemde, kamu tarafından gerçekleştirilen ulaşım yatırımları ve kamu-özel sektör birlikteliğiyle gerçekleştirilen kentsel dönüşüm projesi kapsamındaki yenileme çalışmaları taşınmazların birim kira değerlerini oldukça artırmış durumdadır. Cadde üzerindeki ticari hacimlerin birim kira değerleri, söz konusu yatırımlardan önce 130-150.-USD/m2 aralığındayken; bu yatırımlarla birlikte ticari hacimlerin birim kira değerlerinin 150-200.-USD/m2 aralığına yükseldiği ve bu birim değer bandında çoğunlukla yabancı menşeili giyim firmaları tarafından kiralama yapıldıkları görülmektedir. Cadde üzerindeki kiralamaların komple bina bazında olduğu ve uzun dönemli kiralamalar yapıldığı önemli bir gözlemdir.

İstiklal Caddesi üzerinde konumlu olan ticari hacimler, kar fonksiyonlu kullanımlarının yanında, global markalar tarafından reklam amaçlı olarak da kullanılabilmektedirler. Bu sebeple bölgedeki dükkan arzının fazlalığı, birim kira değerlerinde herhangi bir düşüşe sebep olmamaktadır ve yılın her çeyreğinde mağaza-dükkan kiralamaları devam etmektedir.

İstiklal Caddesi üzerinde az sayıda gerçekleşen satış işlemleri ise genellikle bina bazında gerçekleşmekte olup; bina ortalama birim satış değeri 75.000-100.000.-TL/m2 aralığında olmaktadır.

İstiklal Caddesi her dönem olduğu gibi ticari potansiyeli, dönemin şartları içinde korumaktadır ve cazibesini ilerleyen yıllarda artırarak sürdüreceği düşünülmektedir.

TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Değerleme Uzmanı Mert Erişen

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Beyoğlu’nun kentsel dönüşüm imar planında değişiklik
  • 17.07.2014 09:23

Beyoğlu’nun kentsel dönüşüm imar planında değişiklik

Kentsel dönüşümde ön planda olan İstiklal Mahallesi'nde dönüşümü etkileyecek değ ...

İstiklal Caddesi'ndeki kentsel dönüşüm kira fiyatlarını arttırdı
  • 07.05.2014 15:47

İstiklal Caddesi'ndeki kentsel dönüşüm kira fiyatlarını arttırdı

TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Değerleme Uzmanı Mert Erişen İstiklal Caddesi’ni ...