maritbet girişmaritbet
İstanbul trafiğine neden ek seferler yapılmıyor?

İstanbul trafiğine neden ek seferler yapılmıyor?

Mehveş Evin Milliyet'teki yazısında köprü çalışmalarından dolayı trafiğin aksadığını ve insanların mağduriyetinden söz ediyor

 

Köprü bakımına 11 tane altyapı ve yol çalışması eklenince İstanbul kilitlendi. Peki neden kimsenin aklına ek şehir hatları ve İDO seferi koymak gelmiyor?
 
Pazartesi gecesi Ankara'ya gitmek üzere gece 03.00'te Taksim'den otobüse binenler, FSM Köprüsü'nü beş saatte geçebildi. Böylece dört saatlik Ankara yolcuğu dokuz saate çıkıverdi!
 
Ertesi gün öğrendik ki ‘bakım' çalışması nedeniyle FSM tek şeride düşmüş. Sadece ‘kıtalararası' seyahat edenler değil, sokağa çıkan her İstanbullu bu durumdan nasibini aldı. Meğer köprüye ek olarak 11 tane altyapı ve yol çalışması başlamış. Dolayısıyla aralardan kaçmak isteyenler de kurtulamadı.
 
Köprüde top oynayanları mı istersiniz, direksiyon başında uyuyanları mı. Karayolları Genel Müdürü'nün “İstanbullular mümkünse şehri terk etsin” çağrısı demek ki tutmamış! 
 
İletişimsizlik başarısı
 
Karayolları, trafik için muhteşem önerilerde bulunmakla kalmıyor, iletişimsizlikte de yeni bir çığır açıyor. FSM'de iki şeride ek olarak bir şeridin daha kapandığını duyurduklarını söyleseler de anlaşılan kendilerinden başka kimse bunu duymamış!
 
Oysa böyle bir durumun anonsu günler önce, her yerde yapılmalı ve tüm alternatif güzergahlar açıklanmalı. İnsanlar, beş saatini trafikte geçirmeyi isteyecek kadar aptal mı?
 
Tek sorumlu Karayolları da değil. Belediye, İstanbul'un en büyük şansı olan denizyolları ulaşımı için tüm gücünü seferber etmeli. Boğaz seferleri zaten o kadar az ki, yetmiyor. Hele trafik bu haldeyken yolcular ayakta, birbirinin üzerinde yolculuk etmek zorunda kalıyor.
 
Şehir hatlarında sadece Kadıköy-Eminönü, Üsküdar-Eminönü ve Beşiktaş-Üsküdar seferleri artırıldı. Kabataş-Beykoz hattı içinse tek bir sefer eklendi!
 
Bunlar doğru ve yerinde çözümler, fakat yetersiz.
 
Hani Boğaz hattı?
 
Şehir hatları vapurlanının ‘yaz tarifesi'ne baktım. Boğaz hattı neredeyse yok! Çengelköy'den İstinye'ye kadar giden ring hattında sabah sadece iki sefer düzenlemesi (07.25 ve 09.25!) akıl alır gibi değil.
 
‘Boğaz'a gidiş ve geliş' seferleri o kadar az ki sadece bir sayfadan ibaret! Sabah Beykoz'dan İstinye'ye tek bir sefer var. Kanlıca'dan Bebek'e, Çengelköy'den Beşiktaş'a da durum aynı. Oysa birkaç yıl öncesine kadar Boğaz'da neredeyse saat başı ring seferi düzenleniyordu. Neden bunlardan vazgeçildi, anlamak mümkün değil. Sanırım İstanbullu sürünsün, küresel ısınmaya katkıda bulunsun, bol bol benzin harcansın isteniyor. Haa tabii bir de herkes ‘üçüncü köprü'yü istesin!  
 
Şehrin nüfusu ve çalışmalar nedeniyle, iki kıta arasında deniz yoluyla seyahat edecek fazladan yolcu sayısı düşünüldüğünde, İDO ve Şehir Hatları'nın ek sefer koyması şart. 
 
Zaten ağzına kadar dolan deniz dolmuşlarının yerine vapur, deniz otobüslerinin kullanılmasından başka çare yok! Ek seferlerin anonsunu medyada, billboard'larda yaparsınız, olur biter. Şu üç aylık ‘çile' boyunca deniz taksileri dolmuş yapsalar, o bile fark eder! O da yok.
Sahi, deniz yolu taşımacılığı şansını bu kadar kötü kullanan bir şehir var mı?
 
Boğaz dolmuşları
 
Tuhaf isimli işletmelerin, ek sefer girişimleri de mevcut: ENTUR, Küçüksu-Tokmakburnu hattında ek sefer yapmak için girişimde bulunmuş. Şehir Hatları'ndan gelecek yanıtı bekliyorlardı, bakalım köprü çalışması bitene kadar sonuç alınacak mı?
 
Beykoz Deniz Ulaşım Hizmetleri (Beyden) Beykoz-Yeniköy ve Paşabahçe-İstinye arasına ek deniz dolmuşu seferleri koymuş. (Sefer saatleri için: http://haber1908.blogspot.com/2012/06/beykoz-beydenden-kopru-trafigi-nedeni.html)
 
Benzer uygulamalar neden Bostancı, Çengelköy, Beylerbeyi, Kanlıca'dan Avrupa'ya geçişte ve dönüşte yapılmasın? Bu semtler üvey evlat mı?
 
Mehveş Evin / Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Tarihi köprüler koruma altında
  • 04.07.2023 11:02

Tarihi köprüler koruma altında

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca, Tarihi Köprüler Şubesi Müdürlüğü bünyesindeki ...

Patara Köprüsü'nün nisanda bitirilmesi planlanıyor
  • 30.03.2023 12:40

Patara Köprüsü'nün nisanda bitirilmesi planlanıyor

Antalya'nın Kaş ile Muğla'nın Seydikemer ilçelerini turizm, tarım ve tarih alanı ...

Bakan Karaismailoğlu, yeni Yusufeli yollarıyla ilgili paylaşımda bulundu
  • 28.11.2022 11:20

Bakan Karaismailoğlu, yeni Yusufeli yollarıyla ilgili paylaşımda bulundu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yeni Yusufeli yollarıyla ilgili ...

Rotterdam'da açık çatı günleri
  • 27.05.2022 11:23

Rotterdam'da açık çatı günleri

Hollanda'nın Rotterdam kentinde yaklaşık 35 binanın düz olarak inşa edilen çatıl ...

Eserleriyle çağları aşan deha: Mimar Sinan
  • 20.04.2022 14:18

Eserleriyle çağları aşan deha: Mimar Sinan

Mimarlık tarihinin en önemli isimlerinden olan Mimar Sinan, yüzyıllar sonra da a ...

Özdemir: "Ne mutlu ki, 1915 Çanakkale Köprüsü ile bir hayali gerçekleştirmek bizlere nasip oldu"
  • 19.03.2022 10:06

Özdemir: "Ne mutlu ki, 1915 Çanakkale Köprüsü ile bir hayali gerçekleştirmek bizlere nasip oldu"

Çanakkale Otoyol Köprü AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, 1915 Çanakkale ...