maritbet girişmaritbet
İnşaatın patronları 2019 için çok umutlu!

İnşaatın patronları 2019 için çok umutlu!

2018'in son günlerini yaşarken inşaatın patronları ESD'ye konuştu. Sektör temsilcileri, 2018’e ayna tutarken, 2019 yılı beklentilerini paylaştı.

2018 yılı hepimiz için zor bir yıl oldu. Hem Türkiye ekonomisi hem de gayrimenkul sektörü birçok sınavdan geçti. Başkanlık seçimi, faiz oranlarının artışı, dolar ve eurodaki kur artışı gayrimenkul sektörünü çok etkiledi. Başta devletimizin türlü destekleriyle her aşaması zor geçen 2018 yılını en az zararla atlatıyoruz. 2018 yılına Emlak Konut GYO önderliğinde başlayan kamu bankalarından yüzde 0,98 faizli konut kredisi kampanyaları damga vurdu. Yılın 3. çeyreğinde yaşanan kur artışı yabancıların konut alımında olumlu etkiler yaşattı.

Biz bu haberi yayına hazırlarken Ziraat Bankası, faiz indirimine gitti. Ziraat Bankası, kendisiyle çalışmakta olan inşaat firmalarının elinde bulunan bitmiş birinci el ve henüz tamamlanmamış inşaatı devam etmekte olan konut satışlarının finansmanına destek vererek faiz oranını yüzde 0,98'e indirdi. İnşaat şirketleri aylık yüzde 1.78 olan konut kredisi faizinin bir bölümünü üstlenmiş olacak.

Emlaktasondakika olarak gayrimenkul sektörünün önde gelen patronlarıyla görüştük. 2018 yılı değerlendirmesi, 2019 yılı beklentilerine yer verdiğimiz bu haberde patronlar 2019 yılı için aynı paydada buluştu: “2019 yılı umut dolu bir yıl olacak”

Zeki Celep-İhlas Yapı Yönetim Kurulu Başkanı

2018'de konut sektörünü canlı tutma adına büyük çaba sarf edildi. Kurdaki dalgalanmaya paralel olarak ülke ekonomimizin içinden geçmekte olduğu bu zorlu süreci atlatmak adına hükümetimiz de sektöre önemli destekler sağladı. En son, yabancı yatırımcının vatandaşlık hakkını elde edebileceği gayrimenkul alım bedelini 250 bin dolara düşürmesi, KDV ve tapu harcında indirim oranlarının devamı sektörü canlı tuttu. Gayrimenkul sektörünün canlılığını sürdürmeye yönelik yapılan bu gibi çalışmaların kısa zamanda etkilerini hep birlikte gördük. Sağlanan desteklerle hem ekonominin çarklarının dönmesi, hem de ilk iki çeyrekte inşaat sektöründe büyümenin devamı sağlanmış oldu.

İnşaat sektöründeki daralmaya rağmen, Ülkemiz 3. çeyrekte 1.6 büyüme performansı sergiledi. Hükümetimizin uluslararası alanda sağladığı güçlü ekonomik ilişkiler ve dış yatırım çekme potansiyeli Türkiye'nin 2019'a güçlü bir şekilde gireceğini gösteriyor. İhlas Yapı olarak ülkemize, ekonomimize ve sektörümüze güvenimiz tamdır. Bunun bir tezahürü olarak, Ispartakule'de Bizim Evler 8, Büyükçekmece'de Bizim Evler Güzelce ve Beylikdüzü'nde Marmara Evleri 4'te inşa çalışmalarını tüm hızıyla devam ettiriyoruz.

İhlas Yapı olarak 2019 yılında da ülkemizin ve milletimizin yararına olan her projede var olma gayretinde olacağız. Bu doğrultuda, ülke ekonomisine katma değer katacak nitelikli konut projeleri üretmeye devam edeceğiz.

Bahattin Uçar-Invest İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı

2018 yılı gayrimenkul sektörü açısından kur dalgalanmalarının getirdiği bir yavaşlamayla geçti. Maliyetlerde oluşan artışın yanı sıra döviz kurlarındaki hareketliliğin yatırımcıları bekleme sürecine yönlendirmesi konut satışlarında bir azalma oluşturdu. Konut piyasayı açısında hareketliliğin azaldığı bir dönemde kendi projelerimiz tarafında tablo memnun ediciydi.  İnşasında sona geldiğimiz Vadikoru projemizde dairelerin büyük kısmı sahiplerini buldu. Bununla birlikte ortak girişimle hayata geçirdiğimiz Vadistanbul projemizin Park etabında da başarılı bir satış oranı yakaladık. Güneşli'deki Express 24, Küçükçekmece'deki Göl Plus projelerimizde de hedeflediğimiz satış rakamlarına ulaştık.

