maritbet girişmaritbet
İnşaatın temsilcileri TÜİK raporunu değerlendirdi!

İnşaatın temsilcileri TÜİK raporunu değerlendirdi!

İnşaat sektörü temsilcileri TÜİK Temmuz 2019 konut satış rakamlarını değerlendirdi.

TÜİK, Temmuz 2019 konut satış raporunu açıkladı. Bu rapora göre; Türkiye genelinde konut satışları 2019 Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,5 oranında  azalarak 102 bin 236 oldu. Yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 46,7 artarak 4 bin 192 adet olduğu açıklandı. İnşaat sektörü temsilcileri de TÜİK Temmuz 2019 konut satış rakamlarını değerlendirdi.

Tamer Özyurt / Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı:

“Yabancı yatırımcı satışları ticari hayatı da olumlu etkiliyor”

"Gayrimenkul ve inşaat sektöründe yabancı yatırımcı talepleri geçen aya nazaran hız kazandı. TÜİK'in açıkladığı satış rakamlarına göre temmuz ayında yabancı yatırımcıya satışlarda yaşanan yüzde %46.7'lik artışta, yapılan düzenlemelerin etkisi hayli büyük.. Türkiye'ye gelen yatırımcılar, tatillerini yatırıma dönüştürmek için en güvenilir yatırım aracı olan gayrimenkul ve inşaat sektörünü tercih ediyor. Bizim bitmiş projelerimiz olduğu gibi teslime hazırlanan projelerimiz de de yabancı yatırımcı talepleri hız kazandı. İstanbul ölçeğinde değerlendirirsek, yabancı yatırımcı, şehrin gelişmekte olan bölgelerinde yer alan, üst düzey konfor sunan projelere yatırım yapıyor. Projelerin sunduğu yüksek yatırım değeri ve merkezi lokasyon avantajını konut alırken değerlendirme kapsamına alıyor. Yabancı yatırımcılara ülkemize yatırım yapmalarını ve Türkiye vatandaşı olmalarını kolaylaştıran yeni düzenlemelerin de etkisiyle, sektörümüze yapılan yatırımlar ticari hayatı da olumlu olarak etkiliyor. Eylülden bu yana yabancı yatırımcı oranında yaşanan hareketlilik, ekonomide doping etkisi oluşturuyor. TÜİK'in açıkladığı temmuz rakamlarına göre iç piyasadaki daralmada bir gerileme yaşanıyor. Öte yandan bu ayın başında kamu bankaları tarafından faiz oranlarının yüzde 1'in altına indirilmesiyle sektörde umut veren gelişmeler söz konusu. Sadece bir haftada 14 bin konutun satışının yapılması, bunun bir göstergesi niteliğinde… Kamu bankalarıyla başlayan bu süreçte, özel bankaların faiz oranları da düşüş eğilimi gösteriyor. Giderek artan maliyetlere rağmen konut fiyatlarında artış yaşanmamasıyla birlikte düşünüldüğünde, iç piyasada önümüzdeki dönemde ciddi bir hareketlilik bekliyoruz.”

Abdüssamet Bahadır / Bahaş Holding CEO'su:

“Yabancı yatırımcı sadece yatırımını değil, işini ve yaşamını da ülkemize taşıyor”

TÜİK'in açıkladığı temmuz ayı konut satış rakamlarına göre yabancıya yapılan konut satışlarındaki artış trendi sürüyor. Orandaki artış, temmuz ayında yükselişe geçerek yüzde %46.7'ye ulaştı. Yabancı yatırımcılar, sadece yatırımlarını değil yaşamlarını ve işlerini de ülkemize taşıyorlar. Orta Doğu ve Körfez ülkelerindeki talepler, yabancı yatırımcıya ilişkin yapılan yasal düzenlemelerin etkisiyle daha da hız kazandı. Örnek vermek gerekirse
Esenyurt'ta hayata geçirdiğimiz Meydan Ardıçlı projemiz aracılığıyla 120 yabancı yatırımcı vatandaşlık elde etti. Yabancı yatırımcı, yüksek katma değer ve üst düzey konfor arayışını ülkemizde buldu. Yeni yapılan markalı konut projeleri de sektörümüzün dünyadaki vitrinine ciddi bir değer kazandırdı. Türk gayrimenkul ve inşaat sektörü dünyadaki konumunu yükseltti. Dolayısıyla yabancı yatırımcı oranındaki artış trendinin devam edeceğini söyleyebiliriz. Öte yandan son dönemde iç piyasada yaşanan gerileme, temmuz rakamlarına göre hız kaybederek yüzde 17.5'te kaldı. Bu ayın başında kredi faiz oranlarının yüzde 1'in altına düşürülmesinin etkisiyle satışlarda artış yönlü bir hareketlilik bekliyoruz. Kamu bankalarının faiz indirimi ve vadeleri 15 yıla çıkarmaya yönelik hareketiyle özel bankaların da faiz oranlarında düşüş eğilimi gözleniyor. Önümüzdeki dönemde konut fiyatlarının artacağını da hesap ederek değerlendirmek gerekire, içerisinde bulunduğumuz dönem yerli yatırımcı için de konut almanın tam zamanı! Bunun etkilerini satış ofislerimize gelen talepte çok net görüyoruz.

