maritbet girişmaritbet
İnşaat malzemelerinde Türk malı yerini sağlamlaştırdı

İnşaat malzemelerinde Türk malı yerini sağlamlaştırdı

Dünyanın önemli ihracatçılarından Türkiye, ‘yeni normal’de de global tedarikte rakiplerinin önüne geçmek için atakta.

İnşaat malzemeleri tedarikinde dünyanın sayılı ülkeleri arasına giren Türkiye, yurt içinde alt ve üst yapı projelerindeki artan oranda yerli ürün kullanımıyla büyümeye devam ediyor. İnşaat malzeme üreticilerinin yoğun çalışmaları ile ithalat oranı her geçen gün biraz daha azalan Türkiye'de firmaların Ar-Ge çalışmalarını artırarak katma değerli üründe de ithalatın sonlandırılması amaçlanıyor.

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, Türk inşaat malzemesinde kalite, güvenilirlik ve rekabet gücünün arttığını, ‘yeni normal' dönemde de dünyada Türkiye'nin öne çıkmaya devam edeceğini vurguladı. Küçükoğlu, “Biz inşaat malzemeleri sanayicileri olarak, küresel salgın sürecinde rekabetin arttığı küresel pazarda Türkiye markasına duyulan güveni daha da artırmayı hedefliyoruz” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, gayrimenkul geliştiricilerle olan görüşmelerinde yerli ve milli malzeme kullanımının önemini sık sık gündeme getiriyor. Yurt dışında ise, özellikle Kovid-19 sürecinin etkisiyle, ülkeler tedarikte daha yakın ve güçlü üreticilere yöneliyor. Bu açıdan kısa uçuş mesafeleri ile 1.5 milyardan fazla insanın yaşadığı bölgelere ulaşılabilen Türkiye'ye ilgi oldukça yoğun.

‘Kapasite 3 misli'

Türkiye inşaat malzemeleri sanayisinin, kendi alanında Türkiye'ye yapılan ithalatın 3 misli ihracat yapabilme kapasitesine sahip olduğuna vurgu yapan Tayfun Küçükoğlu, “İthal edilen ürünlerin tamamına yakını ülkemizde üretiliyor. İhtiyacımız; Ar-Ge faaliyetlerimizin daha da geliştirilmesi, ithal ürün kullanımının daha sınırlı bir alanda kalmasının sağlanması ve aynı zamanda ihracatımızın gelişimine de katkı verilmesidir” dedi.

Küçükoğlu, ithalatı azaltma sürecinde kamu ve özel sektörün yerli yapı malzemesi kullanımında örnek hamleler yapmasını çok önemsediklerini belirtti. Yapı malzemeleri üretimi, toplam sanayi içinde yüzde 10, imalat sanayi içinde ise yüzde 12 - 13'ten fazla bir paya sahip.

İtalyan seramiği, Çin bataryası bitti

İnşaat sektöründe uzun yıllar önce İtalyan seramikleri, ithal bataryalar ve Çin'den Polonya'dan gelen ürünlerin kullanıldığını hatırlatan İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, şimdi yurt dışında da Türk malzemelerinin tercih edildiğini kaydetti.

Durbakayım, “Aslında global pek çok markayı Türk firmaların aldığını da biliyoruz. Bizler de uzun zamandır, dünya kalitesini belirleyen yerli malzemelerimizi kullanıyoruz. Bizler zaten ihraç eder duruma geldik. Tüketicide bir ‘yabancı marka' algısı var. Yabancı marka talep ediyor. Ancak o markaların pek çoğunu Türkler aldı, ya da Türkiye'de üretilip yurt dışına gönderiliyor. Artık tüketici algısını da değiştirdiğimizi görüyoruz” dedi.

Milliyet

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Turkeybuild İstanbul’un 48’inci buluşması başladı
  • 27.04.2026 16:16

Turkeybuild İstanbul’un 48’inci buluşması başladı

Türkiye’nin yapı ve inşaat sektörüne özel olarak organize edilen ilk ihtisas fua ...

TMB ilk çeyrek analiz raporunu yayımladı
  • 27.04.2026 10:13

TMB ilk çeyrek analiz raporunu yayımladı

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), 2026 yılının ilk çeyreğine ait İnşaat Sektör ...

THBB 39. Olağan Genel Kurul Toplantısı yapıldı
  • 22.04.2026 10:21

THBB 39. Olağan Genel Kurul Toplantısı yapıldı

THBB'nin 39. Olağan Genel Kurulu, İstanbul'da yapıldı. İnşaat sektörünün 2025 yı ...

Yapı ve inşaat dünyası Yapı Fuarı'nda buluşuyor
  • 13.04.2026 16:14

Yapı ve inşaat dünyası Yapı Fuarı'nda buluşuyor

Yapı Fuarı – İstanbul, 48’inci buluşmasını 27–30 Nisan tarihleri arasında gerçek ...

Mobilya sektörü uzun vadeli finansman modeli istiyor
  • 10.04.2026 17:03

Mobilya sektörü uzun vadeli finansman modeli istiyor

MOSDER Başkanı Davut Karaçak, mobilya sektörünün finansman maliyetleri nedeniyle ...

Sazlıbosna’daki 'İlk Evim' sosyal konutları hızla tamamlanıyor
  • 07.04.2026 18:34

Sazlıbosna’daki 'İlk Evim' sosyal konutları hızla tamamlanıyor

İlk Evim - 250 Bin Sosyal Konut Projesi kapsamında İstanbul Arnavutköy Sazlıbosn ...