Dövizde yaşanan bu hareketliliğe karşın hükümetin aldığı bir dizi çalışma oldu. Tabi satışlara yönelik yapılan bu çalışmalar hareketlilik de sağladı. KDV ve tapu harcı oranlarının düşürülmesinin yanı sıra yabancı yatırımcıların 250 bin dolar değerinde gayrimenkul alımlarında tanınan vatandaşlık hakkı da satışlara ciddi bir katkı oluşturdu. Nitekim 2018 yılı, yabancıların gayrimenkul alımında rekora imza atılan bir yıl oldu. İnşaat sektörü ülkemizin lokomotif sektörüdür. Bu anlamda hükümetimizin desteği ve çalışmalarına ek olarak müteahhit firmalar olarak bizler de üzerimize düşen görevi yerine getiriyoruz. Invest İnşaat olarak Ayazağa, Küçükçekmece ve Güneşli'de yatırımlarımız tüm hızıyla sürüyor. Sarıyer - Ayazağa bölgesinde satın aldığımız arsalar ve yaptığımız çalışmalar dahilinde yaklaşık 10 yıl bu bölgede yeni projeler geliştirmeyi hedefliyoruz. Güneşli'deki Express 24 ve Küçükçekmece'deki Göl Plus projemizde inşa çalışmalarımızı da tamamlamak üzereyiz. Satışlarda yaşanan düşüş sektörün dinamiklerini sarsacak bir etkiye sahip değildi. Bu geçici bir etkiydi ve sonuç olarak inşaat sektörü bu yılı da büyümeyle tamamlayacaktır. Bununla birlikte önümüzdeki yılın inşaat sektörü açısından çok daha aktif geçeceğine inanıyorum.

İnanç Kabadayı- Egeyapı Yönetim Kurulu Başkanı

Geçtiğimiz yıl toplam 8 projeyle 2,5 milyar TL'lik yatırım hedefi koymuştuk. Bu hedeflerimize yakın durumdayız. İnşallah gerçekleştirerek yılı tamamlayacağız. Sektöre baktığımızda son 3 ayda faizler ve döviz kuru stabil hale gelmeye başladı. Ekonominin toparladığını görüyoruz. 2019 yılından daha umutluyuz. 2019 yılında en az 2 projemizin lansmanını yapacağız. Bu projeler biri Çekmeköy, diğeri ise Beyoğlu projeleri olacak. 2019 yılında yabancıya vatandaşlık kanunu daha iyi duruma gelecek. 2019 yılında kurların stabil olmasını, faizlerin düşmesi bekliyoruz. Merkez Bankası da enflasyonun düşeceğini söylüyor. Ben de 2019 yılında olumlu bir havanın esmesini bekliyorum.

Eyüp Akbal-Fuzul Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı

Fuzul Yapı olarak 2018 yılı bizim için iyi geçti. Yılın ilk üç çeyreğinde istediğimiz rakamlara ulaştık. Yüzde 25 oranında büyüme gösterdik. Yabancıya satış konusunda ise yüzde 50'nin üzerine çıktık. 2019 yılının 2018 yılından daha iyi geçeceğine inanıyorum. Biliyorsunuz 31 Mart'ta seçim var. Seçim sonrasında hükümetin yatırım ve eylem planları ülkemize katkı sağlayacak. Böylelikle inşaat sektörü de hareketlenecek. Konut kredisi faiz oranlarında düşüş başladı. 2019 yılında faiz oranlarının beklenen seviyelere ineceğini ve satışların artacağını tahmin ediyoruz.

