maritbet girişmaritbet
Gayrimenkul piyasasında son durum!

Gayrimenkul piyasasında son durum!

Piyasada değişen talepler, artan fiyatlar ve kredilerdeki daralmalar gayrimenkul sektöründe dengeleri değiştirdi. Toplam satışlarda her zaman ilk sırada yer alan konut, yerini arsa – tarlaya bıraktı. Pandemi döneminde ilginin azaldığı ofislerde tekrardan doluluk oluşmaya başladı. Ancak ofis ve işyeri gibi gayrimenkuller, bireysel yatırımcılar tarafından çok fazla tercih edilmiyor.

Sektörde konuta talep yoğun, ancak erişim de bir o kadar zor. Bu sene Ocak – ekim döneminde gerçekleşen konut satışları geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 14.3 düşerek 993 bin 835 olarak kaydedildi. Sene sonu da 1.2 milyon bandında konut satışının gerçekleşmesi bekleniyor. Konut satışı son 3 senede ise 1.4 ila 1.5 milyon seviyesinde gerçekleşmişti. Ancak bu sene artan fiyatlar, yüksek faiz oranları, kredilerdeki daralma ve mevduat faizindeki artışlar konut satışlarının düşmesinde etkili oldu.

Piyasanın yeni gözdesi arsa – tarla 

Pandemi döneminden sonra artan müstakil yaşam isteği ve deprem endişeleri, insanları arsa – tarla satışına sürükledi. Aynı zamanda konuta olan erişimin zorluğu da önemli bir etken olarak yer aldı. Senenin ilk 7 ayında 1 milyon 617 bin 812 adet gayrimenkul satışı gerçekleşti. Bu satışların 675 bin 237’si konut olurken, 942 bin 485’i ise arsa, tarla ve işyerlerinden oluşan konut dışı gayrimenkuller olarak kaydedildi. Eylülde ise toplam 280 bin 58 gayrimenkul satışı gerçekleşti. Bunlardan da 100 bin 839’u konut, 144 bin 931’i de arsa ve tarla olarak kaydedildi.

Ofis ve işyerleri profesyonel alan

İşyerleri, ofisler ya da sanayi siteler ise diğer seçeneklere göre oldukça farklı bir noktada yer alıyor. Fiyatları genellikle diğer gayrimenkullere göre daha da yüksek.  Konutlarda olan kira sınırlaması ticari mülklerde yer almıyor. Bu etkenler yatırımcılar için büyük bir fırsatmış gibi görünse de, bu tip mülklerde profesyonel yatırım ve işletmenin gerektiği de unutulmamalı.

  • Etiketler:

Yorum Yaz