maritbet girişmaritbet
İMSAD'tan inşaat sektörü büyüme rakamları

İMSAD'tan inşaat sektörü büyüme rakamları

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin (İMSAD) yayınladığı yılın son aylık inşaat sektörü değerlendirme raporunda inşaat sektörünün büyüme rakamları, yapı ruhsatları ve kullanım izinleri, konut satışları ve inşaat malzemesi sektörüne ilişkin dış ticaret verileri ele alındı.

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği'nin (İMSAD) yayınladığı yılın son aylık inşaat sektörü değerlendirme raporunda inşaat sektörünün büyüme rakamları, yapı ruhsatları ve kullanım izinleri, konut satışları ve inşaat malzemesi sektörüne ilişkin dış ticaret verileri ele alındı.

Bu dönemde inşaat sektörünün büyüme hızında yavaşlama yaşansa da çift haneli gelişimin devam ettiği görülmüştür. İnşaat sektöründe üçüncü çeyrekte kaydedilen büyüme %10,6 olarak gerçekleşmiştir. Mevsimselliğin ve baz etkisinin bir sonucu olarak geçen dönemlere göre daha sınırlı bir gelişim gösteren sektörde çift haneli büyümenin sürmesi olumlu bir gelişmedir. Bunda sektörün kaynaklarını akılcı kullanarak mevcut projeleri sonuçlandırmaya odaklanması etkili olmuştur. İnşaat sektörünün büyüklüğünde ise çeyreklik bazda cari fiyatlarla dikkat çektiğimiz 10 milyar TL'nin artık çok geride kaldığı görülmektedir. 3. çeyrekte sektörün büyüklüğü 15,03 milyar TL düzeyinde oluşmuştur.

İnşaat yatırımlarında özel-kamu ayrımına bakıldığında özel sektör ile kamu arasındaki farkın bu dönemde kapandığı görülmektedir. 2008'de krizin etkili olduğu dönemlerde ekonomiyi canlı tutmak için inşaat yatırımlarına ağırlık veren kamu sektörünün global krizin konuşulduğu bu dönemde yeniden hareketliliği koruma çabasına girdiği gözlenmiştir. 2. çeyrekte inşaat yatırımlarındaki artış kamuda %3,7, özelde %17,6 olurken, 3. çeyrekte aradaki fark azalmış; kamuda %9,7, özel sektörde %11,6 düzeyinde gerçekleşmiştir.

Yapı izinleri rakamları incelendiğinde inşaat sektörünün yine ‘akıllı adımlar' attığı görülmektedir. Uzun vadeli adımları atmadan önce küresel gelişmelerin netleşmesini bekleyen sektör, orta vadeli yatırımlarda ise hızlı hareket etmektedir. Bunun sonucu olarak göre yapı ruhsatında geçen yıla göre bir düşüş yaşandığı görülürken, yapı kullanım izinlerinde artış oranları oldukça yüksek bir düzeyde gerçekleşmiştir. Yapı ruhsatlarında geçen yılın aynı dönemine göre Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarındaki değişimler sırasıyla -%4,97, %14,95 ve -%21,58 düzeylerinde oluşurken, aynı dilimde yapı kullanım izinleri %25,87, %37,91 ve %31,93 düzeyinde artış kaydetmiştir. Yani inşaat sektörü yeni projelerin işaretçisi olan yapı ruhsatı alımında temkinli davranmış, buna karşın elindeki projeleri bitirme eğilimine giderek yapı kullanım izni alımlarında hızlı bir artış yaşanmasına neden olmuştur. Buna bağlı olarak yılın 3. çeyreğinde 29,82 milyon m2 yapı ruhsatı alınırken, 25,69 milyon m2 yapı kullanım izni talep edilmiştir.

Konut satışları rakamları ele alındığında ise 3. çeyrekte, 2. çeyreğe göre tüketici talebinin hız kestiği görülmektedir. Özellikle faizlerin yeniden yükseliş trendine girmesi ve Avrupa'dan gelen kriz haberleri bunda etkili olan unsurlardır. Son açıklanan TÜİK verilerinde konut satışlarında bir önceki döneme göre %5,18'lik gerileme kaydedilmiştir. Bununla birlikte bir önceki yılın aynı dönemine göre %21,57'lik artış yaşandığı görülmektedir. Yani 2010 yılının 3. çeyreğinde 83697 düzeyinde gerçekleşen konut satışları 2011 yılının 3. çeyreğinde 101754 düzeyine çıkmıştır. Rakama bakıldığında bir önceki yıla göre yaşanan artışta baz etkisinin bulunduğu görülmektedir. Buna göre 2010 yılının 3. çeyreğinde düşük gerçekleşen konut satışları rakamının oluşturduğu baz etkisi bir önceki yıla göre satışların arttığına yönelik bir bilgi sunmaktadır. Bu noktada bir önceki çeyreğe göre değişimi dikkate almak daha yerinde olacaktır. Meydana gelen gerilemede ise Merkez Bankası'nın adımlarının etkili olduğunu düşünüyoruz.

İnşaat malzemesi sektörünün Ekim ayı verilerine göre ihracat 1,67 milyar dolar düzeyinde gerçekleşirken, ithalat 500 milyon dolar seviyesinde kalmıştır. Bunun sonucunda sektörün cari dengeye doğrudan olumlu katkısı 1,17 milyar dolar düzeyinde oluşmuştur. Yani sektör 1,17 milyar dolarlık cari fazla üretmiştir. Bu rakam sektörün Eylül ayındaki 780 milyon dolarlık katkısında %49,6'lık bir artış yaşadığını göstermektedir. Bu artışın sadece mevcut kur seviyesi nedeniyle oluşmadığı, sektörün pazar çeşitleme çabasının bir sonucu olduğu da unutulmamalıdır. Bu noktada sektöre desteğin ülke ekonomisi açısından önemi de görülmelidir.

Kendi kaynakları ile iyi bir performans ortaya koyan sektörün, bu olumlu görünümünü önümüzdeki aylarda da sürdürmesi beklenmelidir. Pazar çeşitlemesi bu noktada önemlidir. Yurtiçi talepte ise yabancılara satış izni çıkması ile ciddi bir talep artışı görülebilir. Buna bağlı olarak sektörde hareketliliğin artarak sürdüğü gözlenebilir. 2012 yılında inşaat sektörünün katma değeri yüksek, stratejik sektör olarak değerlendirilmesi gereğini bir kez daha vurguluyoruz.

Yorum Yaz