maritbet girişmaritbet
"Gayrimenkul işlemlerinde internet kullanımı artıyor"

"Gayrimenkul işlemlerinde internet kullanımı artıyor"

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Gayrimenkul sektöründe de e-devlet kullanımımız gittikçe artıyor" dedi.

Günde 12 milyonu aşkın hizmetin yapılabildiği E-Devlet sistemi, gayrimenkul sektöründe de yoğun olarak kullanılıyor. Sistem üzerinden tapu bilgileri sorgulanabiliyor, gayrimenkul üzerindeki ipotek sorgulanabiliyor, tapu kayıt belgeleri alınabiliyor, tapu ve kadastro harç ve döner sermaye bedelleri ödenebiliyor ve web tapu sistemi üzerinden tapu işlemleri başlatılabiliyor.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı
“Gayrimenkul sektöründe de e-devlet kullanımımız gittikçe artıyor. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünün 11 işleminin yanı sıra birçok işlem de e-devlet üzerinden yapılabiliyor. Örneğin bazı belediye işlemleri ile emlak vergisi bildirim suretleri alınabiliyor, hatta tahakkuk bilgileri sorgulanabiliyor. Doğalgaz, su, elektrik gibi aboneliklere ilişkin işlemler e-devlet sistemi üzerinden yapılabiliyor. Yani gerek yeni abonelik başvurusu gerekse abonelik iptalleri yapılabiliyor. İkamet ettiğiniz ve UAVT numarası belli olan binalara ait enerji kimlik
belgesi sorgulanabiliyor” dedi.

Birçok kurumun işlemi yapılabiliyor

Hazır beyan sisteminin yanı sıra interaktif vergi dairesi üzerinden de birçok işlemin yapılabildiğini belirten Özelmacıklı “Örneğin veraset ve intikal beyannamesi başvurusu ve takipleri yapılabiliyor. İşyerlerine ilişkin damga vergileri sorgulanabiliyor. TOKİ işlemleri çerçevesinde bazı başvuru ve ödeme işlemleri yapılabiliyor. Mobil yada elektronik imza mevcut ise adres değişiklik bildirimi bile yapılabiliyor. Gene Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü üzerinden yerleşim yeri sorgulama, doğrulama ve ikametgah işlemleri yapılabiliyor”
dedi. 

Emlak işletmeleri de internet üzerinden hizmet veriyor

Birçok Altın Emlak işletmesinin de bu dönemde randevulu ve nöbetçi danışman modelleri ile hizmetler sunduğunu belirten Özelmacıklı “Boş evleri gösterme işlemlerimizde randevulu çalışmalarımız devam ediyor. Lakin hala taşınmaz malikleri tarafından kullanılan yada mevcutta kiracılı olan taşınmazları video çekim veya sanal turlar ile gezdirebiliyoruz. Ev ziyaretleri yerine de iş sahipleri ile telefon iletişimini tercih ediyoruz” dedi.

Telefon bilginizi beyan edin!

E-Devlet sistemi üzerinden tapu telefon bilgilerinin beyan edilebileceğini de belirten Altın Emlak Genel Müdürü “Vatandaşların sistem üzerinden beyan edecekleri telefon bilgisi, Tapu Kadastro Bilgi Sisteminde, T.C. Kimlik Numarası kayıtlı olan tapu kayıtları ile eşleştiriliyor. Beyan edilen telefon numarasına taşınmazlarınızla ilgili her türlü bilgi SMS yoluyla bildirileceğinden telefon numarasının doğru olması ve numara değişikliği durumunda yine bu sayfayı kullanarak numaranın güncellenmesi çok önemli. Yani örneğin tapu dairesinde adınıza bir işlem başlatıldığında haberdar olmak istiyorsanız mutlaka numaranızı bu bölüme kaydedin. Ayrıca T.C. kimlik numaranız ile girdiğiniz sistem üzerinde yer almayan gayrimenkuller için E-Devlet sayfanızda bulunan “Beyanda Bulunun” bölümünden ilgili Tapu Müdürlüğü'ne beyanda bulunabilirsiniz” dedi.

  • Etiketler:

Yorum Yaz