maritbet girişmaritbet
Gayrimenkul sektöründe esas patlama ne zaman?

Gayrimenkul sektöründe esas patlama ne zaman?

Konut satışları mayısta yüzde 12 artış gösterirken, asıl patlama ise şu tarihte bekleniyor

Gayrimenkul piyasası beklenenin aksine çok iyi bir mayıs ayı geçirdi. Seçim öncesi taleplerin askıya alınmasını bekleyen uzmanların aksine, mayıs ayında konut satışları geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 12lik artış yaşandı.

Gayrimenkul sektöründe esas patlamanın haziran sonu başlayacağım söyleyen Altın Emlak Yönetim Kurulu Başkam Nuri Ozelmacıklı, "Konuttaki canlılık Haziran ayının ikinci dönemi ile Temmuz ayının ilk yarısında görülecek. Çünkü bu dönem hem seçim nedeniyle askıya alman taleplerin gündeme alınacağı dönem, hem de gayrimenkul şirketlerinin yaz dönemi kampanyalarım hayata geçirecekleri dönem. Çok verimli geçmesi bekleniyor" diye konuştu.

Yüzde 12 artış

Gayrimenkul piyasasında mayıs ayı total işlem sayısı ve hacminin geçtiğimiz yıllara oranla daha iyi olduğunu belirten Altın Emlak Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Özelmacıklı, şunları söyledi:

"Mayıs ayı içindeki total satış grafiği geçtiğimiz yıllara oranla yüzde 12 artış gösterdi. Satışlar ticari gayrimenkulde değil konutta büyük ivme kazandı. Bunu sevindirici olduğu kadar şaşırtıcı buluyoruz. Çünkü emlak harekelerinin en canlı olduğu bu dönemin 2011 yılında seçim arifesine denk gelmesi nedeniyle alım taleplerinin bir süre askıda kalacağım öngörmüştük. Bu öngörümüz ticari emlak için doğru çıkmakla beraber konutta alımlar hiç hız kesmedi.
Seçimin sonucunun aslında çok açık olduğunu düşünen konut yatırımcıları bu durumu seçim öncesi yatırım şeklinde değerlendirdikleri için işlem hacminde büyük artış yaşandı.
Satışların en çok gerçekleştiği bölgeler Avrupa Yakası için Beylikdüzü ve Halkalı, Anadolu Yakası için KartalPendik hattı ve Çekmeköy Bölgeleri."


Rekabet zamanı

Emlak sektöründe 2011 yılında çok hareketli bir dönem yaşanacağım söyleyen Ozelmacıklı, • şunları söyledi: "Seçimler nedeniyle askıya alman talepler 12 Haziran sonrasında hayata geçirilecek, bu da piyasa hareketlerini tetikleyecektir.
Bankaların cazip paketleriyle şekillenecek ve ivme kazanacak olan talepler üretici firmaların yaz dönemi kampanyaları ile bütünleştiğinde 20 Temmuz dönemine kadar yoğun bir rekabet yaşanacağım düşünüyoruz' dedi.

Yeniden şekillenecek

Pek çok konut projesinde yaz dönemi kampanyalarının yavaş yavaş açıklandığın belirten Ozelmacıklı, "İstanbul'la ügili birbiri ardına hayata geçirileceği açıklanan projelerle bölgeler adeta yeniden şekillenecek ve emlak piyasası asıl hamleyi bu projelerle yapacak. Zira açıklanan projelerin her biri çok işlevsel, sadece bulunduğu alanı değil bölgenin ve civar bölgelerinde yapışım tümden modernleştiren, zenginleştiren ilerici projeler" dedi.


Seçim öncesi minimum açıkla kapatılmak isteniyor
BANKALARIN kendileri için en önemli partner olarak gördükleri emlakçıların Mayıs ayında seçim arifesi nedeniyle satışta zorlanacaklarım düşündüklerini söyleyen Nuri Özelmacıklı, "Bu nedenle faiz oranında ciddi indirimlere gitmenin yanı sıra emlakçılara ödenen primlerin arıtılması yönünde kararlar alıp, farklı teşvik sistemleri uyguluyorlar.
7-14 mayıs haftasında konut kredisi hacmi işte bu nedenle 47 milyar 344 milyon TL'ye ulaştı. Tıpkı emlakçılar gibi bankacılık sektörü de seçim öncesi durgunluğunu rninimum açıkla kapatmak istiyor" dedi..
 

Asıl patlama haziran sonunda olacak
EMLAK piyasasında askıya alman taleplerin Haziranın ilk haftasına kadar çözülemeyeceğim, müşterinin bu konudaki kararlığını belirten Altın Emlak Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Özelmacıklı, "Konuttaki canlılık Haziran ayının ikinci dönemi ile Temmuz ayının ilk yarısında görülecek. Her sektörün bekleme, patlamaya hazırlık ve patlama dönemleri vardır. Önemli olan kuvvetli öngörü ile isabetli yönlendirmeler yapmaktır. Bizim sektörümüzün seçim öncesi dönemi her ne kadar parlak olsa da olması gerekeni yansıtmamaktadır.
Ancak asıl patlama Haziran ayının ikinci yansı ile Temmuz ayının ilk 15 günlük diliminde yaşanacaktır.
Çünkü bu dönem hem seçim nedeniyle askıya alınan taleplerin reele döneceği dönemdir, hem de üretici firmaların yaz dönemi kampanyalarını hayata geçirecekleri dönemdir. O nedenle bardağa boş tarafından değil dolu tarafından bakılmalıdır' diye konuştu.


Deprem konusunda bilinçlendirmek gerek
¦ NURİ Özelmacıklı, "Tüketiciyi bilinçlendirmede özellikle emlak firmalarına büyük sorumluluklar düşüyor. Her satışta bu konuda müşterinin bilinçlendirilmesi gerek.
Toplum olarak maalesef balık hafızalıyız, yaşadıklarımızı hafızamızdan kısa süre içinde siliyoruz. 7.4 şiddetinde depremi yaşayan toplumumuzda olayın etkisi son derece kısa sürdü, hala sanki bir daha hiç yaşanmayacakmış gibi hareket ediyoruz."

Deprem bölgesel etkiledi
SİMAVda yaşanan depremi değerlendiren Özelmacıklı, şunları söyledi: "O bölgedeki emlak hareketleri elbette olumsuz etkilendi.
Büyükşehirlerin emlak hareketlerinde olumsuz bir etki yaratmadı.
Artık tüketicinin depremin değil binaların ölüme neden olduğu konusunda bilinçlendi.
Depremin emlak piyasasına etkisi ikinci el gayrimenkullere olan talepte farklılık yarattı. Türkiye'de ne yazık ki Kentsel Dönüşüm Projeleri hızla hayata geçirilemediği ve zamanında önlem alınamadığı için pek çok bina ve hatta pek çok bölge bu açıdan risk altında bulunuyor.
Maalesef bu denli bilinçlendirme çalışmalarına ve toplumsal etkinliklere rağmen ülkemizde sadece 2,6 milyon konut Deprem Sigortasına sahip."

  • Etiketler:

Yorum Yaz