maritbet girişmaritbet
GYODER Roadshow ile dünya açılımı

GYODER Roadshow ile dünya açılımı

Gayrimenkul sektöründe yabancıya satışla ilgili kısıtlamaların kaldırılması gündemdeki yerini korurken, GYODER sektörün tanıtımı için çeşitli ülkelerde roadshow düzenleme kararı aldı

Gayrimenkul sektöründe yabancıya satışla ilgili kısıtlamaların kaldırılması gündemdeki yerini korurken, GYODER sektörün tanıtımı için çeşitli ülkelerde roadshow düzenleme kararı aldı. Bunun için SPK, İMKB ve Türkiye Yatırım Ajansı ile işbirliği yapılacak

Yabancıya yılda 2.5 milyar dolarlık konut satan Türkiye mütekabiliyetin ardından 5 milyar dolara ulaşmayı planlarken, sektör yurtdışında atağa da kalkıyor.

GYODER Başkanı Işık Gökkaya, Türkiye'ye yatırım yapmak isteyen yabancıların bile ülkeyi tanımadığını belirterek, “Yatırımcıların ayaklarına gideceğiz ve Türkiye'nin tanıtımını yapacağız” dedi. Bu tanıtımı roadshow şeklinde yapmayı planladıklarını anlatan Gökkaya, “İMKB, SPK, Türkiye Yatırım Ajansı ve GYODER olarak Malezya, Singapur veya Katar gibi ülkelerde roadshow yapacağız. Bu sayede hem Türkiye'nin hem de gayrimenkul sektörünün tanıtımı yapılarak, yatırımcılar çekilecek” diye konuştu. Gökkaya, sonbaharda yapmayı planladıkları tanıtımlara İMKB Başkanı İbrahim Turhan'ın da katılabileceğinin altını çizerek, “Bu bizim için çok önemli ve sektörümüzü orada tanıtacağız. Ne kadar çok yatırım gelirse o kadar iyi olacak” değerlendirmesini yaptı.

Işık Gökkaya, şu anda yaklaşık 10 milyar dolarlık portföyü bulunan GYO sektörünün sayı ve büyüklük olarak yetersiz kaldığını vurgularken, “3 GYO'nun daha SPK'da beklediğini biliyoruz. Varyap, Sur Yapı, Ağaoğlu ve Dumankaya gibi önemli oyuncular var. Ayrıca dev altyapı GYO'larının kamu eliyle oluşturulmasıyla 10 milyar dolarlık portföy büyüklüğü rahatlıkla 50-60 milyar dolara çıkabilir” dedi. Gökkaya, ABD'de GYO'ların hapishane bile işlettiğinin altını çizerek, şunları söyledi:

“Dünyada farklı ihtisas GYO'ları var. Türkiye'de de zamanla bu tür GYO'lar oluşabilir. Şu an işin akışı gereği konut üretiliyor ama bu ileride değişebilir. GYO'lar istenen seviyede değil ama SPK ile sağlıklı bir ilişkimiz var. Artık kat karşılığı ve hasılat paylaşımı yapan firmalar da GYO olabiliyor. Sektörün daha da gelişeceğini düşünüyoruz.”

Rusya'ya satışta kota

GYODER Yönetim Kurulu Üyesi Özlem Gökçe ise, mütekabiliyet yasasının ardından yabancıya gayrimenkul satışlarının artacağını belirterek, özellikle Ruslar ve Körfez ülkelerinden Alanya ve Antalya gibi bölgelere talep olacağını anlattı. Gökçe, yasada bazı kısıtlamalar olabileceğine işaret ederek, “Rusya çok büyük nüfusa sahip. Bu nedenle Rusya gibi ülkelere bölgesel bazlı kotalar koyulabilir” dedi.

Malezya'dan yatırımcı geliyor

Işık Gökkaya, 10-11 Mayıs'ta gerçekleştirilecek Gayrimenkul Zirvesi ve Istanbul REstate Fuarı'na Malezya'dan en büyük yatırım gurubunun geleceğini açıklayarak, “Türkiye ile ilgileniyorlar ve buraya yatırım yapmak istiyorlar” dedi. Gökkaya, oradaki fonlarla ilgili çeşitli işbirliklerinin ele alınacağını vurgulayarak, “Kentsel dönüşümle ilgili önemli işbirlikleri ortaya çıkabilir. Burada Türkiye ile ilgili tüm tanıtımları yapacağız” diye konuştu.

