maritbet girişmaritbet
Gayrimenkulde 'ayağa getiren' model kazandırıyor

Gayrimenkulde 'ayağa getiren' model kazandırıyor

Türkiye gayrimenkul sektöründe karma projeler adı verilen trendi ortaya çıkardı

Ofisi, konutu, AVM'yi tek çatı altında toplayan karma projeler trendi ile insanlar artık neredeyse projeden hiç dışarıya çıkmadan tüm ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. 2010 yılından sonra sayıları artan bu projelerin daha da yaygınlaşması bekleniyor.

Kentlerin büyümesiyle yollarda kaybedilen zaman artması Türkiye gayrimenkul sektöründe karma projeler adı verilen trendi ortaya çıkardı. Özellikle 2010 yılından sonra hızlı bir şekilde kendini gösteren yeni yapı modelleriyle, konutlar, ofisler, rezidanslar, AVM'ler, oteller hatta bazı projelerde tiyatro ve gösteri alanları gibi pek çok fonksiyon tek bir projede toplandı. Böylece projedekilerin neredeyse hiç dışarıya çıkmasına gerek kalmadan tüm ihtiyaçlarını karşılanması amaçlandı. Bu durum karma nitelikli yaşam projelerinin hızlı satış ve kiralama grafiklerini yakalamasını sağladı. Aynı zamanda gayrimenkulde kazan kazan ilkesinin daha fazla uygulanmasını zemin sağlayan karma trendi, bu projelerin sayısını hızla arttırdı. Kanyon, Zorlu Center, Mall Of İstanbul, İstwest biten karma projeler olarak hayata geçerken, Batışehir, Viaport Venezia, İstmarine, Nurol Park gibi birçok büyük projenim yapımı ise sürüyor. Karma nitelikli projelerini bitiren şirketlerin yine benzer nitelikte projelerini yapacaklarını söylemesi ve sektör temsilcilerinin açıklamaları da gelecekte de özellikle büyük kentlerde bu trendin süreceğini ortaya koyuyor.

Ev ve ofisten öte yaşam biçimi sunuyor

Metropollerin gelişimiyle birlikte yaşam alanlarının da gelişmeye başladığını dile getiren Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, bu nedenle insanların gün içerisindeki yoğun koşuşturmacadan sonra eve döndüğünde rahatça alışveriş yapabileceği, arkadaşlarıyla evin altındaki restoranda buluşup yemek yiyebileceği kompakt bir yaşam sunan projeleri tercih ettiğini söyledi. “Bu nedenle karma projeler bize sadece bir daire veya ofis değil bir yaşam biçimi sunuyor” diyen Yazıcı, “Çoğu insan için günlük hayatın yoğunluğuna ayak uyduran, hayatımızı kolaylaştıran her trend doğru bir trenddir. Bu tip karma projelerin sayısının özellikle metropollerde artarak devam edeceğini bekliyoruz” açıklamasını yaptı.

Karma projelerde doğru fonksiyon dağılımının hem yatırımcıya maksimum kazanç hem de son kullanıcıya ihtiyaçları doğrultusunda bir yaşam biçimi sunduğunu belirten Yazıcı, “Bu noktada bir kazan&kazan modeli ortaya çıkar. Dolayısıyla bu tip karma projeleri satmak da kiralamak da çok kolay” diye konuştu.

“Zamandan tasarruf için güzel bir çözüm sağlıyor”

“Gayrimenkul, Türk halkı için güvenilir liman olma özelliğini sürdürüyor. Bu doğrultuda da konut talebi devam ederken trendler ihtiyaçlara göre şekilleniyor” diyen Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı H. İnanç Kabadayı şu değerlendirmede bulundu: “Bugün, konut yatırımcısının isteklerini dinlediğinizde nasıl bir proje inşa edeceğiniz ortaya çıkıyor. Yatırımcı çocuğunun okuluna yakın olmasını isterken, alışveriş yapabilmek için kilometrelerce yol kat etmek istemiyor. Bölgenin de dinamiklerini hesaba katarak projeyi nihai hale getiriyorsunuz." Kabadayı, "Günümüzde en değerli şey zaman. Zamandan tasarruf adına ise en güzel çözüm karma projeler. Bu nedenle karma projelerin artarak devam edeceğine inanıyorum” dedi.

Çekim noktaları oluşturuyorlar 

Karma projeler geliştiriciler için önemli bir alan oluştururken, bu projelerde kullanıcılar için çok zengin seçenekler sunabiliyor. Aynı zamanda bölgesel çekim noktaları oluşturul sağlayan karma projeler, son dönemde geliştiriciler ve yatırımcılar tarafından ilgi görüyor. FerYapı Yönetim Kurulu Üyesi Ramadan Kumova, özellikle yabancı yatırımcıların tercihi olan karma projelerin lokasyonu ile de doğru orantılı olarak prim yapmaya başladığını söyledi. Kumova, “Ayrıca yaşayanlar da projenin dışına çıkmadan hayatlarına rahatça devam edebiliyor” dedi.

Leyla İlhan/Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Gayrimenkul İhtisas Mahkemeleri acilen kurulmalı"
  • 20.02.2023 14:16

"Gayrimenkul İhtisas Mahkemeleri acilen kurulmalı"

Deprem bölgesi olan Türkiye’de gayrimenkulün insan için çok önemli bir unsur old ...

"Acil önlem alınmazsa barınma sorunu büyüyebilir"
  • 13.02.2023 16:35

"Acil önlem alınmazsa barınma sorunu büyüyebilir"

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, depremin yaşandığı ...

"Yabancıya satışta rakam tekrar 1 milyon dolar sınırına getirilmeli"
  • 21.01.2023 02:52

"Yabancıya satışta rakam tekrar 1 milyon dolar sınırına getirilmeli"

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, Türkiye’de konut sa ...

"Yeni Evim kampanyası üretim ve kentsel dönüşümün önünü açacak"
  • 09.01.2023 09:36

"Yeni Evim kampanyası üretim ve kentsel dönüşümün önünü açacak"

Kampanyayı değerlendiren EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Ya ...

Türkiye için kazanç vakti!
  • 28.08.2018 18:00

Türkiye için kazanç vakti!

Gayrimenkul sektörünün önde gelen isimleri Türkiye İçin Kazanç Vakti kampanyasın ...

Gayrimenkul sektöründe bu hafta neler oldu?
  • 22.08.2014 16:17

Gayrimenkul sektöründe bu hafta neler oldu?

Emlaktasondakika, haftalık emlak haberlerini derlediği Emlak Bülteni ile bir yen ...