maritbet girişmaritbet
İki kişiden biri 'Evim olsun' diyor! İşte dev araştırma!

İki kişiden biri 'Evim olsun' diyor! İşte dev araştırma!

Her iki kişiden biri ev alma hayali kuruyor. Türk halkı artık kredilerin ev alırken en uygun ödeme şekli olduğunu düşünüyor

Piramit Danışmanlık'ın 60 ilden 500 kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği 'Konut Satın Alma Eğilimleri Araştırması'na göre; Türkiye'de her iki kişiden biri ev alma hayali kuruyor. Türk halkı artık banka kredilerinin ev alırken en uygun ödeme şekli olduğunu düşünüyor

 

Yüzde 40 hiç ev almamış

Araştırma şirketi Piramit Danışmanlık'ın gerçekleştirdiği ‘Konut Satın Alma Eğilimleri Araştırması' Türk halkının yüzde 53'ünün ev almak istediğini ortaya koydu. İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Gaziantep Eskişehir, Adana,Samsun ağırlıklı olmak üzere toplam 60 ilde, 500 kişi ile online anket yöntemiyle gerçekleştirilen araştırmaya katılanların yüzde 40'ı bugüne dek hiç ev almamış ve almak istiyor. Yüzde 13'lük kesim ise ev aldığı halde ikinci bir ev almayı planlıyor.

Son 1.5 yıl içinde ev aldığı için artık ev almayı düşünmeyenlerin oranı yüzde 18 iken hiç ev almayı düşünmeyenlerin oranı yüzde 28'lerde kalıyor.

 

En uygun banka kredisi

Araştırmadan çıkan sonuçlar, 2008'in son üç ayında ortaya çıkan küresel ekonomik krizin etkilerini üzerinden atıp, oldukça hareketli bir döneme giren konut sektörünün önümüzdeki yıllarda daha da verimli bir dönem geçireceğini gözler önüne seriyor. Araştırmaya göre; ev almak isteyenlerin yüzde 50'si kendileri için en uygun ödeme şeklinin banka kredisi olduğunu belirtti. İnşaat şirketlerinin özel ödeme planları çerçevesinde uyguladıkları taksitli satışlar ise yüzde 30'luk bir kesimin ev alırken tercih edeceği ödeme şekli olarak öne çıkıyor. Peşin para ile ev alabileceğini belirtenlerin oranı ise sadece yüzde 20.

 

3 artı 1 tercih ediliyor

Araştırmaya katılanların yüzde 65'i 100 bin ile 200 bin TL aralığındaki evlerin kendisi için uygun olduğunu belirtiyor. 200 ile 300 bin TL aralığındaki ev isteyenlerin oranı ise yüzde 10. '100 bin TL'nin altında bir ev satın alabilirim' diyenlerin oranının yüzde 24 olması, Türkiye'de uygun fiyatlı evlere olan ihtiyacı ortaya koyarken, 300 bin TL'nin üzerindeki ev alabileceğini söyleyenlerin yüzde 1'de kalması lüks konuta olan talebin ileriki yıllarda çok da fazla olmayacağını gösteriyor. Türk insanının en çok tercih ettiği konut tipi yüzde 66'lık oranla 3 artı 1 evler. Konut tipleri içinde 2 artı 1'lerin tercih oranı yüzde 13, 4 artı 1 ve üstü büyüklükteki evlerin terci oranı yüzde 12 olurken, yüzde 8'lik kesimin villa veya müstakil bahçeli ev alma istediği görülüyor.

 

1 artı 1'i benimsemedik

Son yıllarda çokça inşa edilen 1 artı 1 dairelerin tercih oranının yüzde 1'lerde kalması ise küçük konut tipinin Türkiye'de hala benimsenmediği görüşünü güçlendiriyor. Geliştirici firmalar tarafından iyi birer yatırım aracı olarak gösterilen 1 artı 1'lerin Türk insanı tarafından iyi bir yatırım aracı olarak görülmemesi ise araştırmanın en çarpıcı sonuçlarından biri. Araştırmaya katılanlar yatırım için en uygun konutun yüzde 62 ile 3 artı 1, yüzde 21 ile 2 artı 1 olduğunu belirtirken, '1 artı 1'ler yatırım için en iyi konut' diyenlerin oranı yüzde 7'de kaldı.

