maritbet girişmaritbet
Gayrimenkulün patronları Türkiye’nin artan kredi notunu yorumladı!

Gayrimenkulün patronları Türkiye’nin artan kredi notunu yorumladı!

Daha önce Türkiye’nin kredi notunun görünümünü pozitiften durağana çevirerek başta Başbakan Erdoğan olmak üzere birçok kesimin tepkisini çeken kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye’nin kredi notunu bir kademe yükselterek BB’den BB+’ya çekti

Daha önce Türkiye'nin kredi notunun görünümünü pozitiften durağana çevirerek başta Başbakan Erdoğan olmak üzere birçok kesimin tepkisini çeken kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye'nin kredi notunu bir kademe yükselterek BB'den BB+'ya çekti. Böylece Türkiye, “yatırım yapılabilir ülkeler” kategorisinin hemen altına yerleşti. Peki bu durum Türkiye inşaat ve gayrimenkul sektörünü nasıl etkiler? Sektör profesyonellerine bu konuyu sorduk. Gördük ki genel kanı, gelişmenin orta vadede olumlu olacağı yönünde. Ayrıca, özellikle mütekabiliyet düzenlemesindeki oturma ve çalışma izinleri gibi sorunların da acilen çözülmesi bekleniyor.

Beklentiler oturmuş olmalı

Makbule Yönel Maya – TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü

Bu not arttırımının özellikle gayrimenkul piyasalarındaki yansımasının reel olarak çok kısa vadeli olacağını düşünmüyorum. Ülkedeki ekonomik ve politik gelişmelerle birlikte gayrimenkul piyasalarının bu not arttırımından etkilenmesi için doğru fiyatlandırma ve getiri beklentilerinin piyasada oturmuş olmasının önemli olduğunu düşünüyorum.

Daha da yüksek olmalı

Erdinç Varlıbaş – Varyap CEO'su

Türkiye'nin güçlü ve sürekli büyüyen ekonomisi, istikrarlı siyasi yapısı ile notunun daha yüksek olması gerektiğine inanıyoruz. Bu not artışlarının ülkemize giren küresel sermayeyi ve uluslararası doğrudan yatırımları da olumlu yönde etkileyeceğine ve hem genel ekonomik büyümeye hem de inşaat sektörüne etkilerini yıl içerisinde göstereceğine inanıyoruz.

Yatırım hevesini körükler

Avi Alkaş – Jones Lang LaSalle Türkiye Başkanı

Gayrimenkul sektörü açısından giderek yükselmekte olan bu ilgiye bu not artışının olumlu olarak yansıması olacağını beklemekteyiz. Böylelikle Türkiye'nin güvenirliğine finansal açıdan önemli bir yaklaşım elde edeceğiz. Bununla beraber imar yasası ve şehir plancılığı ile ilgili gelişmelerin olması yatırım hevesini körükleyecektir.

Kısa vadede etkisi olmaz

Ersun Bayraktaroğlu – PwC Türkiye Gayrimenkul Sektörü Lideri

Fitch'ten sonra S&P'nin de kredi notunu arttırmasını olumlu bulmakla birlikte yabancı yatırımcı açısından çok kısa vadede etki edeceğini sanmıyorum. Öte yandan dünya gayrimenkul pazarında çok aktif olan ve bugüne kadar Türkiye'ye hiç göz atmamış fonların Türkiye pazarını da yatırım için listeye almalarının önemini de unutmamak lazım.

Projeler uygulamaya geçer

Reha Yeltekin – MÜSİAD İnşaat Sektör Kurulu Başkanı

Mütekabiliyet yasası ile yabancı yatırımcı gayrimenkul sektörüne zaten yoğun bir ilgi gösteriyorken, not artışı ile yabancı yatırımcıların yapacağı fabrika, AVM gibi yatırımların sektöre ve ekonomiye değer katacağı da ortada. Not artışı ile yerli yatırımcıların da özgüven artışı yaşayacağı, rafta bekleyen projelerin de hızla uygulamaya geçeceğini beklemek gerçekçi bir beklenti.

Tespitlerimizi doğruluyor

Hulusi Belgü – Multi Development CEO'su- Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği Başkanı

S&P'nin not artışı bizim tesbitlerimizi doğruluyor. Kısa süre önce tüm sektör olarak katıldığımız MIPIM'de ülkemize bu teveccühü tesbit etmiştik. Ekonominin dinamosu olan yatırımlarımızın devamı için bu olumlu gelişmeler önemlidir. Türkiye ve Brezilya, dünyanın önemli yükselen değerleri olarak izlenen ülkeleridir. Bu gelişmeleri çok önemsemeli ve çok iyi değerlendirmeliyiz

Bu notu hak etmiyoruz

H. İnanç Kabadayı – EgeYapı Group Yön. Kur. Bşk.

Türkiye'nin elde ettiği başarılar şu anki kredi notunu asla hak etmiyor. Çok daha yüksek notlara ulaşmamız gerekiyor. Türkiye'nin ardı ardına her alanda elde ettiği başarılar dikkatten kaçmıyor. Yeni not artışlarıyla birlikte kredi notunun yatırım yapılabilir seviyeye yükselmesi halinde Türkiye ekonomisinin elde ettiği sürdürülebilir büyüme ve ekonomik istikrar ortamı kalıcı hale gelecektir.

