maritbet girişmaritbet
Gayrimenkul sektörü için istikrar önemli!

Gayrimenkul sektörü için istikrar önemli!

Necmi Çiçekçi tarafından Türkiye Gazetesi'nde hazırlanan Emlak&Trend sayfasında bu hafta gayrimenkul sektörü ve seçim yaklaşımı ele alındı.

Türkiye son 22 yılda gayrimenkul sektörü açısından büyük atılımlar gerçekleştirdi. Ülkemiz daha modern ve yeni yapılara kavuştu. Deprem ülkesi pozisyonunda bulunan Türkiye’de çarpık kentleşmenin önüne geçmek adına birçok proje kamuoyu ile paylaşıldı. İlk olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 2012 yılında “Türkiye'nin Her Yerinde Kentsel Dönüşüm” sloganıyla İstanbul’dan başlattığı deprem dönüşümü hamlesi tüm Türkiye’de hayata geçirildi. Bugüne kadar ülkemizde 3 milyon 300 bin konutun dönüşümünü sağladı. 6,6 milyon ev ve iş yeri denetimi tamamlandı. Sosyal konut, dönüşüm ve yapı denetim çalışmalarıyla nüfusun yüzde 65’ine denk gelen 55 milyon vatandaşımız artık depreme dayanıklı konutlar da yaşıyor... Öte yandan 81 ilde 922 ilçede 250 bin konutun dönüşümü devam ediyor.

250 Alt sektöre dokunuyor

TOKİ eliyle yüzbinlerce vatandaşımız ev sahibi oldu. Türkiye’nin her bölgesinde binlerce konut inşa edildi. ‘İlk Evim ve İlk İşyerim’ ve ‘Yeni Evim’ gibi kampanyalarla Türkiye’nin çehresinin değiştirilmesi adına adımlar atıldı. Müteahhitlere sağlanan destekler ile sektör daha güçlü hale getirildi. Gayrimenkul sektörü 250 alt sektöre dokunan ve işleyişini sağlayan büyük bir Pazar haline geldi. Bu sayede milyonlara kişiye de istihdam sağlandı.

İstanbul'a rezerv şehirler geliyor

Kahramanmaraş merkezli yaşanan deprem felaketinin ardından kentsel dönüşüm projelerine hız verildi. Özellikle 17 milyon kişinin yaşadığı İstanbul’un dönüşümü için yeni projeler ardı ardına açıklandı. Metropoldeki 1.5 milyon riskli konutun dönüşümü için düğmeye basıldı. Bu kapsamda 500 bin konutluk iki yeni şehrin yapılması hedeflendi. Kalan 500 bin konutun ise yerinde dönüştürüleceği açıklandı. İstanbul özelinde gerçekleştirilecek olan dönüşüm projesiyle daha güvenli ve yeni bir şehir inşa edilmesi planlandı.

"Yarısı bizden" ile güveli konutlar

Asrın deprem felaketinin ardından hükümet sağlıksız yapı stokunu yenilemek için kentsel dönüşümde gaza bastı. Deprem riski altındaki Türkiye'de riskli 6.5 milyon konut bulunurken, her yıl 1 milyon konutun dönüştürülmesi hedefleniyor. Ancak bu dönüşüm projeleri belli finansman kaynaklarına dayanması gerekiyor. Hükümet tam da bu noktada, finans ihtiyacını karşılamak amacıyla ‘Yarısı Bizden’ kampanyası başlattı. Evini dönüştürmek isteyenler için maliyetin yarısının devlet, kalan yarısının da uzun vadeli vatandaş karşılayacak.

10 Yıl vade imkanı

Kampanyaya göre, 100 metrekare 2+1 dairenin 750 bin lirası devletten olmak üzere kalan tutara yüzde 10 peşinat, 5 bin 625 liradan başlayan taksitlerle 10 yıl vade ile ödeme imkanı getirilecek. 120 metrekare 3+1 dairenin de 900 bin lirası devletten olmak üzere, kalan tutar yüzde 10 peşinat, 6 bin 750 liradan başlayan taksitle 10 yıl vade ile ödenebilecek.

Deprem konutlarının temelleri hızla atıldı

11 ilimizi etkileyen büyük deprem felaketi sonrası, depremzedelerin barınma ihtiyacını karşılayacak olan konutların temeli hızla atıldı. Toplamda 200 bin konutun inşa edileceği ilçelerde hak sahipleri ile görüşmelere başlandı. Yatay mimari ile inşa edilecek olan konutların en kısa sürede depremzedelere teslim edileceği belirtiliyor. Yalnızca konut değil, yıkılan işyerleri ile ilgili de adımlar atıldı. Depremzedelere çok uygun ödeme koşullarında yeni evlerine ulaşma imkanı tanındı.

