İstanbul'a ilk enerji tarlası

İstanbul'a ilk enerji tarlası

Türkiye'nin ilk termal güneş enerjisi santrali İstanbul İkitelli'de kuruldu. Bu santral üreteceği elektriğin yanı sıra soğutacak, ısıtacak ve su damıtacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ve İnosol Eneıji'nin ortak çalışması ile hayata geçen proje henüz amaçlanan üretimi yapamayacak çünkü santralin bugünkü gücü 500 kW civarında.

Yeni tesisler Ancak santral öngörülenden çok daha verimli, bu yüzden aynı proje kapsamında 2 MW'lık yeni bir tesis kurma yönünde çalışmaların çok kısa bir zamanda başlayacağı belirtiliyor. İstanbul İkitelli'de kurulan santral için yaklaşık 4 milyon lira harcama yapıldı. Hedef, proje kapsamında 2 megavatlık (MW) yeni bir santral kurmak.

Ayrıca proje, havaalanları, büyük alışveriş merkezleri gibi yoğun elektrik tüketimi olan merkezlere yaygınlaştırılacak. İkitelli'de kurulan tesis 500 kilovat kapasiteyle Türkiye'nin ilk yerli güneş enerjisi tarlası (kolektör sistemi) olma özelliğini taşıyor.

Yüzde yüz yerli üretimle Türk mühendisler tarafından tasarlanan proje Türkiye'yi, İspanya, Amerika, Almanya ve İsrail'den sonra güneş enerjisi teknolojisi üretebilen 5'inci ülke yaptı.

Çok amaçlı Yeni üretilen teknoloji, güneş eneıjisinden elektrik üretiminin yanı sıra soğutma ısıtma, su damıtma amacıyla da kullanılabilecek. Klimadan kaynaklanan elektrik sarfiyatrnr da azaltacak. Yetkililer yaptıkları açıklamada, proje amacına ulaştığında büyük ölçüde bir elekrik tasarrufu sağlanacağını ve İstanbul'un büyük bölümünün ihtiyacını karşılayabileceğini belirttiler. Santralin ayrıca çevre kirliliği için de önemli olduğunu vurgulayan bir yetkili, hava kirliliğini önleme açısından büyük aşama kaydedileceğini belirtti.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İstanbul'a 15 bin kiralık konut geliyor
  • 03.08.2026 09:59

İstanbul'a 15 bin kiralık konut geliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti İstanbul Genişletilmiş İl Danışma Meclisi Progra ...

Osmaneli–Bursa hattında Yüksek Hızlı Tren test süreci başlıyor
  • 30.07.2026 15:41

Osmaneli–Bursa hattında Yüksek Hızlı Tren test süreci başlıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bandırma–Bursa–Yenişehir–Osmane ...

Uyku teknolojisinde bor ve gümüş etkisi
  • 27.07.2026 12:20

Uyku teknolojisinde bor ve gümüş etkisi

Yoğun iş temposu, ekran başında geçirilen uzun saatler ve günün getirdiği stres, ...

Şarjlı hareket sensörlü LED lambalar ile yaşam alanlarında pratik konfor
  • 21.07.2026 15:36

Şarjlı hareket sensörlü LED lambalar ile yaşam alanlarında pratik konfor

Şarjlı mıknatıslı hareket sensörlü LED lambalar evlerde pratik ve akıllı bir ayd ...

Güvenli elektrik altyapısının önemi artıyor
  • 21.07.2026 10:01

Güvenli elektrik altyapısının önemi artıyor

Kentlerde yaşanan hızlı büyüme ve buna paralel olarak yükselen enerji ihtiyacı, ...

Arsa yatırımcısı İstanbul dışına çıkıyor
  • 20.07.2026 11:59

Arsa yatırımcısı İstanbul dışına çıkıyor

İstanbul'daki arsa fiyatlarındaki yükseliş yatırımcıyı komşu illere yöneltti. Ar ...