Müslim Güzel-Sıtar İnşaat İcra Kurulu Başkanı

2018 yılının Eylül, Ekim ve Kasım ayları bizim için iyi geçti. Satışlarımız yabancıya odaklıydı. Yabancıya vatandaş olma yolunu açan yasada alt sınır 250 bin dolar olunca Türkiye, yabancıların ciddi şekilde ilgisini çekmeye başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sağ olsun, bu konuda kolaylık sağladı. Daha önce yabancılar için bitmiş bina ve tapu isteniyordu. Şimdi ise sözleşme yeterli olacak.  İnşaat aşamasındaki konutların yabancıya satışında önü açıldı. İnşaat sektörü bundan sonra daha iyi bir algı ile yönetilecek. Enflasyon rakamları her gün düşüyor. Bu da illa ki kredilere olumlu olarak yansıyacak. Kredi faiz oranları düştüğü zaman konut alımı yine eskisi gibi zirve yapacak. Konut sektörünü hareketlendirmek için hükümetten bir atak bekliyoruz. Hükümetimizin de şu anda bu konuda ciddi bir çalışma içinde olduğunu biliyoruz. İnşallah kısa sürede meyvelerini alacağız.

Akın Karali-Metal Yapı Konut Genel Müdürü

2018 yılı kötü bir yıl oldu. Ekim, Kasım ve Aralık aylarında Blue Lake projemizde sadece Araplara satış yaptık. Onun dışında bir hareketlilik olmadı. 2019 yılı için çok değişiklik olacağını sanmıyorum. Durgun geçmesini bekliyorum. Yerel seçimlerden sonra bir miktar hareketlilik olabilir. Kredi faiz oranlarındaki düşüşü şu an yeterli görmüyorum. Vatandaşın kredi kullanabilmesi için faiz oranlarının daha da düşmesi gerekiyor.

Feyzullah Yetgin-Halk GYO Genel Müdürü

2018'in özellikle yılın üçüncü ve dördüncü çeyreğinde dalgalanmaların yaşandığını söyleyebiliriz. Sektör temsilcileri olarak “Birlikten Güç Doğacak Türkiye Kazanacak” projesini hayata geçirdik. Hükümetimizin tapu harcı ve KDV oranlarında yaptığı indirime bizler de yüzde 20 indirim ve yüzde 5 peşinat kampanyası ile destek verdik. Sektörü hareketlendiren yüzbinlerce insanın ev sahibi olmasını sağlayan bir diğer proje “Türkiye İçin Kazanç Vakti” ise hem sektör hem de Türkiye ekonomisine katkı sağladı. Ekim ayı konut satışlarımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19,2 artış gösterirken, yabancılara yapılan konut satışlarında yaşanan yükseliş ise yüzde 134,4 olarak gerçekleşti. Erzurum Yakutiye'de inşa ettiğimiz Şehristan Konutları'nı ve Sancaktepe'deki Bizimtepe Aydos projemizde anahtar teslimlerine başladık. İstanbul Uluslararası Finans Merkezi projesinin de en büyük paydaşlarından biri olarak 2016 yıl sonunda başladığımız inşaat çalışmalarında yüzde 22 inşaat seviyesine ulaştık. İzmir Alsancak'ta Emlak Konut GYO güvencesi ve Teknik Yapı ortaklığıyla Evora İzmir projesini hayata geçirdik. Yılın ilk dokuz aylık döneminde 270,3 milyon TL hasılat elde eden şirketimizin net dönem karını geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 93 oranında arttırarak, 71,4 milyon TL'ye yükselttik. 2019 yılında yine aynı strateji ile çalışmalarımıza ara vermeden devam ederek istikrarlı büyümemizi sürdüreceğiz.

Şenol Üçüncü-Kar Group Yönetim Kurulu Üyesi

Sektör açısından değerlendirmek gerekirse; 2018 yılını inşaat sektörünün dönem dönem geçici dalgalanmalardan etkilendiği bir yıl olarak hatırlayacağız. İç ve dış etkenler nedeniyle bir takım dengesizlikler yaşayan gayrimenkul sektörü, gerek kamunun gerekse özel sektörün çabalarıyla olumsuzlukları pozitife çevirmeyi başardı. Önümüzdeki yıl yapılacak birtakım düzenlemelerin de etkisiyle sektörün daha çok toparlanacağını düşünüyoruz. Öte yandan; kredi faiz oranlarının son çeyrekte düşüşe geçtiğini görüyoruz. Bu düşüşün devam etmesini bekliyoruz. Özellikle kredi faiz oranlarının düşürülmesi piyasaya büyük bir canlılık getirecektir. 2019 yılı şirketler için stokların tüketilmesinin ardından yeni yatırımların devreye alınacağı bir yıl olacak. Yerel seçimlerden sonra konut sektöründe olumlu bir havanın hakim olacağını düşünüyorum.

