maritbet girişmaritbet
İstanbul iki şehirle metropol düzenine geçiyor, sektör ne diyor?

İstanbul iki şehirle metropol düzenine geçiyor, sektör ne diyor?

İstanbul’un Anadolu ve Avrupa Yakası’nda iki yeni şehrin kurulmasını hedefleyen planla İstanbul’un tam bir metropol düzenine kavuşması bekleniyor

Başbakan Erdoğan, İstanbul'u dünya şehri haline getirecek projelerinin ikincisini geçtiğimiz günlerde açıkladı.

İstanbul'un Anadolu ve Avrupa Yakası'nda iki yeni şehrin kurulmasını hedefleyen planla İstanbul'un tam bir metropol düzenine kavuşması bekleniyor.

Proje aşamasındaki bu iki yapılanmanın Avrupa Yakası'ndaki, İstanbul'un deprem riski bakımından en güvenilir bölgesi olan Karadeniz sahil şeridi üzerinde, Anadolu Yakası'ndaki ise Sancaktepe ile Kurtköy arasında konumlandırıldığı belirtildi. 3. köprünün de bu güzergah üzerinde olacağı ve her iki şehrinde 1 milyon kişilik nüfusa sahip olacağına dikkat çekildi.

Çılgın proje olarak adlandırılan Kanal İstanbul'un ardından gündeme oturan İstanbul'a iki yeni şehir projesi için inşaat sektörünün isimleri çeşitli noktalara dikkat çekti.

Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım: “İki yeni şehirde toplam 3 milyon nüfus öngörüldüğü yaklaşımıyla projenin kişi başı 100 dolar hesabıyla en az 30 milyar dolarlık bir yatırım olabileceğini söyleyebiliriz. Ama böylesi bir proje için Kat Mülkiyeti Kanunu da değişmeli.”

Özyurtlar Şirketler Grubu Başkanı Tamer Özyurt: “Arazi sıkıntıs ı nedeniyle önü tıkanmaya başlayan konut üreticilerine yeni projeler için yer açılacaktır ve böylece 2 milyon ekonomik konut yapılabilecektir. Avrupa Yakası'ndaki merkez Arnavutköy'de olacak. Bu bölgede Kemerburgaz da bulunuyor.”

İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan: “Başbakan'ın Avrupa'da işaret ettiği bölgenin Terkos'un doğusundaki 400 kilometrelik alan olduğunu, 3* kilometre uzunluğunda kıyısı bulunduğunu ama kömür ve linyit ocaklarının o alanı ekolojik bir çöplük haline getirmiş durumda. Bu nedenle bölge bu proje için çok uygun.

Mimar Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp: “Bu projeler global deneyimi olan doğru kadrolarla ve doğru süreçlerde yapılmalı. Yanlış yapılırsa İstanbul sizlere ömür olur. Ancak doğru yapılırsa bu projeler İstanbul'u her anlamda uçurur ve şaha kaldırır. Bu nedenle bu iki şehir projesi ekotrente taşınmalı, çalınan yeşil İstanbul'a iade edilmeli. Böylece İstanbul doğal ve tarihi öz kimliğine kavuşturulup depreme hazır hale getirmeli.

Mimar Dr. Sinan Genim: “Proje gayet hoş, daha etkili uygulanmalı. Oradaki mezbelelikler adam olacak. İstanbul için 1 milyonluk bir şehir daha kurulacak. Şehir gelişecek ve yenilecek, yayılacak. Esenler, Bağcılar, Bahçelievler gibi yerlerdeki yoğunluk bu bölgelere transfer olacak. Orası da Boğaziçi gibi yeşillenecek, ağaçlanacak. Burada dikkat edilecek şey uyku şehri olmaması. Kendi üretimini kendi içinde sağlamalı. Bir üniversite, bilim, spor kenti olmalı. Günübirlik İstanbul'a gelip, akşama dönülmeyecek bir şehir olmalı.

Kaynak: HT Emlak Pazarı

  • Etiketler:

Yorum Yaz