maritbet girişmaritbet
İkici elde fiyat düştü marka konut yükseldi

İkici elde fiyat düştü marka konut yükseldi

2007 yılından bu yana sektörün en önemli veri kaynaklarından biri olarak nitelendirilen Reidin emlak endeksine göre ikinci el konutlarda fiyatlar, kriz karşısında erirken, markalı konutlar ise 9.5 puanlık artış gösterdi

2007 yılından beri tutulan gayrimenkul endeksleri, markalı konut piyasasının krizler karşısında dirençli yapısını ortaya çıkardı. Markalı konut piyasasında endeks  yükseliş çizgisini gösterdi. İkinci el piyasası ise kriz karşısında yer yer direncini kaybederek 15 puan kadar geriye düşse de şu sıralarda 2007'deki pozisyonunu yakalamış gibi görünüyor.
Aslında 2007'den itibaren tuttukları endeksler ve bu süreçte yaşanan krizler karşısında totalde büyük bir gerilemenin yaşanmadığını belirterek, emlak sektörünün krizler karşısındaki direncini ortaya koyan Reidin İş Geliştirme Müdürü Mete Varas, markalı konut piyasasındaki yükselişi ise şu sözlerle anlattı:
“Ocak 2010'dan itibaren oluşturmaya başladığımız yeni konut fiyat endeksi yükselen bir seyir izliyor. Bu endekste hiç gerileme olmadı. 100 baz puandan başladığımız endeks son olarak Temmuz 2011 itibariyle 109.5 puana çıktı. Bu da aradan geçen sürede fiyatlarda yüzde 9.5 artış anlamına geliyor. Bu yükseliş de markalı konutların yatırım potansiyelini ortaya koyuyor.”

Yeni endeksler geliyor
Mete Varas, 2007 yılında varolan konutlar için 100 baz puandan başlattıkları satılık konut fiyat endeksinin ise 2008 kriziyle birlikte düşüşe geçtiğini belirterek, ikinci el piyasasını şu sözlerle ifade etti:  “Bu düşüş Mart 2009'a kadar sürdü ve 85 puanlara kadar geriledi. Sonraki süreçte ise yükselişe geçen endeks 95 puanın üzerine çıkarak neredeyse 2007 yılındaki seviyesini yakaladı.”
Yeni endekslerin hazırlığı içinde olduklarını da açıklayan Varas, bunlardan ikisi olarak kiralama gücü endeksi ile amortisman sürelerini gösterdi. Bu alanda daha önce bir çalışma yapılmadığını belirten Varas, bir başka yeni projelerinin de emlak endeksinin başlangıcını 2003 yılına götürmek olduğunun altını çizdi. Bunun nedeni olarak Türkiye'de gayrimenkul sektörünün özellikle 2003 yılından sonra atılım yapmasını gösteren Varas, sözlerini şöyle sürdürdü:

7 şehir 10'a çıkacak
“Biz de 2003 yılına kadar bir araştırma yaparak piyasanın yükselmeye başladığı andan şimdiye kadar geçirdiği dönemi mercek altına altına almayı planlarımız arasına aldık. Çalışmayı bu yıl içinde tamamlayacağız.” Mete Varas, varolan konutlar için fiyat endekslerini 7 il, 71 ilçe ve 490 mahalleyi baz alarak yaptıklarını anlatarak, “Fakat bu sayıyı 10'a çıkarmayı planlıyoruz. Adana, Ankara, Antalya, Bu rsa, İstanbul, İzmir ve Kocaeli Türkiye nüfusunun ve kredi kullanımının yüzde 60-70'ini karşılıyor. Diğer taraftan ise markalı konut için veri topladığımız firma sayısını ise 30-35'e çıkarmayı planlıyoruz” diye konuştu.

 

Yeni konut endeksinde dünyada 5. ülke Türkiye
 
Mete Varas, 2007 yılında yayınlamaya başladıkları emlak endeksinin mevcut konutları kapsadığını belirterek, fakat piyasadan gelen talep ve beraberinde markalı konutların atılım yapmasıyla birlikte  2010 Ocak'tan itibaren yeni konutların fiyat endeksinin de yayınlamaya başladıklarını söyledi. Yeni konutların fiyat endeksinin İngiltere, ABD, Kanada ve Avustralya gibi gelişmiş dört ülkede yayınlandığını vurgulayan Varas, “Gelişmekte olan bir ülke olarak Türkiye'de bu verileri yayınlamaya başladık ve beşinci ülke olduk” dedi.


 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Emlak Konut Ayazağa Seyrantepe Polis Lojmanları İhale Sonucu
  • 13.01.2021 21:24

Emlak Konut Ayazağa Seyrantepe Polis Lojmanları İhale Sonucu

Yıkılacak Seyrantepe Polis Lojmanları'nın yerine yapılacak proje için Emlak Konu ...

İkinci el konutta suni fiyat artışının önüne geçiliyor
  • 21.09.2020 09:26

İkinci el konutta suni fiyat artışının önüne geçiliyor

İkinci el taşıt satışının ardından konut piyasasında da yeni dönem başlıyor. Sun ...

İkinci el konutta mağduriyet dönemi sona eriyor!
  • 31.10.2017 12:14

İkinci el konutta mağduriyet dönemi sona eriyor!

Yeni düzenlemeyle birlikte ikinci el konut satışlarında yaşanan mağduriyetler or ...

ABD'de 2. el konut satışları 9 yılın zirvesine çıktı
  • 21.07.2016 17:22

ABD'de 2. el konut satışları 9 yılın zirvesine çıktı

ABD’de ikinci el konut satışları haziranda yüzde 1,1 artarak son 9 yılın en yüks ...

Bu 3 ilçede işyeri sahiplerinin yüzü güldü
  • 21.01.2014 12:07

Bu 3 ilçede işyeri sahiplerinin yüzü güldü

İstanbul'un 3 ilçesinde, satılık işyeri fiyatlarının son 1 aylık artışı yüzde 10 ...