Kar Yapı olarak değerlendirmek gerekirse; 2018 yılında yapımına hız kesmeden devam ettiğimiz ve 120 milyon TL'lik yatırım değerine sahip ‘Edonia Garden' projemizden söz etmek gerekir. Pendik'te hayata geçirdiğimiz ‘Edonia Garden' da satış noktasında güzel dönüşler aldık ve 2019 yılında her şeyin daha iyi olacağından umutluyuz. Çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz. Çok hızlı gelişen bir bölge olduğu için Yine aynı bölgede konut yatırımlarımıza devam etmek istiyoruz.  Kar Group olarak da 2018 sonu itibariyle toplam 180 milyon TL'nin üzerinde bir yatırımı hayata geçirmiş olacağız. Doğu Karadeniz, İç Anadolu, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz'de benzer yatırımları hayata geçirmek üzere fizibilite çalışmalarımız devam ediyor. 2018 yılında Elazığ'da yeni hayata geçireceğimiz yapı kimyasalları fabrikamızın yatırımları devam etti. Ayrıca, Bursa'nın Kayapa bölgesinde çok kısa zaman önce hayata geçirdiğimiz çevreye duyarlı agrega ve beton tesislerinin yanı sıra bir yandan da fabrikalarımızda revizyon çalışmalarımız devam ediyor.

Yaşar Aşçıoğlu-Aşçıoğlu Group Yönetim Kurulu Başkanı

Tabi ki kriz teğet geçti demeyeceğiz ama sektörü yerden yere de vurmayacağız. Sektör için doğru kararlar alındı. Yabancıların alımını artıran rakamın düşmesi ciddi etki yaptı. Daha önce 1 milyon dolar olan yabancıya mülk edinme yasasındaki bedel, 250 bin dolara düştü. Arap ülkelerden ciddi alımlar var. Sattığımız dairelerin yüzde 90'ını yabancılara yaptık. 2019'un 2018'den daha iyi geçeceğini bekliyoruz. Dünya konjonktürüne bağlı olarak daha iyi satışlar olacağını düşünüyorum. Türkiye ekonomisine ciddi katkılar yaptığı için çok mutluyuz. Bu demek değildir ki dünya konjonktürü içinde yaşananlar bizi etkilemeyecek.  Devletin banka faizleri düşürme çalışmaları ve yerli üretim için başta Berat Albayrak'a ve Murat Kurum'a çok teşekkür ederiz. Türk ekonomisini kalkındırmak için yurt dışından girdi sağlamamız gerek. Yurt dışında iş yapmalıyız. Yurt dışında inşaatçı açığı var. Orada ciddi işler alarak ekonomiye katkı sağlayabiliriz. İstiyoruz ki diğer firmalar da iş yapabilsin… Türkiye'ye gelir kazandırıyoruz. Yabancı ortaklarla görüşmelerimiz sürüyor. Yatırımcı getiriyoruz. Yurt dışından para getirmemiz gerekiyor. Biz Aşçıoğlu olarak bunu yerine getiriyoruz.

Nazmi Durbakayım-İNDER Yönetim Kurulu Başkanı

Siyasi ve ekonomik ablukaya alınan Türkiye ekonomisi 2018'in oldukça zorlu geçmesine neden oldu. Buna karşılık başta inşaat sektörünün deneyim ve manevi gücü, devletin yürürlüğe koyduğu yasa değişiklikleri ve teşvikler, yabancı odaklı ekonomik saldırıların az hasarlı olarak atlatılmasında önemli rol oynadı. Özellikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın gerek yasal değişiklikler gerekse rehberlik ettiği kampanyalar, sektörümüzü birlik ve dirlik içinde tuttu. Diğer taraftan ekonomik sıkışıklık yaşan sektöre destek veren Maliye Bakanlığı da sektöre can suyu akması konusunda hayati önem taşıyan destekler sağladı. Mütekabiliyet Yasası kapsamındaki yurtdışı satışların artırılmasına yönelik teşviklerin meyvesini de 2018 yılında aldık. 2018 Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en fazla yurtdışı satışının gerçekleştiği yıl oldu. KDV ve tapu harç indirimlerinin desteğini alan yurtiçi satışlar ise 2018 yılının 2017 yılındaki rekor rakamına yakın bir seviyede kapatmasına vesile oldu. 2019 yılı sektörümüz için umut yılı olacak. Konut kredi faizlerinin artışı nedeniyle ötelenen satışların devreye gireceğini, ekonomik belirsizlik nedeniyle bekletilen yeni projelerin hayata geçeceği bir yıl olacağını umut ediyoruz. Yurtdışı satışlarda ise kesinlikle yeni rekor seviyelere çıkılacağını ülkemize en az 15-20 milyar dolar dövizi girişi sağlanacağını öngörüyoruz. Yurtiçi satışlarda yeni rekor beklentimiz, 2019 yılında da sürüyor. Ancak bunun daha gerçekçi olması için bazı yasal düzenlemeler ve mikro bazda ekonomik iyileşmelere bağlı olduğunu da biliyoruz. Mesela, KDV ve harç oranlarında sağlanan indirimin sürekli olması gibi.