Sektör daha hızlı büyüyecek

Gayrimenkul sektörünün büyümesi ve ekonomiye olan katısının devam etmesi için Türkiye’de istikrarın sürmesi önem arz ediyor. Sektör temsilcileri seçimin ardından belirsizlik ortamının kaybolacağı ve yeni projelerin startının verileceğini ifade ediyor. Türkiye’de konut talebi; aldığı göç ve hızla artan nüfusu sürekli artıyor. Mevcut konut stokunun eski yapılardan oluşması ve deprem riski bulunması nedeniyle yeni konutların inşa edilmesi gerekiyor. Tam bu noktada müteahhitlere büyük iş düşüyor. Hükümetin verdiği destekler ve sağlanan finansman projeleri ile sektörün önümüzdeki dönemlerde daha hızlı büyümesi hedefleniyor.  

Yeni projeler yolda

Yeni konut arzının artması hem güvenlik hem de mevcut konut fiyatlarının düşmesi adına büyük önem taşıyor. Satılık ve kiralık konut fiyatlarının son 2 yılda yüzde 200’ün üzerinde artması, yeni konut eksikliğinden kaynaklanıyor. Seçim sürecinin geride kalması ile birlikte hem devlet hem de özel sektör eliyle yeni projelerin başlaması hedefleniyor. Konut talebinin karşılanması sonrası fiyatların bugüne nazaran daha ulaşılabilir hale geleceği ifade ediliyor.

Site aidatlarını düşürecek hamle

Son dönemde site aidatları kira fiyatları ile yarışır hale geldi. Aidat ücretlerine yılda 2 kez zam yapılır oldu. Yaşanan bu süreç kat maliklerinde huzursuzluk oluşturmaya başladı. Birçok sitede yönetim ve kat malikleri arasında anlaşmazlıklar doğdu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı geçtiğimiz günlerde site aidatlarının düşürülmesi adına yeni bir açıklamada bulundu. Bakanlık, siteler üzerindeki yüzde 18'lik KDV yüküne ilişkin çalışma başlattıklarını belirterek, yakında bu projenin devreye alınacağını ifade etti. Yapılan açıklamada “Site yönetimlerimizin bizden yüzde 18 KDV'nin oluşturduğu yükle alakalı bir talepleri olmuştu. Biz bu konuda durum tespiti yapan ve çözüm önerilerini hazırlayacak bir süreci başlatıyoruz” denildi.

"Yöneticiler Memnun"

Site yöneticileri konuyla ilgili yaptıkları açıklamada memnuniyetlerini dile getirerek şöyle konuştu: “Site aidatlarında son 1 yılda yüzde 200’e varan zamlar yaşandı. Öyle ki, bazı sitelerde kira fiyatlarını yakaladı… Sitelerden alınan yüzde 18’lik vergi aidatların zamlanmasında bir gerekçe olarak gösteriliyordu. Bakanlığın vergi almayacağını açıklaması, yeni zamların önüne geçerken, bazı sitelerin aidatlarında da indirime neden olması bekleniyor” dedi.

TOKİ, işçileri de ev sahibi yapacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı ve İstanbul 1. Bölge Milletvekili Adayı Murat Kurum, seçim çalışmaları kapsamında geçen hafta Ümraniye'de bir dizi programa katıldı. Bakan Kurum işçilere uygun koşullarda konut projesi yapılacağını açıkladı. Kurum işçilere yönelik TOKİ’nin başlatacağı kampanya ile ilgili net bilgi veremezken, yakın zamanda detayların paylaşılacağını ifade etti. Bakanlıktan alınan bilgilere göre işçi sınıfına yönelik başlatılacak olan kampanyanın ‘İlk Evim’ projesine yakın özellikler taşıyacağı ve uzun vadeli ödeme koşullarına sahip olacağı öğrenildi.

Yeni sanayi siteleri geliyor

Öte yandan bakanlık ve TOKİ yeni sanayi sitelerinin inşasına yönelik yeni bir proje üzerinde çalıştığı öğrenildi. Büyükşehirlere yakın ilçelerde yapılacak olan sanayi siteleri ile ticaret erbabı kişilerin uygun fiyatları işyerlerine kavuşacağı belirtildi. Lojistik imkanları gelişmiş bu sanayi sitelerinde ticaret yapacak olan kişilere uygun her türlü imkanın tanınacağı ifade edildi.

  • Etiketler:

Yorum Yaz