TÜRK EKONOMİSİNE 300 milyar dolarlık katkı

GYODER tarafından hazırlanan “Türkiye Gayrimenkul Sektörü Temel Göstergeleri 2011” raporu ve “Türkiye ve Dünya Gayrimenkul Sektörü 2011 4. Çeyrek Raporu” da açıklandı. Raporda öne çıkan başlıklar ise şöyle...

- Gayrimenkul sektörünün, 2011'in lokomotifi olduğunun belirtildiği rapora göre sektörün Türk ekonomisine katkısı ise 300 milyar lirayı buldu.

- Alınan konut yapı ruhsatları ve yapı izinleri, küresel kriz öncesi rakamları net bir şekilde geride bıraktı. 2011 yılında 642.972 adet konut ruhsatı, 547.635 adet ise konut yapı izni alındı.

- Konut satış adetleri ise 2010 yılının üzerinde gelişirken, sözleşmeli satışlar hariç olmak üzere 419.000 adet tapu devri gerçekleşti.

- GYODER'in Gelişen Kentler Zirveleri'nde dikkat çektiği, Anadolu illerinde gayrimenkul sektöründe gelişim daha da belirginleşti. İstanbul, İzmir ve Ankara dışındaki iller, % 58.3 ile konut satışlarındaki paylarını arttırmaya devam etti.

- Ticari gayrimenkulde yabancı girişindeki artış da dikkat çekti. Türkiye'de yabancıların sahip veya ortak oldukları AVM sayısı 69'a yükselirken, bu AVM'lerin kiralanabilir alan metrekare büyüklüğü ise 2.417.657 metrekareye çıktı.

- Gerçekleşen toplam inşaat yatırımlarının büyüklüğü de, sektörün Türkiye ekonomisindeki itici gücünü ortaya koydu. Toplamda 118 milyar TL ile tarihi bir rakama ulaşan toplam inşaat yatırımlarında; kamu sektörü 41,5 milyar TL'lik harcama gerçekleştirdi. Özel sektör ise 76.5 milyar TL'lik toplam inşaat harcamaları ile rekor kırdı. İnşaat sektörünün 2011'de Türkiye ekonomisine katkısı, yaklaşık 300 milyar TL oldu.

Milliyet
Yavuz Karaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

GYODER 2023 yılı vizyon ve hedeflerini açıkladı
  • 19.01.2023 14:23

GYODER 2023 yılı vizyon ve hedeflerini açıkladı

Türkiye’nin Gayrimenkul Platformu GYODER, 2023 vizyonunu 19 Ocak Perşembe günü g ...

Kasım ayında konut fiyatları geçen yıla göre %99.43 arttı
  • 15.12.2022 11:47

Kasım ayında konut fiyatları geçen yıla göre %99.43 arttı

“REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi” Kasım 2022 sonuçlarına göre; 2022 Kasım ...

Markalı konutlarda stoklar yüzde 3.63 oranında eridi
  • 17.11.2022 14:51

Markalı konutlarda stoklar yüzde 3.63 oranında eridi

‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ Ekim 2022 sonuçlarına göre; markalı kon ...

Akiş GYO’ya GYODER’den 2 ödül!
  • 29.10.2022 15:59

Akiş GYO’ya GYODER’den 2 ödül!

Akiş GYO, gayrimenkul sektörüne, topluma ve sürdürülebilirliğe sağladığı katkıla ...

"1 milyon konutu yapabilecek alt yapıya, bilgi ve donanıma sahibiz"
  • 26.10.2022 13:14

"1 milyon konutu yapabilecek alt yapıya, bilgi ve donanıma sahibiz"

ARTAŞ İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, GYODER’in düzenlediği 17 ...

GYODER, kiralık ev ihtiyacını Erişilebilir Konut Modeli ile çözecek!
  • 25.10.2022 14:42

GYODER, kiralık ev ihtiyacını Erişilebilir Konut Modeli ile çözecek!

GYODER tarafından, sektörün önde gelen şirketlerinin desteğiyle, her yıl farklı ...