Arzumuz, söz konusu teşvikin 2019 yılında sürekli olarak ve sadece 1. el konut ve iş yerlerinde uygulanmasıdır. Diğer taraftan önümüzdeki yıl inşaat sektöründe sürdürülebilir büyüme ve Türkiye ekonomisine sürekli destek sağlanması bekleniyorsa arsa, demir çimento gibi ana maliyet kalemlerinin makul ve mantıklı seviyelerde olması gerekmektedir. Buna ek olarak konut alıcıların üzerindeki en önemli yük olan konut kredi faizlerinin de katlanılabilir seviyede olması kaçınılmazdır. Ticari kredi faiz oranlarında yaşanan gerilemenin konut kredi faiz oranlarında da yaşanması gerektiğinin altını çizerken; yüzde 25 seviyelerinde bulunan bireysel mevduat faizlerinin konut satışlarının önündeki en büyük engel olduğunu vurgulamakta yarar olduğunu düşünüyorum.

Özen Kuzu- Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO'su

Başkent Ankara'nın en prestijli lokasyonlarında toplam 1 milyar TL'lik yatırım değeri ile hayata geçirdiğimiz Kuzu Effect ve Kumru Ankara projelerinin teslimlerini gerçekleştirdik. Ataköy sahilinde hayata geçirdiğimiz SeaPearl Ataköy projemizin de satış çalışmalarını sürdürdük. Ülkemize katma değer sağlayacak yatırımlarımıza tüm enerjimizle hız kesmeden devam ettik. Siyasi ve ekonomik yıpratma çabalarına karşılık yatırımlarımızı hükümetimize duyduğumuz güven ve işimize olan aşkımızla sürdürdük. 2018'in döviz kurunda yaşanan dalgalanmalara rağmen kötü geçmediğini düşünüyoruz. İnşaat sektörü bu dalgalanmadan olumsuz etkilense de bu etkiyi satış fiyatlarımıza yansıtmadık. Sektör olarak KDV ve tapu harcı indiriminin yılsonuna kadar uzamasını bekliyorduk. Hükümetimiz de bu konuda taleplerimize karşılık verdi. Sektör olarak rahatlatıcı bir gelişme oldu bizim için. Konut satışlarında KDV oranlarının yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülmesi, tapu harçlarının da yüzde 4'ten yüzde 3'e indirilmesi gibi düzenlemelerin stokları yılsonuna kadar stokları eriteceğini düşünüyoruz.

2019'da yapımına devam ettiğimiz SeaPearl Ataköy projemizin 770 konutluk ikinci etabı ve proje içinde yer alan 5 yıldızlı, Jumeirah Group'un işletmesini yapacağı, otelin inşaatı için çalışmalarımız sürecek. Önümüzdeki dönemde farklı lokasyonlarda proje planlarımız da mevcut. Ekonomimize canlılık kazandıran kampanyaların 2019'da devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Sektörümüzde bu tarz kampanyaları Kuzu Grup olarak her zaman desteklemekteyiz. Canlı para akışını sürdüren ve hızlandıran, ekonomimiz adına başlatılan her türlü girişimde yer alıyoruz ve alacağız. Sektörün önde gelen oyuncularından biri olarak ülkemizin kalkınması adına hükümetimize duyduğumuz güvenle elimizden geleni yapmaya hazırız. Sektörümüzün çatı kuruluşları önderliğinde başlatılan “Türkiye için kazanç vakti” kampanyasının 2019 yılında da devam etmesini sektör olarak bekliyoruz. Bu konuda taleplerimizi Sayın Bakanımız Murat Kurum'a ilettik. Bu tarz kampanyaların sektöre artı etkilerini geçmişte de gözlemledik. Kampanyalar ve teşviklerle birlikte 2019'da piyasaların beklenen seyrine geleceğine inanıyoruz.

