maritbet girişmaritbet
İnşaatta büyüme tam gaz

İnşaatta büyüme tam gaz

Avrupa ve ABD’de yaşanan ekonomik krize rağmen Türkiye ekonomisinin ikinci çeyrekte yüzde 8.8’lik büyümesi dünyanın dikkatinin Türkiye’ye çevrilmesine neden oldu

Aynı dönemde inşaat sektörü yüzde 13.2 büyümeyle ekonominin en önemli lokomotifi olduğunu bir kez daha gösterdi.

Dünya ekonomisinin son birkaç yıldır yaşadığı derin bunalıma karşın, Türkiye, Çin ve Brezilya'nın global ekonominin seyrinden ayrışarak, hızlı büyüme kaydetmesi dikkatlerin bu ülkelere çevrilmesine neden oluyor. Nitekim dünyanın en büyük ekonomileri ABD ve Japonya resesyonla boğuşurken, Türkiye büyüme rekorlarına imza atmaya devam ediyor. Türkiye 2011'in ikinci çeyreğinde yüzde 10.3 artış kaydetti.

 

Türkiye istatistik kurumu (TÜİK) verilerine göre bu artış, ilk çeyrekte göstermiş olduğu yüzde 11.7 büyümede göz önüne alındığında 2004'den bu yana ilk kez arka arkaya çift haneli büyümeyi gerçekleştirdi. Türkiye geçen yıl da ilk çeyrekte yüzde 11'lik büyüme oranıyla OECD rekoru kırmıştı Yılın ikinci çeyreğinde yaşanan büyümenin motoru ise hiç kuşkusuz inşaat sektörü oldu. Sektör, yüzde 21.9 oranında büyürken, imalat sektörü yüzde 15.4 büyüme kaydetti.

 

Öte yandan Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYODER)'in hazırladığı 2011 ikinci çeyreğindeki Türkiye ve Dünya Gayrimenkul Sektör Raporu'na göre, Türkiye ekonomisi yüzde 13.2 büyüme gösterdi. Büyüme rakamlarını yorumlayan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ekonomiyi soğutmak için alınan tedbirlerin başarılı olduğunu, yılın son çeyreğinde büyüme beklemesi gerektiğini açıkladı. Uzmanlar, hükümetin aldığı tedbirlerin inşaat sektörünü etkilemeyeceğini, gelecek yıl da aynı hızla büyümeye devam edeceğini ifade ediyor. Hükümet, yüksek büyümeyi kontrol altına alarak, cari açığı baskı altında tutmayı amaçlıyor. IMF'nin hazırladığı yıllık projeksiyonlara bakıldığında hükümetin önlemlerinin etkili olacağı ve büyüme rakamlarının gelecek yıl yüzde 3 seviyelerinde kalacağı dile getiriliyor.

EKONOMİDE BÜYÜME

YIL                    BÜYÜME(%)

2007                    4.7

2008                    0.7

2009                    -4.7

2010                    10.3

2011                    8.8

İNŞAATTA BÜYÜME

YIL                    BÜYÜME(%)

2007                    5.7

2008                    8.1

2009                    16.3

2010                    17.1

2011                    13.2   

Emlak Rotası                        

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Ekim ayında 164 bin 306 konut satıldı
  • 13.11.2025 11:28

Ekim ayında 164 bin 306 konut satıldı

Konut satışları Ocak-Ekim döneminde %16,2 artarken, geçen sene Ekim ayına göre i ...

Bakan Kurum, yerli ve yabancı gazetecilere asrın seferberliğini anlattı
  • 05.11.2025 10:09

Bakan Kurum, yerli ve yabancı gazetecilere asrın seferberliğini anlattı

Hatay'da yerli ve yabancı basın temsilcileriyle buluşan Çevre, Şehircilik ve İkl ...

Türkiye genelinde Eylül ayında 150 bin 657 konut satıldı
  • 16.10.2025 11:48

Türkiye genelinde Eylül ayında 150 bin 657 konut satıldı

TÜİK Eylül ayı konut istatistiklerini yayınladı. İlk dokuz aylık dönemde artış g ...

Hatay yeniden ayağa kalkıyor
  • 15.10.2025 16:09

Hatay yeniden ayağa kalkıyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, asrın felaketinde ağı ...

Hollanda, konut pazarını uluslararası yatırımcılar için açıyor
  • 10.10.2025 16:48

Hollanda, konut pazarını uluslararası yatırımcılar için açıyor

Hollanda, Almanya'nın Münih şehrinde düzenlenen Expo Real Gayrimenkul Fuarı’na ü ...

81 ilde 500 bin sosyal konut yapılacak
  • 30.09.2025 10:21

81 ilde 500 bin sosyal konut yapılacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘Yüzyılın Konut Projesi’ kapsamında 81 ilde ...