maritbet girişmaritbet
İndirimli emlak vergisi için Türkiye’den emeklilik şart

İndirimli emlak vergisi için Türkiye’den emeklilik şart

Mazars Denge Vergi Ortağı Mustafa Tan, emlak vergisi indiriminden faydalanabilmek için Türkiye’deki SGK'dan emekli olmanın şart olduğun kaydetti

Mazars Denge Vergi Ortağı Mustafa Tan, emlak vergisi indiriminden faydalanabilmek için Türkiye'de kurulu Sosyal Güvenlik Kurumundan emekli olmanın şart olduğunu ifade etti.

Soru: Uzun yıllar yurtdışında çalıştıktan sonra emekli olup, Türkiye'ye yerleştim. Yurtdışından aldığım emekli aylığım var. Türkiye'de şu an oturduğum evim için emlak vergisi indiriminden faydalanabilir miyim?

Cevap: Emlak Vergisi Kanunu'na göre emeklilere sağlanan indirimli emlak vergisi uygulaması için Türkiye'de kurulu Sosyal Güvenlik Kurumundan emekli olmuş ve aylık alıyor olmanız gerekiyor. Yurtdışından almış olduğunuz emekli aylığı olsa bile Maliye Bakanlığı Türkiye'de kanunla kurulmuş Sosyal Güvenlik Kurumundan emekli aylığı alınması şartını arıyor.

Yasak bitene kadar vergi ödenmez

Soru: Sahibi bulunduğum arazi belediye imar uygulamasında yol, park ve su kanalları koruma kuşağında kaldığından herhangi bir yapılaşmaya izin verilmiyor. Bu taşınmaz için emlak vergisi ödemeye devam etmem gerekir mi?
Cevap: Kanunen yetkili idare tarafından tasarrufu kısıtlanan arazi için emlak vergisi bu yasak tarihinden itibaren ödenmez. Bunun için arazinin tasarrufunu kısıtlayan idareden alınacak bir yazıyı ilgili belediyeye sunmanız halinde yasaklama sürdüğü müddetçe emlak vergisi alınmaz.

Engelliler vergiden muaf tutulur

Soru: Tam teşekküllü Devlet Hastanesinden aldığım sağlık kurulu raporu ile % 30 oranında engelim söz konusudur. 2013 yılı içinde satın aldığım 120 metrekare mesken ile ilgili olarak indirimli emlak vergisinden faydalanabilir miyim?
Cevap: Türkiye sınırları içinde bir meskene sahip olmak koşuluyla engelliler için sıfır oranında emlak vergisinden faydalanılması mümkün. Ayrıca engelliler için engel oranı ile ilgili ayrı bir belirleme de bulunmuyor. Dolayısıyla, ‘Tek Meskeni Olan (İntifa Hakkına Sahip olanlar Dâhil) Engellilere Ait İndirimli Bina Vergisi Formu'nu doldurup, ekine engelli kimlik kartı fotokopisini eklemeniz yeterli olur. Şayet kimlik belgeniz yok ise sağlık kurulu raporunun aslını veya onaylı örneğini ilgili belediyeye ibraz edebilirsiniz.

Yalnızca bir konuta sahip olunmalı

Soru: 2013 yılında Sosyal Güvenlik Kurumundan emekli oldum. İkamet ettiğim 100 metrekare konutum bir de nadiren kullandığım bir köy evim var. İkamet ettiğim konut için indirimli emlak vergisinden faydalanabilir miyim?
Cevap: Emekli ve 200 metrekarenin altında bir eve sahip olunsa bile indirimden faydalanmak için Türkiye sınırları içinde yalnızca bir tek meskene sahip olunmalıdır. Herhangi bir gelir getirmese bile adınıza kayıtlı başka bir mesken olduğundan indirimden faydalanmanız yasal olarak mümkün değil.

Arsa payı üzerinden vergi ödenir

Soru: 2012 yılında inşaat aşamasında kat irtifaklı tapusu ile aldığım konuta 2013 yılında taşındım. Yapı kullanım belgesi ve kat mülkiyet tapumuz olmadığından emlak vergisini arsa olarak ödemeye devam edebilir miyim?
Cevap: İnşaat devam ederken arsa payı üzerinden emlak vergisi ödemeniz gerekiyor. Bina vergisi mükellefiyetiniz ise normal koşullarda yapı kullanma izin belgesinin alındığı tarihi takip eden yıldan itibaren başlar. Ancak, bina yapı kullanma izin belgesi alınmadan önce binayı kullanmaya başladığınız için 2014 yılı emlak verginizin bina vergisi olarak ödenmesi gerekir.

MUSTAFA TAN - Yavuz Karaman'ın sayfası

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye genelinde esnaf ve iş yeri sayısı arttı!
  • 08.04.2022 12:50

Türkiye genelinde esnaf ve iş yeri sayısı arttı!

Ülke genelindeki esnaf sayısı, tarım sektörü dahil olmak üzere 3 milyon 28 bine, ...

Sosyal Güvenlik Kurumu,16 ildeki 36 gayrimenkulünü satıyor!
  • 06.12.2017 09:53

Sosyal Güvenlik Kurumu,16 ildeki 36 gayrimenkulünü satıyor!

Mülkiyeti Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’na ait 16 ilde bulunan arsa, bina, l ...

İndirimli emlak vergisinden kimler yararlanabilir?
  • 11.03.2017 08:55

İndirimli emlak vergisinden kimler yararlanabilir?

Emlak vergisi bina, arazi ve arsa üzerinden belediyelere ödenen bir vergidir... ...

SGK, Kocaeli'de 111 konutu satışa çıkardı!
  • 08.11.2016 11:09

SGK, Kocaeli'de 111 konutu satışa çıkardı!

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı, Kocaeli'de 111 konutun satışını 28 Kasım'da y ...

Kanal İstanbul ve diğer su yollarına yasal düzenleme
  • 01.04.2016 12:40

Kanal İstanbul ve diğer su yollarına yasal düzenleme

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, "Torba kanun" tasarısının görüşmeleri sürüyor. ...

SGK, 8 ilde 12 gayrimenkulü satıyor!
  • 01.09.2015 16:35

SGK, 8 ilde 12 gayrimenkulü satıyor!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Çankırı, Karabük, Isparta, Uşak, Bingöl, Batman, K ...