maritbet girişmaritbet
İMSAD: Beklenenden az büyüyen inşaat sektöründeki güç kaybının önüne geçilmeli!

İMSAD: Beklenenden az büyüyen inşaat sektöründeki güç kaybının önüne geçilmeli!

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin düzenlediği yılın üçüncü Ekonomi Toplantısı'nda ‘Türk İnşaat Sektörünün Geleceği ve Sürdürülebilir Binalar’ konuları ele alındı. Bir gün önce TÜİK’in açıkladığı rakamların damgasını vurduğu toplantıda inşaat sanayisi masaya yatırıldı ve sektörde sürdürülebilir büyümenin önemine dikkat çekildi

Açılışı İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bilmaç tarafından yapılan ‘Türk İnşaat Sektörünün Geleceği ve Sürdürülebilir Binalar' başlıklı toplantıya Soyak Holding CEO'su Dr. M. Emre Çamlıbel, Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) Yönetim Kurulu Başkanı ve ULI Türkiye Başkanı Haluk Sur ile İMSAD Ekonomi Danışmanı Prof. Dr. Kerem Alkin konuşmacı olarak katıldılar. 

İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bilmaç'ın yaptığı konuşmaya, 10 Eylül pazartesi günü TUİK'in açıkladığı 2012 yılı 2. Çeyrek raporunda yer alan inşaat sektörüyle ilgili rakamlar damgasını vurdu. “Ekonominin can damarı olan inşaat sektörümüzün son dönemdeki görünümü olumlu değil” sözleriyle konuşmasına başlayan Hüseyin Bilmaç, sektördeki ivme kaybına dikkat çekti. Bilmaç konuşmasına şöyle devam etti: “Dün (10 Eylül Pazartesi)  açıklanan 2012 yılı 2. Çeyrek TUİK verilerine göre   GSYİH (Gayrisafi Yurtiçi Hasıla) gelişme hızında % 2,9 oranında artış yaşandı. Aynı dönemde inşaat sektörü bir önceki yılın aynı dönemine göre % 0,4 oranında bir büyüme gerçekleştirdi. Bu rakamlara göreyse 2012 yılı ilk 6 ayı sonunda GSYİH‘de % 3,1 büyüme gerçekleşirken aynı dönemde inşaat sektörü büyümesi %1,5 olarak gerçekleşti. Kısacası 2009 yılında gördüğümüz negatif gelişme dönemlerinden bu yana ilk defa sektör sıfırlı büyümelere yaklaştı. Ülkemizin % 4 büyüdüğü bir ortamda bu yıl için inşaat sektörü büyüme beklentimizi % 7 civarında belirlemiştik ancak genel büyümenin % 3'ü aşmaması durumuna uygun olarak görünen o ki sektörel büyümemizi de eksi yönde revize etmemiz gerekecek.” Sektördeki büyümenin beklentilerin altında kalmasının nedeni olarak yatırım yapma eğiliminin yılın ikinci çeyreğinde de düşük seyretmesini gösteren Bilmaç 1.çeyrekte özel sektör yatırımlarının 2. çeyreğe göre iki kat daha fazla olduğunu vurgulayarak “Bireylerin harcama ve yatırım yapma eğiliminin yılın 2. çeyrekte zayıf seyretmesi de inşaat sektörünün güç kaybetmesinde etkili oldu” dedi.
 
Bilmaç inşaat malzemeleri ihracatı konusunda da şunları söyledi. “Haziran 2012'de gerçekleşen toplam ihracatın % 13.1'i inşaat malzemelerine ait. Buna karşın sektörde ihracatın ithalatı karşılama oranı % 247. Toplam 1 milyar 726 milyon dolarla inşaat malzemesi Haziran ayında ihracatta liderliğini korudu.” Konuşmasının ikinci bölümünü yeşil binalara ayıran Bilmaç “Eğer yeşil binalardan, yeşil kalkınma stratejilerinden, geleceğin binalarından konuşuyorsak ve ileride sıfır enerjili binalardan da bahsedeceksek inşaat sektörünün bu değişim, dönüşüm ve devamlılığa kendini çok hızlı adapte etmedeki öncülüğü önemli nedenlerden biridir” dedi. Bilmaç ‘sürdürülebilirlik' başlığının her yönüyle ulusal ve uluslararası lider isimler tarafından masaya yatırılacağı 4. Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi'nin  13 Kasım'da gerçekleştirileceğini belirterek konuşmasını tamamladı. 
 
