maritbet girişmaritbet
İstanbul'a ilk enerji tarlası

İstanbul'a ilk enerji tarlası

Türkiye'nin ilk termal güneş enerjisi santrali İstanbul İkitelli'de kuruldu. Bu santral üreteceği elektriğin yanı sıra soğutacak, ısıtacak ve su damıtacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ve İnosol Eneıji'nin ortak çalışması ile hayata geçen proje henüz amaçlanan üretimi yapamayacak çünkü santralin bugünkü gücü 500 kW civarında.

Yeni tesisler Ancak santral öngörülenden çok daha verimli, bu yüzden aynı proje kapsamında 2 MW'lık yeni bir tesis kurma yönünde çalışmaların çok kısa bir zamanda başlayacağı belirtiliyor. İstanbul İkitelli'de kurulan santral için yaklaşık 4 milyon lira harcama yapıldı. Hedef, proje kapsamında 2 megavatlık (MW) yeni bir santral kurmak.

Ayrıca proje, havaalanları, büyük alışveriş merkezleri gibi yoğun elektrik tüketimi olan merkezlere yaygınlaştırılacak. İkitelli'de kurulan tesis 500 kilovat kapasiteyle Türkiye'nin ilk yerli güneş enerjisi tarlası (kolektör sistemi) olma özelliğini taşıyor.

Yüzde yüz yerli üretimle Türk mühendisler tarafından tasarlanan proje Türkiye'yi, İspanya, Amerika, Almanya ve İsrail'den sonra güneş enerjisi teknolojisi üretebilen 5'inci ülke yaptı.

Çok amaçlı Yeni üretilen teknoloji, güneş eneıjisinden elektrik üretiminin yanı sıra soğutma ısıtma, su damıtma amacıyla da kullanılabilecek. Klimadan kaynaklanan elektrik sarfiyatrnr da azaltacak. Yetkililer yaptıkları açıklamada, proje amacına ulaştığında büyük ölçüde bir elekrik tasarrufu sağlanacağını ve İstanbul'un büyük bölümünün ihtiyacını karşılayabileceğini belirttiler. Santralin ayrıca çevre kirliliği için de önemli olduğunu vurgulayan bir yetkili, hava kirliliğini önleme açısından büyük aşama kaydedileceğini belirtti.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kiralık sosyal konut sistemi nasıl işleyecek?
  • 19.11.2025 11:18

Kiralık sosyal konut sistemi nasıl işleyecek?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Yüzyılın Konut Proje ...

İki kentsel dönüşüm projesinden biri İstanbul’da
  • 10.11.2025 11:00

İki kentsel dönüşüm projesinden biri İstanbul’da

İstanbul Ataşehir’de düzenlenen Şerifali İmar-İskan Blokları Kentsel Dönüşüm Kon ...

Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi vatandaşların hizmetine açıldı
  • 03.11.2025 10:35

Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi vatandaşların hizmetine açıldı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ...

“Ev Sahibi Türkiye” reklam filmi yayında!
  • 24.10.2025 15:54

“Ev Sahibi Türkiye” reklam filmi yayında!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erd ...

5G destekli akıllı ulaşım altyapısı geliyor
  • 15.10.2025 13:41

5G destekli akıllı ulaşım altyapısı geliyor

Kooperatif ve Akıllı Ulaşım Sistemlerine Yönelik Merkezi Yazılım Platformu Geliş ...

11. Dünya Helal Zirvesi Kasım’da İstanbul’da gerçekleştirilecek
  • 26.09.2025 16:15

11. Dünya Helal Zirvesi Kasım’da İstanbul’da gerçekleştirilecek

Helal ekosistemini global ölçekte bir araya getiren ve bu anlamda dünyanın en ön ...