İNTES: Sektörde anlayış değişmeli

İNTES: Sektörde anlayış değişmeli

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu, "artık Türkiye’de inşaat sektöründe kalıcılığı hedefleyen, mesleki sorumluluk taşıyan, mühendislik bilim dalına hizmet üretenlerin egemen olması ve inşaatı harç ve tuğladan ibaret gören azınlığın müteahhit anlayışının değişmesi gerektiğini" kaydetti.

İNTES Başkanı Şükrü Koçoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, şehitlerinin ardından gözyaşı döken Türkiye'nin acısına Van'da meydana gelen deprem felaketinin de eklendiğini belirtirken, Türk inşaat dünyası olarak, herkesi derin bir üzüntüye boğan deprem felaketinde can kaybının artmamasının en büyük temennileri olduğunu bildirdi.

"Deprem değil, bina öldürür" gerçeği ile Van depreminde bir kez daha karşılaşıldığını ve bu felaketin son olmasını umut ettiklerini ifade eden Koçoğlu, açıklamasında şunları kaydetti:

"Van depremi, doğal afetlerle mücadelede sığınılacak bir bahanemiz olmadığı gerçeğini çok acı bir şekilde ortaya koydu. Bina izni veren kamu görevlisinden ihaleye çıkan kuruma, inşaatı yapan firmadan evi alan vatandaşa, gerekli denetimi yapmayan denetim elemanına kadar herkesin yaşanan bu kayıplarda ve yıkımlarda sorumluluğu olduğunu unutmamak, Türkiye için yeni bir başlangıç noktası oluşturabilir. Veriler, Türkiye'deki konutların yaklaşık yüzde 40'ının kaçak, bir başka deyişle gerekli denetimlerin yapılmadan inşa edildiğini gösteriyor. Bu denetimsiz konutlar, 'patlamaya hazır bombalar olarak', yüzde 98'i deprem kuşağında olan Türkiye'nin dört bir yanına dağılmış durumda bulunuyor. Bu nedenle denetimlerin bir an önce yapılması ve kaçak olduğu tespit edilen binalarla ilgili gerekenin yapılması hayati önem taşıyor."

Türkiye inşaat sektöründe kalıcılığı hedefleyen, mesleki sorumluluk taşıyan, mühendislik bilim dalına dayalı hizmet üretenlerin egemen olması gerektiğine işaret eden İNTES Başkanı, inşaatı harç ve tuğladan ibaret gören küçük azınlığın müteahhitlik yaklaşımının değişmesi ve her önüne gelenin müteahhit olmaması gerektiğini ifade etti.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Rusya basınından asrın inşa seferberliğine övgü
  • 20.10.2026 11:43

Rusya basınından asrın inşa seferberliğine övgü

Türkiye’nin Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 depremlerinin hemen ardından baş ...

Türkiye İMSAD Türkiye’nin deprem karnesini masaya yatırıldı
  • 09.10.2026 15:37

Türkiye İMSAD Türkiye’nin deprem karnesini masaya yatırıldı

Türkiye İMSAD’ın düzenlediği 67. Gündem Buluşmaları, “Deprem Karnemiz: Ne Kadar ...

Consera'nın modüler çelik konut projesine ödül
  • 29.09.2026 14:22

Consera'nın modüler çelik konut projesine ödül

Türkiye İş Bankası Malatya Modüler Çelik Konutları Projesi, Avrupa Yapısal Çelik ...

DASK artan sigortalılık ve güçlenen deprem güvencesiyle 26 yaşında
  • 29.09.2026 11:13

DASK artan sigortalılık ve güçlenen deprem güvencesiyle 26 yaşında

11,7 milyon konuta depreme karşı finansal güvence sağlayan DASK, 26 yılda hasar ...

TMB Başkanı Eren: "İnşaat sektörü 14 çeyreğin ardından küçüldü"
  • 31.08.2026 15:52

TMB Başkanı Eren: "İnşaat sektörü 14 çeyreğin ardından küçüldü"

TMB Başkanı M. Erdal Eren, büyüme rakamlarını değerlendirdi. ...

Mevcut yapıları güçlendirmek için araştırmalar sürüyor
  • 26.08.2026 16:48

Mevcut yapıları güçlendirmek için araştırmalar sürüyor

Fischer Şirketler Grubu, ABD’deki Purdue Üniversitesi ile birlikte tam ölçekli b ...