Süleyman Çetinsaya-Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı

2018 yılı bizim için oldukça hareketli geçti. Bu yılda 4 projede toplam 2.534 adet konut teslim ettik.  Teslim ettiğimiz Avrupa Konutları Atakent 4, Avrupa Konutları Başakşehir, Avrupa Konutları Kale 2 ve ortak girişimle hayata geçirdiğimiz Vadistanbul projemizin son etabı Vadistanbul Park'ta yaşam başladı. Avrupa Konutları Yamanevler ve ortak girişimle gerçekleştirdiğimiz Tema İstanbul projemizin ikinci etabında yer alan Tema İstanbul Bahçe'de de inşa çalışmaları tüm hızıyla sürüyor.

2018'e inşaat sektörü genelinde baktığımızda ise; döviz kurları ve kredi faiz oranlarındaki dalgalanmaların etkilerini görüyoruz. Kurlardaki dalgalanmalar yerli yatırımcıların bir kısmını bekleme durumuna geçirirken yabancı yatırımcılar nezdinde durum aksine bir seyir izledi. Türkiye'den konut yatırımı yapan yabancıların sayısı geçtiğimiz yıla kıyasla artış gösterdi. Burada tabi ki; yabancı yatırımcılara tanınan vatandaşlık hakkı için minimum yatırım tutarının 250 bin dolara çekilmesinin de büyük etkisi oldu. Sektörümüzün ülkemize döviz girdisi sağlama noktasında oluşturduğu bu katkıdan dolayı memnuniyet duyuyoruz. Öte yandan KDV oranları ve tapu harçlarında sağlanan indirimlerin olumlu dönüşlerini gördük. Bu tarz teşviklerin devamlılığının olması sektör açısından büyük önem arz ediyor.  Yıl içinde zaman zaman yükselen kredi faiz oranları ise son dönemde düşüş trendine girdi. Bu durum özellikle yerli yatırımcı açısından memnuniyet verici. Yerli satışların da bu gelişme paralelinde artacağını ümit ediyoruz. 

Konut satış verilerine baktığımızda geçtiğimiz yıla kıyasla genelde bir düşüş yaşandı. Bu noktada doğru yerde doğru proje geliştiren firmalarda bu etkinin çok hissedildiğini söyleyemeyiz. Satışına devam ettiğimiz projelerimizde yılı hedeflediğimiz doğrultuda tamamlıyoruz. İçinde bulunduğumuz piyasa ortamına kıyasla memnun edici bir satış grafiği yakaladık.

Satış rakamlarında her ne kadar düşüş yaşansa da inşaat sektörü 2018'i ekonomimize katkı sağlayarak tamamlayacaktır. 2019 yılının ise ekonomimiz ve sektörümüzün satış rakamları açısından bir toparlanma yılı olacağı kanaatindeyim. Artaş İnşaat olarak yeni yılda Yamanevler projemizin inşa çalışmalarını hızla sürdürürken Avrupa Konutları Arıcılar projemize de başlamayı planlıyoruz. Bununla birlikte Tema İstanbul Bahçe'de inşa çalışmalarımızı tamamlayarak bu projemizi teslim etmeyi planlıyoruz.

2019 yılının  gerek ekonomimiz, gerekse inşaat sektörü açısından geride bıraktığımız yıla kıyasla çok daha hareketli olacağı aşikar. Artaş İnşaat olarak sektördeki yatırımlarımıza yeni yılda da ara vermeden devam edeceğiz.

Tamer Özyurt -Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı

2018 yılının sona ermesiyle birlikte, inşaat sektörü de olumsuz birtakım gelişmeleri ve durgunlukları geride bırakıyor.  2018, başlamış projelerin tamamlandığı ve firmaların satışlara odaklandığı bir yıl oldu. Geçtiğimiz yılın son çeyreği ile birlikte konut satışları düşmeye başlarken, bu trend 2018'in ilk üç çeyreğinde de devam etti. İnşaat sektöründe konut arzının azaldığı bir dönemdeyiz. Lansman fiyatlarıyla konut satın almanın bir avantajı kalmayacak. Önümüzdeki dönemde bitmiş konutların tercih edilecek. 