İMSAD Ekonomi Danışmanı Prof. Dr. Kerem Alkin de inşaat sektöründe bir ivme kaybı olduğunu ve ikinci 6 ayda sektördeki gelişimin ekonomideki gelişime bağlı olduğunu belirterek “2.çeyrek büyüme sonuçlarının açıklandığı bugünlerde yumuşak inişin sonunun gelip gelmediğini merak ediyoruz. Küresel ekonomide zaten var olan risklere yenileri de eklenebilir mi hep beraber göreceğiz” dedi. Alkin ayrıca  ekonomik büyümeden de söz ederek “Bölgemizdeki Suriye ve terör gerginliği dikkate alındığında ve küresel ekonomik belirsizlikle ilgili dağılmışlık hesaba katıldığında, Türkiye'nin 2012 yılını yüzde 4'ün altında, hatta belki de yüzde 3'e yakın bir ekonomik büyüme ile tamamlaması kaçınılmaz gözüküyor. Bu temel risklerin ışığında, 2013 için de büyümeyi yüzde 5'in üzerine çıkarmamak, doğru bir strateji olarak tartışılabilir” dedi. Alkin Türkiye'nin  bu zorlu tabloya rağmen, büyüme, enflasyon, bütçe, cari açık gibi temel makro göstergeleri dengeli yönettiği takdirde, bu zorlu etabın bonus'u olarak  ‘yatırım yapılabilir ülke notu' kazanacağını sözlerine ekledi. 
 
Soyak Holding CEO'su Dr. M. Emre Çamlıbel ise yaptığı konuşmada Türkiye'de binalarda enerji verimliliği konusunda son yıllarda atılan adımların umut verici olduğunu belirterek yeni yürürlüğe giren “Enerji Verimliliği Strateji Belgesi 2012-2023”te de yapı stokunun ¼ ünün sürdürülebilir yapı haline getirilmesinin hedeflendiğini vurguladı. Dr. Emre Çamlıbel konuşmasına şöyle devam etti: “Türkiye'de hala mantolaması olmayan büyük bir bina stoku varken sadece mevcut binaların kimliklendirilmesi yetmez yaptırımlar da olmalıdır.  Yaptığımız çalışmalar sonucunda gördük ki, mevcut binaları iyileştirmek, yeni bir HES yatırımı yapmaktan 6,6 kat daha verimlidir. Türkiye'de bundan sonra yapılacak konutların tamamı yeşil bina olarak yapılsa, 2023 yılında toplam tasarruf 25 milyar $ olur.”  Yeşil bina yapmanın ehemmiyeti bu kadar açık ortada iken, gayrimenkul geliştiricileri yeşil bina yapımı ile ilgili yeni binaları mı yeşil yapalım eskileri mi yapalım sorularına gündeme getirirken, yatırımcıların gündeminde de ticari binaları mı konutları mı yeşil yapalım soruları yer alıyor.  Soyak olarak bizim her iki konuda çalışmalarımız mevcut.  Ticari bir bina olan merkez binamızı 2011 yılında yaklaşık 150 bin lira gibi ufak bir yatırımla LEED EB (Silver) sertfikalı yeşil bina haline getirdik ve yaptığımız yatırımlarla doğalgazda % 25, elektrikte % 10 su da % 10 tasarruf elde ettik. Bu şu demek oluyor; yaptığımız yatırımdan 3,6 yılda geri dönüş sağlayacağız.” Dr. M. Emre Çamlıbel, İstanbul'da Soyak Soho ve İzmir'de Soyak Optimus isimli projelerini yeşil konut olarak yaptıklarını belirterek, bu iki projede yaklaşık 200 bin dolar ilave yatırımla, %30 su tasarrufu % 20 enerji tasarrufu hedeflediklerini söyledi. 
 
Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) Yönetim Kurulu Başkanı ve ULI Türkiye Başkanı Haluk Sur da yaptığı konuşmada yaptığı konuşmada yeşil binaların değerlemesi, yeşil krediler ve devletin rolü konularına değindi. Gayrimenkul sektörü değer tablosunda yeşil olan ve olmayan binaların ayrı liglerde değerlendirilmeleri gerektiğini söyleyen Sur, SPK'nın da gayrimenkul değerlemelerinde, yeşil bina belgeli binaların daha değerli olarak nitelendirilmesi için çalışma yürütmesi gerektiğini vurguladı. Sur ayrıca yeşil bina yatırımcısı için uygun kredi koşulları ve faiz oranı indirimleri, kredi indirimleri vb. sağlanması gerektiğinin de altını çizerek “Yeşil bina alıcısı için uygun kredi koşulları ve faiz oranı indirimleri uygulanmalı” dedi. Devletin sürdürülebilirlik konusunda öncü rolü üstlenmesi gerektiğini belirten Sur, “tüm yeşil uygulamalar teşvikler verilmeli, yeşil binalara KDV ve emlak vergisi indirimleri yapılmalı” dedi. 
 