Şenol Üçüncü/Kar Group Yönetim Kurulu Üyesi:

“Konut üreticileri, yerli ve yabancı yatırımcılar ile gurbetçiler için beklenen yatırım iklimi oluştu”

Döviz kurlarındaki gevşeme, birikimlerini faiz ve dövizde tutanların satın alma motivasyonu artıran bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle gurbetçiler bu durumu fırsat olarak gördü. Bu durum, bitmeye yakın projelerde, yabancı yatırımcı ve gurbetçiler açısından cazibe oluşturuyor. Mevcut durumda kurdaki gevşeme eğilimi, devamlılık gösteriyor. Yabancı yatırımcı ve gurbetçiler, bu dönemde birikimlerini faiz ve dövizde tutmak yerine gayrimenkullere yatırım yaptıkları takdire, daha yüksek bir kazanç elde edebileceklerini gördü. TÜİK'in açıkladığı temmuz rakamlarında yabancıya satışlardaki yüzde 46.7'lik artış, yatırımcılardaki bu farkındalığın artarak sürdüğünün kanıtı niteliğinde… Ekonomimiz için yüksek getiri sağlayan kritik sektörlerden biri olan gayrimenkul ve inşaat sektörü, son dönemlerde faizlerdeki ve döviz kurundaki yükselişin etkisini yaşıyordu. Bu nedenle orta ve üst gelir grubuna hitap eden, 1 milyonun üzerinde bir konut stoğu oluştu. Türkiye gibi yıllık konut talebinin 600-700 bin adet olduğu bir ülkede, doğru piyasa koşulları oluştuğunda, bu stok en geç 1yıl içinde eritilebilir. Döviz kurlarındaki gevşeme ve faiz oranlarındaki düşüş eğilimi gibi nedenlerle, yılı 1 milyonun üzerinde bir konut satışıyla kapatmamız zor değil. Son 1.5 yılda konut üreticileri artan maliyetlerine rağmen konut fiyatlarında artışa gitmedi. Bu nedenle, faizdeki düşüşle birlikte değerlendirecek olursak, konut satın almanın tam zamanı diyebiliriz. Faizdeki düşüşün ardından, önümüzdeki aydan itibaren yılın tamamına yayılacak şekilde ciddi bir canlanma bekliyoruz. Konut üreticileri, yerli ve yabancı yatırımcılar ile gurbetçiler için beklenen yatırım iklimi oluştu. Bundan sonrasında satışlar artışa geçecek.

Ahmad Ghassan Altınawı/Masar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı

“Yabancıların yatırımlarını tapulu ve oturuma hazır projeler yönlendiriyor”

TÜİK'in açıkladığı temmuz satış rakamlarına göre yaşanan yüzde 46.7'lik artış, bir önceki ayda yaşanan artışın da ötesine geçti. Bu artış, yabancı yatırımcıya yönelik düzenlemelerin yasal çerçevede getirdiği kolaylıklarla giderek yükseldi. Yatırımcıların önündeki engelleri ve endişeleri ortadan kaldıran bu tür düzenlemelere daha çok ihtiyacımız var. Gayrimenkul ve inşaat sektöründe güvenilir ve tecrübeli bir markanın imzasını taşıyan, yüksek katma değer ve prestij sunan projeler, yabancı yatırımcılar tarafından ciddi bir taleple karşı karşıya…
Yatırımcılar, konut alırken köklü tecrübe arıyor. Yabancı yatırımcı için projelerin oturuma hazır olması ve konutların tabularıyla birlikte teslim edilmesi, çok önemli iki kıstas. Bu beklenti, onların yatırımlarını şekillendiriyor. Sektörün gelişim alanlarındaki çeşitlilik, sadece konut alıcısı açısından değil, potansiyel yatırımcılar açısından da cazibe oluşturuyor. Uluslar arası yatırımcılar da edindikleri deneyimle sektör oyuncuları arasına katılıyor. Yabancı yatırımcıların taleplerinde lokasyon çeşitliliği gözleniyor. Sadece büyük şehirler değil, doğanın içinde üst düzey konfor sunan projelere yönelik bir talep de var. Masar İnşaat olarak
Düzce'de hayata geçirdiğimiz Masar Tower projemiz, yabancı yatırımcılar açısından ciddi bir talep görüyor.Yap sat modeliyle hayata geçirdiğimiz projemizin, yıl sonunda teslim edilecek olması yatırımcı taleplerini yukarılara taşıyor. İç piyasada bu ayın başında kredi faiz oranlarının yüzde 1'in altına indirilmesi, satış ofislerimizdeki hareketi artırdı. Yatırımcı, konut fiyatlarında henüz bir artış yaşanmamışken bu dönemi bir fırsat olarak görüyor. Mevcut durum karşısında satış rakamlarındaki hareketliliği, önümüzdeki ay hissedeceğiz.

  • Etiketler:

Yorum Yaz