Büyük ölçekli projelerin devri de kapanıyor. Sat yap dönemi bitiyor, yap sat dönemi başlıyor. İnşaat sektöründe bir devir kapanıyor yeni bir devir açılıyor diyebiliriz. Yeni dönem müteahhit firmaların kendi öz kaynaklarıyla üretim yaptığı bir dönem olacak.  

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de ekonomik büyümenin en önemli ayaklarında biri konumundadır. İnşaat sektörü yüzlerce yan sektörü beslediği gibi çok önemli miktarda da istihdamı beraberinde getirmektedir. Diğer taraftan inşaat sektörü ekonomide yaşanan en küçük durgunluk ya da olumsuz bir tablodan ilk etkilenen sektörlerden bir tanesidir. Geride bırakmakta olduğumuz yıl; sektörün yabancı yatırımcılar için çok cazip bir pazar olduğunu ortaya koydu. Rakamlar yabancıya yıllık konut satış rakamının 40 bine ulaşabileceğini gösteriyor. Sektör, önümüzdeki dönemde yabancı konut satışına odaklanmalı. Böylece hem uzun zamandır istenilen yabancıya konut satışında artış yaşanmış olacak, hem de döviz girdisi sayesinde ülkemize önemli bir para akışı sağlanmış olacaktır. 

2018'i Özyurtlar Holding açısından değerlendirmek gerekirse; Özyurtlar Holding olarak satış politikamız; yatırımcının ve konut alıcısının kazanmasına yönelik olduğu için en uygun koşulları oluşturuyoruz. Bu nedenle satışlarımız gayet iyi gitti. Bu yıl ‘Ödül İstanbul' ve ‘Meydan Ardıçlı' projelerini hayata geçirdik.

Şu an inşaatı devam eden 5 projemiz var. Ncadde Ottoman, Meydan Ardıçlı, NLogo İstanbul, Ödül İstanbul ve Ncadde Ateş Corner projelerimizin inşaatı devam ediyor. Önceliğimizde onları tamamlamak var. 3 tanesi 2016'da 3 tanesi 2017'de başladığımız 6 projemizde satışlar devam ediyor. 6 projeden 4'ü bu yıl içinde teslim edilecek. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Fuzul, 2023'te müşteri deneyimi mükemmeliyetine yoğunlaşacak
  • 30.01.2023 14:37

Fuzul, 2023'te müşteri deneyimi mükemmeliyetine yoğunlaşacak

Fuzul, gayrimenkul ve otomotiv gibi kritik sektörlere katkısını sürdürürken, 202 ...

Fuzul Sosyal Platform'un yeni kimliği "Fuzul Benim" oldu!
  • 26.01.2023 15:42

Fuzul Sosyal Platform'un yeni kimliği "Fuzul Benim" oldu!

Fuzul Tasarruf Finansman AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal, "Fuzul Benim, yap ...

Ege Yapı, iki yılda 7 yeni projeye imza atacak!
  • 25.01.2023 14:29

Ege Yapı, iki yılda 7 yeni projeye imza atacak!

Gayrimenkul sektörünün öncü firmalarından Ege Yapı, hayata geçirdiği inşaat proj ...

“Yeni Konut Finansman Modeli inşaat sektörü için can suyu olacak”
  • 06.01.2023 11:24

“Yeni Konut Finansman Modeli inşaat sektörü için can suyu olacak”

Merakla beklenen yeni konut finansman modeli hakkında ayrıntılar açıklandı. Ege ...

Özen Kuzu: Ülkemizin büyümesine katkı sunmaya devam edeceğiz!
  • 19.12.2022 10:28

Özen Kuzu: Ülkemizin büyümesine katkı sunmaya devam edeceğiz!

Konut kavramına yenilik getiren, farklı mimari tasarımları ile çevre dostu ve ya ...

Ege Yapı, Mamut Art Project'in ana sponsoru oldu!
  • 27.10.2022 17:23

Ege Yapı, Mamut Art Project'in ana sponsoru oldu!

Sanatı ve sanatçıları destekleyecek çalışmaların içerisinde yer almaya devam ede ...