İMSAD, İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği Hakkında:
Kurulduğu 1984 yılından bu yana faaliyetini sürdüren İMSAD, İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği, 2006 yılında yeniden yapılandı. Bu yapılanma sonucunda, sektörü hem yurtiçinde hem de yurtdışında temsil eden İMSAD, sektörün gerçek gücünü ortaya koyabilmek ve güç birliğini sağlamak amacıyla sanayici üyeler yanında sektör derneklerini de üyeliğe kabul etti ve Türkiye'de örneği olmayan şekilde çatı kuruluş olarak örgütlendi.
Sektör lideri sanayici kuruluşlar ve derneklerle birlikte İMSAD'ın 20.000 üreticiye ulaşan bir iletişim ağı oluştu. 
 
İMSAD'ın amaç ve hedefleri:
İnşaat Sektörüne Büyüyen, Karlı ve Sürdürülebilir Bir Gelecek Sağlamak
Toplum Bilincini Geliştirmek
Etik Kurallara Uygun İş Yapmayı Özendirmek
Bütünün Çıkarlarını Gözetmek
Sektörü Yurtiçi ve Yurtdışında Temsil Etmek
 
İMSAD, İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği:
CEPMC, Avrupa İnşaat Malzemesi Üreticileri Konseyi Yönetim Kurulu üyesidir.
E2B, Avrupa Enerji Verimli Binalar Derneği üyesidir.
SEDEFED, Sektörel Dernekler Federasyonu üyesidir.
DEİK, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu kurucu üyesidir.
YAMTEK, Yapı Malzemeleri Teknik Komitesi üyesidir.
YAD, Yapı Araştırma Derneği kurucu üyesi ve Yönetim Kurulu Başkanıdır.
TOBB İnşaat Sektör Meclisi üyesidir.
ÇEDBİK, Çevre Dostu Binalar Derneği Kurucu üyesidir.
TSE, Türk Standartları Enstitüsü Yüksek İstişare Komisyonu Başkan Yardımcısı'dır.
 
Aralık 2007'de Avrupa Komisyonu'ndan ortakları Bulgaristan, Romanya, İngiltere ve Belçika örgütlerine liderlik ederek bir hibe fon projesi alan İMSAD, uluslararası EUbuild Projesinde AB'ye uyum konusunda lider örgüt olarak çalışmalar yaptı ve  Projeyi 2009 yılında tamamladı. İMSAD, ikinci projesi “EUbuild Enerji Verimliliği” ile ikinci kez hibe fonu almaya hak kazanmıştır. Bu projede de yine İMSAD'ın liderliğinde 6 Avrupa ülkesi Arnavutluk, Belçika, Bosna Hersek, Karadağ, Makedonya ve Sırbistan kuruluşlarıyla Binalarda Enerji Verimliliğinin Finansmanı konusunda uluslararası çalışmalar yapılacaktır. Proje 2012 yılı sonunda tamamlanacaktır.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İşsizlik oranı tek haneye düştü
  • 10.03.2023 14:18

İşsizlik oranı tek haneye düştü

Türkiye'de işsizlik oranı, ocakta bir önceki aya göre 0,5 puan azalarak yüzde 9, ...

Ocak ayında ipotekli konut satışları yüzde 10,9 azaldı!
  • 17.02.2023 10:39

Ocak ayında ipotekli konut satışları yüzde 10,9 azaldı!

Türkiye'de yabancılara yapılan konut satışı sayısı, ocakta geçen yılın aynı ayın ...

Türkiye nüfusu 85 milyon 279 bini geçti!
  • 06.02.2023 10:48

Türkiye nüfusu 85 milyon 279 bini geçti!

İstanbul'un nüfusu geçen yıl, bir önceki yıla göre 67 bin 51 kişi artarak 15 mil ...

Aralık 2022'de fiyatı en fazla artan ürün "konut sigortası" oldu!
  • 03.01.2023 10:43

Aralık 2022'de fiyatı en fazla artan ürün "konut sigortası" oldu!

Tüketici fiyatları bazında Aralık 2022'de en fazla fiyat artışı yüzde 79,26 ile ...

İstanbul, hem en fazla göç alan hem de en fazla göç veren il oldu
  • 28.12.2022 11:06

İstanbul, hem en fazla göç alan hem de en fazla göç veren il oldu

Türkiye'de geçen yıl 2 milyon 777 bin 797 kişinin iller arasında göç ettiği beli ...

Hane halklarının yüzde 60,7'si kendisine ait konutta oturuyor
  • 27.12.2022 11:12

Hane halklarının yüzde 60,7'si kendisine ait konutta oturuyor

Türkiye'de hane halklarının yüzde 60,7'si kendisine ait konutta ikamet ediyor. ...