maritbet girişmaritbet
Hudson Yards, ABD’nin en büyük emlak projesi olacak

Hudson Yards, ABD’nin en büyük emlak projesi olacak

ABD’de özel sektör tarafından gerçekleştirilecek en büyük emlak projesi olan Hudson Yards, New York City’nin tam kalbine geleceğin şehrini kuracak

1930'larda inşa edilen demiryolu hattı High Line, 1980'li yıllara kadar kullanıldı. Demiryolunun uzunluğu 233 kilometre. Bugün bunun 2 kilometresi parka dönüştürülmüş durumda. Projenin arkasındaki isim ABD'li milyarder Stephen Ross. Ross'un sahibi olduğu Related Cos. dünyanın en büyük özel müteahhitlik şirketlerinden birisi. Proje kapsamında 17 gökdelen inşaa edilecek. Hatta bunlardan birisi Rockefeller Center'dan daha yüksek olacak. 18 milyon metrekarelik alana, dükkanlar, apartmanlar, otellerler, moda ve konser salonları ve bir okul inşaa edilecek. Hudson Yards'da toplamda 55 bin kişinin yaşaması ve çalışması bekleniyor. Projenin maliyeti ise 20 milyar dolar civarında olacak.

Related Cos. şirketi bundan beş sene önce demiryolu hattının bulunduğu alanı 1 milyar dolar karşılığına satın aldı. Bunun ardından, Kanadalı ortağı dev emlak firması Oxford Properties ile birlikte çevre parseller de satın alındı. Ross'un amacı, ABD'nin en büyük şehrinin çekim noktasını değiştirmek. New York'un modern, sanat harikası ofis ve konutlara ihtiyacı olduğunu söyleyen Ross, Hudson Yards ile bu ihtiyaçı tek bir yerde karşılamayı hedefliyor.

Trenlerin üzerine dev gökdelenler yükselecek

Tabii ki New York City'nin göbeğinde bu kadar büyük bir inşaatı gerçekleştirmek kolay değil. Related şirketi inşaatın 10 yıl süreceğini öngörüyor. Gerekli olan altyapı yatırımları da oldukça pahalıya patlayacak. Trenler aşağıda çalışmaya devam edecekleri için, projenin tamamı yaklaşık 2 metre kalınlığında beton platform üzerine kurulacak. 6 milyar dolarlık serveti olduğu tahmin edilen Stephen Ross, dünyanın farklı ülkelerinde de oldukça iddialı projelere imza atıyor. 2004 yılında tamamladığı Time Warner Center bunların başında geliyor.

Abu Dhabi'de inşaatı 2007 yılında başlayan ve önümüzdeki sene tamamlanacak olan Al Maryah Adası, Ortadoğu'nun en büyük emlak projelerinden birisi. Ross, Brezilya'nın Sao Paulo kentinde ise iki dev lüks kule inşa ediyor. Los Angeles'te kentsel dönüşüm kapsamında, otel, dükkan ve apartmanlardan oluşan büyük bir proje de devam ediyor. Fakat Hudson Yards, Ross'un uzun kariyerinin en iddialı projesi olarak değerlendiriliyor.

Anish Kapoor, Jeff Koons gibi isimler yarışacak

Hudson Yards projesi, finans krizinin en derin zamanlarında başladı. ABD'li sektör uzmanlarına göre, Ross'u diğer müteahhitlerden farklı kılan en büyük özellik en zor projeleri bile doğru yönetebilme ve tüm unsurları dengede tutabilme becerisi. Related Cos. bugün 20 milyar dolarık bir portföye sahip. Bu kadar sağlam finansal temellere sahip olmak, Ross'un dev ve uzun vadeli projelere girebilecek riski almasına fırsat tanıyor.

Didem Eryar Ünlü/Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Hudson Yards, ABD’nin en büyük emlak projesi olacak
  • 03.04.2014 10:50

Hudson Yards, ABD’nin en büyük emlak projesi olacak

ABD’de özel sektör tarafından gerçekleştirilecek en büyük emlak projesi olan Hud ...

İkiz kulelerin müteahhidi İstanbul’a göz dikti!
  • 04.04.2012 09:06

İkiz kulelerin müteahhidi İstanbul’a göz dikti!

ABD’de 11 Eylül 2001’de bombalanan Dünya Ticaret Merkezi’nin ana müteahhidi olan ...