 

Konut 1 numaralı yatırım

1 artı 1'ler sanıldığının aksine yatırım aracı olarak görülmese de araştırma gayrimenkulün Türkiye'de hala en çok güvenilen yatırım aracı olma özelliğini koruduğunu da gösteriyor. En iyi yatırım araçları sıralamasında yüzde 53 ile konut birinci, yüzde 50 ile altın ikinci, yüzde 47 ile arsa üçüncü sırada yer alıyor. 'Hangi ihtiyaç için konut alıyorsunuz?' sorusuna 'Yatırım için' cevabını verenlerin yüzde 27, 'Kendim oturmak için alıyorum' diyenlerin oranı yüzde 67, 'Ailemden birinin oturması için' diyenlerin oranı ise yüzde 6. Oturmak için ev almak isteyen yüzde 67'lik grubu oluşturanların yüzde 35'lik bölümünü ilk kez ev alacak olanlar, yüzde 33'lik bölümünü evini yenilemek isteyenler oluşturuyor.

 

İkinci el istemiyoruz

Araştırmaya katılanlar, yaşamaya veya oturmaya en uygun konutların şehir merkezindeki daireler veya güvenlikli siteler olduğunu düşünüyor. Sizin için en uygun konut hangisi? sorusuna 'Güvenlikli sitede daire ya da villa' diyenlerin oranı yüzde 55, 'Şehir içinde yeni apartman dairesi ya da villa' diyenlerin oranı yüzde 34 olurken, ‘Şehir içinde ikinci el apartman dairesi veya villa' diyenlerin oranı ise yüzde 2'de kaldı. Rezidans daireler de sadece yüzde 2'lik bir kesim tarafından tercih edildi.

 

Yeşil alan çok önemli

Pramit Danışmanlık'ın araştırması, son yılların konut trendlerini belirleyen marka konutların ve bu konutların prestijini ortaya koyan gösterişli sosyal ve sportif tesislerin aslında konut alma eğilimlerini çok da fazla etkilemediğini ortaya çıkardı. Konut Satın Alma Eğilimleri Araştırması'na katılanlar, almak istedikleri evde mutlaka bulunması gereken sosyal tesis ve donatıları sıralarken yeşil alanları yüzde 87 ile en ön sıraya koydu. Bunu yüzde 78 ile güvenlik, yüzde 76 ile çocuk parkı takip ederken yüzde 51 market ve yüzde 33 alışveriş merkezi tercihi, günlük ihtiyaçların karşılanmasının konut tercihini belirlemede ne kadar etkili olduğunu gözler önüne serdi.

 

Prim potansiyeli 5'e giremedi

Buna karşılık marka konutların hemen hepsinde bulunan yüzme havuzu yüzde 27, peyzaj düzenlemesi yüzde 26, fitnes salonu yüzde 13, tenis kortu yüzde 13, restoran-kafe yüzde 11'lik kesim tarafından tercih edildi. Basketbol, voleybol, futbol sahası yüzde 33'lük kesim tarafından 'Olmazsa olmaz' olarak görülüyor. Katılımcıların istedikleri evin özelliklerini sıralarken ‘Prestijli/marka bir site' şıkkının yüzde 12 ile son sıraya koyması hayli çarpıcı. Bu sıralamaya göre; Türk tüketicisi alacağı evin en önemli özelliğinin yüzde 88 ile lokasyonu olduğunu düşünüyor. Bunu, yüzde 74 ile fiyatın uygunluğu, yüzde 73 ile deprem yönetmeliğine uygun olması, yüzde 59 ile evin büyüklüğü ve yine yüzde 59 ile yeni binada olması geliyor. Evin prim potansiyeli taşıması yüzde 56 ile ilk 5'e giremiyor. Toplu taşıma araçlarına yakınlığı ve ulaşım güzergahı üzerinde bulunması da yüzde 51.

 

Ezber bozan araştırma

Piramit Danışmanlık Genel Müdürü Berrin Kuleli araştırmaya göre; yüzde 53'lük kesimin ev alma planı bulunmasının, yatırım niyetiyle ev almak isteyenlerin yüzde 27 olmasının konut sektörünün potansiyelini ortaya koyması açısından çok önemli olduğunu söyledi. Yüzde 50'lik kesimin ev almak için kendisine en uygun ödeme şeklini banka kredisi olarak görmesinin en çarpıcı verilerden olduğunu kaydeden Kuleli araştırmanın konut sektörünün ezberini bozacak verileri ortaya koyduğunu ifade etti. Berrin Kuleli “Alınacak konutun özellikleri içinde marka konut tercihinin alt sıralarda kalması havuz, fitness salonu, tenis kortu, restoran-kafe gibi tesis ve donatılara duyulan yeşil alan, güvenlik çocuk parkı, alışveriş ve ulaşım imkanları gibi ihtiyaçların karşılanması yanında çok da önemli olmadığının görülmesi bu ezber bozan veriler içinde yer alıyor. 1 artı 1'lerin Türk insanınca hala yatırım aracı olarak görülmemesi de araştırmadan çıkan en çarpıcı sonuçlardan" dedi.

  • Etiketler:

Yorum Yaz