Dramatik bir artış olmaz

Cansel Turgut Yazıcı – Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü

S&P'nin not arttırımı olumlu bir gelişme. Ancak bu dönemde yabancı gayrimenkul yatırımcılarının sayısında artış olacağını düşünmüyorum, izlemeyi tercih edeceklerdir. Türkiye'de Ortadoğu kökenli bankalar açılması durumunda gayrimenkulde yabancı yatırım daha çok artacaktır. Bunun da en az kredi notu kadar önemli olduğu görüşündeyim.

Olumlu ama yeterli değil

Seba Gacemer – Eviya Gayrimenkul Genel Müdürü

S&P'nin yaptığı not arttırımı olumlu ancak yeterli değil. Bu nedenle para piyasalarının not arttırımına tepkileri kısa vadede oldukça sınırlı kaldı. S&P'nin yaklaşımına karşın yatırımcılar Türkiye'yi yatırım yapılabilir seviyede görüyor. Mütekabiliyet yasasının ardından oturma ve çalışma izinleri gibi düzenlemelerin yapılması önemli.

Sürdürülebilirliğe inanç

Hamit Demir – Demir İnşaat Yön. Kur. Bşk.

2012 sonunda Fitch'in not arttırmasından sonra S&P tarafından yapılan bu arttırımı; ekonomideki olumlu gelişmelerin sürdürülebilirliğine inancın bir göstergesi olarak değerlendiriyorum. Sektörün gelişimi için yabancı yatırımcının güveni de bizler için büyük önem taşıyor.

Geç bile kaldılar

Özcan Tahincioğlu – Tahincioğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı

Türkiye'ye S&P'den zaten gecikmiş olan bir kredi notu artışının gelmesinin çok kısa zamanda direk bir etkisini görmeyeceğiz diye düşünüyorum. Ancak ikinci yarıda “yatırım yapılabilir” seviyesine arttırıldığı takdirde, yabancı sermayenin odak noktalarından biri olan Türkiye'yi ve gayrimenkul sektörünü çok olumlu yönde etkileyecek, dışardan para girişini hızlandıracak ve tüm yatırımların artmasına sebep olacaktır.

Moody's de arttıracaktır

Erden Timur – NEF Yönetim Kurulu Üyesi

Fitch'ten sonra S&P'nin de artışa gitmesi, piyasalarda Moodys'in de artışa gitmesi yönünde beklenti yaratacaktır. Geleceğe yönelik yatırımlara dair soru işaretlerin azalması, diğer sektörlere olduğu gibi inşaat sektörüne de ivme kazandıracaktır. Kredi notundaki bu artışla beraber faiz oranlarının düşmesi, yeni yatırımlarının önünün açılmasına ve gayrimenkul yatırımlarının daha ön plana çıkmasına yardımcı olacaktır.

Dolaylı etkisi olur

Atakan Turpçu – Turyapı Yönetim Kurulu Üyesi

S&P'nin kredi notumuzu arttırmasının doğrudan etkisinin olacağını sanmıyorum. Ancak bu seviyenin korunması ve orta vadede olumlu genel ekonomik seyir ile gayrimenkul sektöründe dolaylı hissedilebileceğini söyleyebiliriz. Zaten bilindiği üzere; bu not artışı daha önce yapılan not artışlarını da takip eden bir artış oldu. Bu tarz iyileştirmeler gelecek yatırımlar açısından daha değerli diye düşünüyorum.

Taraf

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye dik durdukça ‘not’ silahını kullanıyorlar!
  • 24.09.2016 14:44

Türkiye dik durdukça ‘not’ silahını kullanıyorlar!

İTO Başkanı Çağlar, "Türkiye dik durdukça ‘not’ silahını kullanıyorlar” dedi. ...

Moody’s’ten Türkiye açıklaması
  • 08.01.2014 15:34

Moody’s’ten Türkiye açıklaması

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin Baa3 olan kredi notu ve durağ ...

Gayrimenkulün patronları Türkiye’nin artan kredi notunu yorumladı!
  • 02.04.2013 12:00

Gayrimenkulün patronları Türkiye’nin artan kredi notunu yorumladı!

Daha önce Türkiye’nin kredi notunun görünümünü pozitiften durağana çevirerek baş ...

Uğur Dumankaya: Faiz oranlarındaki düşüş ile sektördeki daralmanın önüne geçilecek!
  • 06.11.2012 08:43

Uğur Dumankaya: Faiz oranlarındaki düşüş ile sektördeki daralmanın önüne geçilecek!

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının en önemlilerinden Fitch 1994 yı ...