maritbet girişmaritbet
Irak yeniden yapılandırılacak!

Irak yeniden yapılandırılacak!

Irak'ın yeniden yapılandırılması için gözler 26 Temmuz'daki zirvede.

Türkiye'nin son yıllardaki en etkin iş partneri olan Irak, Türkiye'ye ile tarihinin en büyük iş zirvesine hazırlanıyor. 26 Temmuz'da ülkenin 9'u bakan düzeyinde olmak üzere 21 üst yöneticisi çantalarında 2 milyar dolarlık 120'ye yakın proje için İstanbul'da olacak. 200 yerli işadamının aylar öncesinden yer ayırttığı zirve iki gün sürecek. Türkiye adına Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Enerji Bakanı Taner Yıldız ve TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıkoğlu'nun da katılacağı organizasyonda inşaat, enerji ve finansın öne çıkması bekleniyor. Zirveyi Ortadoğu ve Afrika'nın tanınan fuarcılık şirketlerinden Pyramids Group Fair düzenliyor. Mısır merkezli şirketin Türkiye sorumlusu Mine Yöntem, organizasyonun son yıllardaki en büyük Irak etkinliğini olacağını ifade ediyor. Irak'ın bütün bölgelerinden katılımcı geldiğine vurgu yapan Yöntem, "Irak'ı yeniden inşa eden isimleri Türkiye'ye getiriyoruz.

ÇANTADA NELER VAR?
Bugüne kadar genellikle Irak'a biz giderdik. Projeler orada konuşulurdu. Şimdi bunun tersini yapıyoruz. İki ülke arasında ortak iş yapmaya yönelik müthiş bir güven ve istek var. Zirvede 200'ün üzerinde yerli işadamı da yer ayırttı. Çok hızlı sonuçların alınabileceği bir sistem kurduk" diyor. Irak'ta projeler bölgesel yöneticilerin kararlarıyla ilerliyor. Bu kapsamda ülkenin kuzeyinde Erbil güneyinde Basra, merkezde ise Bağdat söz sahibi. Türkiye'ye gelen yetkililerin çantalarındaki projeler arasında enerji ve alt yapı öne çıkıyor. Özellikle Kuzey Irak'ta elektrik, su ve kanalizasyon gibi sorunlar hâlâ çözememiş durumda. Kürt yönetimi bu alana 5 yılda 2 milyar dolar harcamayı planlıyor. Ayrıca 2 bin kilometrelik yol çalışması yapılacak.

YATIRIMA YÖN VERENLER GELİYOR
Irak'tan gelen heyette öne çıkan isimler ise şunlar:
 Jabbar Amen-Basra Parlamento Başkanı
 Murtadah Abdulbarı-Basra Parlamento Başkan Yardımcısı
 Basel Mohamed-Basra Ticaret Müsteşarı
 Dheyaa jaafar hyjam-Basra Petrol Müdürü
 Hussaın Hasan İbrahim-Basra Elektrik Bakanı
 Salah Salem Abdulrazak-Bağdat Valisi
 Husaın Shonsal Kadım-Bağdat Elektrik Müdürü
 Hasan Ali Sabah-Ticaret Odası Başkanı
 Sinan Çelebi-Kuzey Bölgesi Ticaret Bakanı
 Azız İbrahim-Erbil Ticaret Odası Başkan Vekili
 Latıf Arıf-Erbil Fuar Alanı Genel Müdürü
 Eyad Hasan Abdul Halım-Dohuk Ticaret Odası Başkanı
 Ali Mukbil-Musul Ticaret Odası Başkanı

IRAK'A İHRACAT 6 AYDA YÜZDE 38 ARTTI
Irak'a yapılan ihracat da şirketler için büyük önem taşıyor. Ülkeye yapılan ihracat son 6 ayda yüzde 38 arttı. Bölgeye en fazla gıda mobilya tekstil inşaat makineleri ve yedek parçaları, yapı ve elektrik malzemeler, güvenlik sistemleri, yapı kimyasalları, arıtma sistemleri ihraç ediliyor.

 

Kaynak:Sabah/Ekonomi
 

  • Etiketler:

Yorum Yaz