maritbet girişmaritbet
Gayrimenkul alımı zorlaşıyor mu?

Gayrimenkul alımı zorlaşıyor mu?

Ekonomiyi soğutmaya dair yeni tedbir hazırlıkları emlak sektörünü endişelendirdi. Uzmanlar uyarıda bulunuyor

 

 Ekonomi yönetiminin yürürlüğe E koyduğu ekonomiyi soğutma tedbirlerine yenilerinin gelmesi bekleniyor. Daha önce munzam karşılıkları artırarak bankaların kredi vermesini zorlaştıran Merkez Bankası'nın konut kredisinde peşinat oranını yüzde 25'ten yüzde 40'a çıkarmaya yönelik hazırlığı emlak sektörünü endişelendirdi. Piyasalarda TMSF ve BDDK'dan da benzer tedbirler geleceği konuşuluyor. Uzmanlarda önce alman kararların piyasada yavaşlamaya sebep olduğunu, peşinatlardaki bu ağır darbenin çarkları bozacağım öne sürüyor. İnşaat Malzemesi Sanayicileri Demeği'nin (İMSAD) yayınladığı raporda bu riske dikkat çekilerek, gayrimenkul alımının zorlaşacağı savunuldu.

Satışlar geriliyor
Uzun vadeli düşük faizli kredilerle satış rakamlarım güçlendirmeyi amaçlayan inşaat sektörünün bu Ayağınıza kurşun sıkmayın çabalarının, krediler üzerindeki baskıdan olumsuz etkilendiği, ruhsatların ve satışların gerilediği belirtilen raporda şu ifadelere yer verildi:

Başka tedbirler de olacak

"Önümüzdeki dönemde ekonomi yönetiminin tüketici talebinin hızım kesmeye çalıştığı görülebilecek. Böyle bir ortamda özellikle konut sektöründe kullanılan kredilerde yüzde 25 öz kaynak şartının gerekirse yüzde 40'a kadar yükseltilmesi doğrudan sektörü olumsuz etkiler. Kredi kartıyla taksidendirmenin sınırlandırılması, zorunlu karşılık oranlarının artması, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunun mevduata uygulanan mevduat sigorta priminin yükünü artırması, kredilere uygulanan KKDF kesintisinin ve çeşitli masrafların yükünün artırılması gibi seçenekler konuşuluyor. Bunların uygulamaya konulması konut alım koşullarını kötüleştirir. Faizlerde yükselişe yönelimin de gündeme gelebileceği unutulmamalıdır. Tüketici bu olasılıkları göz önünde bulundurarak hızlı davranmalıdır."

Ayağınıza kurşun sıkmayın

Ekonomiyi daraltacak yeni önlemler uzmanlar tarafından ağır eleştiriliyor. Türk Sanayici ve İşadamları Vakfı (TUSIAV) Emlak Kurulu Başkanı Salim Taşçı, kredi ile konut alımlarında peşinatın Taşçı "Bu inşaat sektörüne vurulacak bir darbedir. Bu girişimler sektörün tam bir ivme kazandığı dönemde, çarkın kırılmasına yol açacaktır. Kesinleşmiş olmamasına rağmen, bankalarda kendi ayağına kurşun sıkacak' kadar konuya duyarsız kalmayacaklar umudundayız.
Bu düzenleme krediyle ev alacakların mağduriyetine yol açar" dedi. 

  • Etiketler:

Yorum Yaz